Benzersiz Marka Deneyimi Nasıl Oluşturulur?

müşterileri şaşırtmanın yolları

Paylaşmayı unutmayın.

Son zamanlarda oldukça fazla duyduğumuz bir kavram “Marka Deneyimi”. Peki bu ne demek biliyor muyuz? Basitçe anlatmak gerekirse marka deneyimi, bir müşterinin belirli bir ürün veya şirket adıyla ilgili hissini etkilemek için bir şirket tarafından oluşturulan deneysel pazarlamaya denir. Marka deneyimiyle markalar, tüketicilere unutulmaz olmak için duyusal bir kullanıcı deneyimi yaratmakla ilgilenirler. Tüketiciyle marka arasında genel bir iyi niyet ve güven ortamı yaratmaya çalışırlar. Peki benzersiz marka deneyimi nasıl yaratılır?

Unutulmaz marka deneyimleri oluşturmak, büyük markaları ortalama ve hatta çok iyi markalardan ayırabilir. Fakat marka deneyimlerinin fark yaratacak şekilde benzersizce oluşturmak sandığımızdan çok daha zordur. Birçok pazarlama ve işletme lideri, pazarlama ile ilgili her şeyi karmaşıklaştırma eğilimindedir. Basit olan şeyleri karmaşık hale getirdikleri için unutulmaz ve anlamlı bir marka deneyimi yaratmadan başka stratejilere ve taktiklere düşerler. Bu durum da genellikle markaların çöküşüne sebep olur. 

Biz de sizin için bu işi kolaylaştırmak istedik. İşte kullanıcılarınız için benzersiz marka deneyimi yaratmanıza faydalı olacak 5 ipucu!

1. Kitlenizi bilin. 

Kitlenizin kim olduğunu bilmeden onlara benzersiz bir marka deneyimi sağlayamazsınız değil mi? Onlar için neler önemli? Neler akıllarında kalıyor? Onları ne mutlu eder? Problemleri ne ve bunu nasıl çözebilirsiniz? Bu tarz soruları cevaplamak kitlenizi daha iyi tanımanızı sağlayarak onlara özel ürün ve hizmetler sunmanıza olanak sağlar. Bu sebeple her zaman kitlenizi öğrenin ve stratejilerinizi buna uygun olarak planlayın.

2. Tutarlı olun.

Tutarlılık marka deneyimi için kilit faktörlerdendir. Tekrarlanma bizim öğrenme şeklimizi oluşturur. Otel rezervasyonu yapma, internetten bir ürün sipariş verme, self servis kasalarında ödeme yapma gibi işlemlerde tutarlılık ararız. Bir sonraki işlemimizin de geçen seferkinin aynısı gibi olmasını isteriz. Rutinlerinin bozulması insanları yorar ve gergin hale getirir. Bu yüzden bir çok marka tutarlılığı büyük etki bırakmak için kullanır. Siz de deneyimlerinizde tutarlı olun ve her aşamada aynı servisi almalarını sağlayın.

3. Basit tutun. 

Benzersiz bir marka deneyimi yaşatma adına olayı çok karmaşık hale getirmeyin. Aksine ne kadar basit ve kısa tutarsanız müşterileriniz için deneyimi yaşamalarını ve hatırlamaları o kadar kolay olacaktır. Çünkü basit ve sindirmesi kolay tecrübeler daha akılda kalıcıdır. 

4. Müşterilerinizi dinleyin. 

Yarattığınız marka deneyiminin geri dönüşlerini en iyi kimden alabilirsiniz? Tabii ki müşterilerinizden. Bazı durumlarda yavaşlayın ve sadece müşterilerinizin ne hakkında konuştuğunu dinleyin. Onlara zaman ayırırsanız ürün ve hizmetlerinizi nasıl daha iyi hale getireceğinizi, hangi temas noktalarının en önemli olduğunu ve deneyimlerin geri dönüşlerini ilk elden öğrenirsiniz. Bunu başarabilmek için sosyal ağlardan faydalanabilirsiniz. 

5. Rehber Olun 

@smartphotocourses

Marka deneyiminizi yaratırken müşterinizi tüm bu deneyim boyunca yönlendirmelisiniz. Ne kadar başarılı yönlendirme yaparsanız müşterinin aklında o kadar uzun süre kalırsınız. 

Örneğin çoğu marka ürünleriyle ilgili her şeyi açıklama ihtiyacı duyuyor; fakat biz insanlar tek seferde sadece üç ya da beş bilgi alabilecek kapasiteye sahibiz. Bu yüzden bu yaklaşım genelde doğru sonuçlar vermez. Beynimiz basit ve kolay yönetilebilir parçalara bölünmeden bilgi almak için yapılmamıştır.

Bu amaçla bilgileri bölmek çok daha mantıklı olabilir. Örneğin bir kıyafet mağazasına girdiğinizde her şeyin parçalara ayrıldığını görürsünüz. Önce kadın ve erkek diye ayrılır; sonrasında tişört, pantolon, kazak bölümlerinde alışverişinize devam edersiniz. Marka ise tüm alışveriş deneyiminiz süresince size rehberlik eder. Marka deneyiminizi yaratırken siz de müşterinize böyle rehberlik etmelisiniz. Bunu da bilgilerinizi parçalara ayırarak yaparsanız işiniz çok kolaylaşır. Bu parçalara ayırma yöntemi markanın kitlesine olan empatisini göstermek ve hoş bir müşteri deneyimi yaratmak için müşterilere bir ürün yelpazesinde rehberlik etmenin basit ve etkili yollarından biridir.

Deneyimsel pazarlama, öncelikle tüketicilerin markayı yaşatacak olmasına odaklanan bir pazarlama şeklidir. Müşteriye markayı deneyimleme imkanı verecek müşteri ile marka arasında bağ oluşturmaya dayanır. Bu deneyimi kusursuz kılmanın belirli ve kesin bir yolu yoktur ama yukarıda dikkat çektiğimiz noktalar hassasiyetinizi oluşturursa siz de kendi müşterilerinize benzersiz bir marka deneyimi yaşatabilirsiniz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar