Beyin Gücünü Geliştirmek İçin Yöntemler

Paylaşmayı unutmayın.

Beyin Gücünü Geliştirmek İçin Yöntemler – Arabanızı park yerinde bulamıyor musunuz? Ya da geçen Pazar izlediğiniz filmi hatırlıyor musunuz? Anahtarlarınızı nerede bıraktığınızı hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da gittiğiniz yeni restoranın adı? Dağınık mı hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz. Yaşlandıkça beyinlerimiz daha “sıkıntılı” hale gelir ve yeni bilgileri kaydetme konusunda o kadar iyi değildir.

Beynimizin değişme yeteneğine sahip olduğunu kanıtlayan bir teori, beyninizi ne kadar çok kullanır ve test ederseniz, o kadar iyi performans gösterirden geçiyor. Bu yüzden beyninizin yetersiz % 5-10’unu kullanmayı bırakın ve bilgiyi yakalayıp hızlı bir şekilde hatırlaması için eğitin.

İşte beyin gücünüzü artırmanın 14 farklı yolu. Bu nedenle, arabanızı o kalabalık otoparkta bulmak veya bir sonraki sınavınızda başarılı olmak istiyorsanız makalemizi okumaya devam edin.7

Beyin Gücünü Geliştirmek İçin Yöntemler

1) Akıl Oyunları

beyin-gucunu-gelistirmek-icin-yontemler
@pexels

Beyin Gücünü Geliştirmek İçin ilk yöntem akıl oyunları… Beyniniz bir kastır. Düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Psikiyatristler, zihninizi geliştirmek için scrabble ve sudoku oynamayı öneriyor. Beynini her zaman kullanan insanlar, yaş ilerledikçe daha iyi hafızaya sahip olurlar. Bu yüzden kendinizi sınayın, beyninizi esnetin ve hafıza gücünüzü geliştirin.

2) Ayurveda

Ayurveda bitkileri, dikkat ve konsantrasyon gibi beynin hafıza işlevlerini iyileştirmeye ve sinir hücresi hasarını önlemeye yardımcı olur.

3) Aromaterapi

Bir dahaki sefere beyninizi eğitmeniz gerektiğinde, üretkenliğinizi artırmak için aromaterapi uygulamasını kullanmayı düşünün. Zihinsel berraklık ve uyanıklık için biberiyeyi veya zihinsel yorgunluğu azaltmak ve zihninizin doğuştan gelen odaklanma yeteneğini geliştirmek için nane / fesleğen yağını deneyebilirsiniz. Yağı havalandırmak için difüzörler kullanabilir veya faydalarından yararlanmak için bazı uçucu yağları cilde doğrudan uygulayabilirsiniz.

4) Egzersiz

beyin-gucunu-gelistirmek-icin-yontemler
@pexels

Her egzersiz yaptığınızda yeni beyin hücreleri yarattığınızı biliyor muydunuz? Herhangi bir egzersiz türü kalp atış hızınızı artırır, bu da beyninize kan akışını sağlar ve böylece hafızanızı keskin tutar. Günde en az 30-45 dakika koşun, yüzün, dans edin veya bisiklet sürün çünkü beyin sağlığınıza, bilişinize fayda sağlar ve hatta beyindeki uzun süreli hafızanın katalizörü olan hipokampusun büyümesine yardımcı olur. Tam bir antrenman için vaktiniz yoksa, bloğun etrafında 10-15 dakikalık bir yürüyüş yapın veya beyninizi yeniden başlatmak için birkaç atlama jeti yapın.

5) Çoklu Görevleri Bırakın

Arabanızın anahtarlarını bulamıyor musunuz? Muhtemelen onları bir yere bırakırken dikkat etmediğiniz içindir. Görünüşe göre, beyin aslında çoklu görev yapmıyor. Odağı bir şeyden diğerine değiştirir. Bu yüzden, birden fazla iş yaptığınızda unutmak zorunda kalırsınız. Hafızanıza bir bilgi parçasını işlemek için beynin yaklaşık sekiz saniyeye ihtiyacı vardır. Dolayısıyla, aynı anda hem telefonda konuşuyor hem de alışveriş torbalarınızı taşıyorsanız ve sonra anahtarlarınızı bıraktıysanız, onları nerede bıraktığınızı hatırlamamanız olası değildir. Elinizdeki göreve konsantre olmayı bir noktaya getirin. Bu çok önemlidir.Araştırmalar, “Anahtarlarımı dolapta bıraktım” demesinin aslında beynin bunu işlemesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

6) Meditasyon yapmak

beyin-gucunu-gelistirmek-icin-yontemler
@pexels

Meditasyon sadece stres seviyenizi düşürmekle kalmaz, aynı zamanda beyin gücünüzü ve hafızanızı da geliştirebilir. Dikkatli meditasyon bilişsel gerilemeyi geciktirir ve Demans, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkları önler.

7) Yeni Bir Şeyler Yapmaya Zaman Ayırın

Beyninize meydan okuduğunuzda ve ‘yeni’ bir şey deneyimlediğinizde, beyninizi uyarır. Öyleyse, aynı eski rutininizi takip ederek bir kızgınlığa düşmeyin. Çalışmak için farklı bir rota seçin, gazetenin genellikle atladığınız bir bölümünü okuyun, akşam yemeği için farklı bir tarif deneyin, yeni bir dil öğrenin ve sıra dışı şeyler yapın. Beyninizi yeniden yapılandırmak, beyin gücünüzü artıran yeni sinir yolları oluşturmanıza yardımcı olur.

8) Hafızanızı Güçlendirin

Kendi hafızamıza ne sıklıkla lanet ediyor ve yine de bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz? Daha kolay bir biçimde ezberlemenize yardımcı olacak anımsatıcı cihazları kullanmaya başlayın – kelimeler, listeler, kavramlar vb. Anımsatıcılar kısaltmaları içerir, örneğin: CART, alışveriş listenizi veya akrostişlerinizi hatırlamak için kullanılabilecek havuç, elma, ahududu ve domates olabilir. Örneğin: Çocuklukta dokuz gezegeni nasıl hatırladık, “Çok Eğitimli Annem Bize Dokuz Gezegeni Gösterdi”. Bir adı hatırlamanız gerekiyorsa, tekerlemeler kullanın ve “Mary kirazı sever” veya “Simon itfaiyecidir” gibi yaratıcı olun.

9) Pozitif Olun

@pexels

Olumlu olmak gerçekten uzun bir yol kat eder ve düzenli olarak onaylamalar yapmak beyin gücünüzü artırmanıza yardımcı olur. Örneğin, gününüze şunu diyerek başlayabilirsiniz: “Bugün zihnimde netlik ile uyanıyorum. Mükemmel bir hafızam var. Odaklanma bana doğal geliyor. Aklım parlak ve kolayca konsantre olabiliyorum.” Bu onaylamalardan herhangi birini deneyebilir veya ihtiyaçlarınıza göre kendi benzersiz kombinasyonunuzu oluşturabilirsiniz. Ama evrenle derin bir iletişim kurmak için bunu inançla söylemeniz, kendi benzersiz sesinizle söylemeniz ve gerçek dünyada olmasını sağlamanız gerekir.

10) Stresten Kurtulun

Stres hafıza kaybına ve beyin hücrelerinin yok edilmesine katkıda bulunur. Stresi azaltmak için, yüksek sesle gülebilir, zihninizi düzene sokmak için kağıt üzerinde durabilir, hayatınızda doğru giden her şey için minnettarlığınızı ifade edebilir veya hayatınızın nasıl olmasını istediğinize dair mükemmel bir senaryoyu görselleştirebilirsiniz. Doğru, yapana kadar hayal kurun.

11) Organize Olun

Eviniz dağınıksa, bir şeyleri unutmanız daha olasıdır. Zihninizi düzene sokmak için önce evinizi düzene sokun. Görevleri not edin, randevuları not edin, anahtarlarınızı bırakmak için belirli bir yer ayırın ve dikkat dağıtıcı unsurları sınırlayın. Yeni bilgileri fiziksel olarak yazmak aslında onu güçlendirmeye yardımcı olur. Ben de yapılacaklar listelerine göre yaşıyorum. Bunları güncel tutmak için tamamladıktan sonra kontrol etmek önemlidir.

@pexels

12) Uyku

Kötü uyku her şeye, özellikle hafızanıza zarar verir. Uyku, beyninizin bilgileri pekiştirmesine ve düzenlemesine yardımcı olur. Uyku, beynin nöronlar arasındaki bağlantıyı sağlamlaştırması ve böylece hatırlamamıza yardımcı olması için önemli bir zamandır. Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğu bireysel bir konudur; bedeninizin ve zihninizin size söylediklerine göre gidin. Hem kısa hem de uzun vadeli zihinsel becerinizi geliştirerek zihni gerçekten şarj etmek ve canlandırmak için kaliteli uyku için çabalayın.

13) İyi Yemek

beyin-gucunu-gelistirmek-icin-yontemler
@pexels

Beyin, vücut ağırlığınızın % 2’sini oluşturan, ancak günlük enerji alımınızın % 20’sinden fazlasını yutan enerjiye aç bir organdır. Bu nedenle, beyin gücünü optimize etmek için gün boyunca yemelisiniz  ve dehidrasyon hafıza kaybına ve kafa karışıklığına yol açabileceğinden en az sekiz bardak su içmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeleri, balık gibi az yağlı protein kaynaklarını, kepekli tahılları, mantarı, magnezyum açısından zengin kuruyemişleri, tohumları, yumurtaları, antioksidan açısından zengin meyveleri, avokadoları ve domatesleri seçin.

14) Yoga

Beyin Gücünü Geliştirmek İçin son yöntem ise; Yoga, zihni temizlemeye ve kendinizi rahat ve huzurlu hissetmenize yardımcı olan bütünsel bir işlemdir. Yoga, beynimize kan akışını artırarak hafıza gücünü artırır, beyin aktivitelerini önemli ölçüde destekler, beyin gücünü artırır. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar