Az Bilinen Twitter Gelişmiş Arama Özellikleri

az-bilinen-twitter-gelismis-arama-ozellikleri

Paylaşmayı unutmayın.

Az Bilinen Twitter Gelişmiş Arama Özellikleri – Sosyal medya devi Twitter, platformda bulunan her özelliği mobil uygulamasına getirmiyor. Bazı özellikler web sürümünde rahatlıkla kullanılabiliyorken, mobil uygulamada işler bu şekilde yürümüyor. Ancak bazı kodlar ile sadece web sürümünde yer alan Twitter gelişmiş arama özellikleri, mobil uygulamada da kullanılabiliyor. Böylece Twitter’da aranan her tweet, ne kadar eski olursa olsun rahatlıkla bulunabiliyor. Twitter gelişmiş arama özelliğini mobil uygulamada kullanabilmeniz için, her özellikle ilgili vereceğimiz kodu uygulamanın arama bölümüne yazmanız yeterli olacak. İşte az bilinen ama oldukça faydalı olan Twitter gelişmiş arama kodları…

az-bilinen-twitter-gelismis-arama-ozellikleri
Görsel: pixabay

Az Bilinen Twitter Gelişmiş Arama Özellikleri

İki Veya Daha Fazla Kelimeden Herhangi Birini İçeren Tweetleri Bulma

Başlık biraz ilginç gelmiş olabilir, ancak bazen bulmak istediğiniz bir tweette Adgager kelimesi mi geçiyordu yoksa Gager kelimesi mi geçiyordu hatırlamak zor olabiliyor. Arama bölümüne iki kelimeyi de yazın, aralarına OR (veya) kelimesini ekleyin ve aratın. Twitter size yazdığınız iki kelimeden birini içeren tweetleri gösterecektir. Bu üç veya daha fazla kelime içinde kullanılabilir. Tüm kelimelerin arasına OR ibaresini eklemeniz yeterlidir.

İki Veya Daha Fazla Kelimeden Herhangi Birini İçeren Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Yazılan Kelimelerin Tümünü İçeren Veya Tam Olarak Bir İfadeyi İçeren Tweetleri Bulma

Twitter arama bölümüne iki veya daha fazla kelime yazarak normal bir arama yaparsanız, size o kelimeleri içeren tweetler gösterilir. Örnek vermek gerekirse; Adgager, Gager, blog kelimelerini tek seferde yazıp aratırsanız, karşınıza tam olarak bu cümleyi içeren tweetler çıkmaz, bu kelimelerin hepsini içeren tweetler çıkar. Tam olarak bir cümleyi içeren tweetleri bulmak isterseniz de cümleyi arama bölümüne “TIRNAK İÇERİSİNDE” yazın. Böylece karşınıza tam olarak o cümleyi içeren tweetler çıkar. Bu, Twitter gelişmiş arama bölümünün en çok kullanılan özelliklerinden biridir.

Yazılan Kelimelerin Tümünü İçeren Veya Tam Olarak Bir İfadeyi İçeren Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Bir Kelimeyi İçermeyen Tweetleri Bulma

Bir konu hakkında yazılan tweetleri okumak istiyorsunuz ama arama bölümüne bunu yazınca karşınıza başka benzer konularda yazılan tweetler de çıkıyor. Mesela; içinde spor kelimesi geçen tweetleri görmek istiyorsunuz ancak karşınıza spor ayakkabı tweetlerinin çıkmasını istemiyorsunuz. Twitter gelişmiş arama ile bunun çözümü de basit. Spor kelimesini arama bölümüne yazdıktan sonra ayakkabı kelimesini de yazıyorsunuz ancak ayakkabı kelimesinin başına tire sembolü “-“ koyuyorsunuz ve aratıyorsunuz. Böylece karşınıza sadece spor kelimesi içeren ve ayakkabı kelimesi içermeyen tweetler çıkacak.

Bir Kelimeyi İçermeyen Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Sadece Bir Dilde Yazılmış Tweetleri Bulma

Dünya gündeminde ilginizi çeken bir etikete tıkladığınızda genelde her dilden yazılan tweetleri görür ve olayı anlamadan etiketten çıkarırsınız. Bunun çözümü de basit. Arama bölümüne etiketi ya da kelimeyi yazdıktan sonra hangi dilde atılan tweetleri görmek istiyorsanız o dilin kısaltmasını LANG:TR şeklinde eklerseniz, karşınıza sadece o dilde yazılan ve o etiketi içeren tweetler çıkar. Türkçe için LANG:TR, Almanca için LANG:DE, İngilizce için LANG:EN yazmanız gerekmektedir. Daha rahat görülebilmesi için burada büyük harflerle yazdık ancak kodu küçük harflerle yazmalısınız.

Sadece Bir Dilde Yazılmış Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Bir Kelime ve Kullanıcı Adı İle Tweeti Bulma

Bu arama, bir kısmı akla gelen ve kim tarafından atıldığı bilinen eski bir tweetin bulunmasını sağlar. Mesela; aklınıza @adgagercom’un içinde spor geçen bir tweeti geldi ancak tweetin tamamını hatırlamıyorsunuz ve o tweeti bulmak istiyorsunuz. Bunun için kullanıcının profiline girip aşağılara kadar inip yıllar önceki tweeti aramanıza gerek yok. Arama bölümüne hatırladığınız kelimeyi yazın, boşluk bırakın ve FROM:ADGAGERCOM ibaresini ekleyin ve aratın. Karşınıza Adgager’ın içerisinde spor kelimesi geçen tüm tweetleri çıkacak. Böylece aradığınız tweeti rahatlıkla bulabileceksiniz.

Bir Kelime ve Kullanıcı Adı İle Tweeti Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Bir Kullanıcıya Verilen Yanıtlardan Bir Tweeti Bulma

Bir kullanıcıya verilen bir yanıtı arıyorsanız, Twitter gelişmiş arama ile o da kolay. Arama bölümüne TO:KULLANICI ADI ibaresini yazıp aramanız halinde o kullanıcıya verilen tüm yanıtlara erişebilirsiniz. Aramayı daraltmak için, sadece bir kişinin diğerine verdiği tüm yanıtları bulmak da mümkün. Bunun için de FROM:YANITLAYAN KULLANICI ADI TO:YANITLANAN KULLANICI ADI ibaresini aratmanız yeterlidir.

Bir Kullanıcıya Verilen Yanıtlardan Bir Tweeti Bulma - Twitter gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Yanıtlanma Sayısına Göre Tweetleri Bulma

Özellikle de bu ve bundan sonraki maddeler, Twitter gelişmiş arama konusunda çok daha işe yarayan özellikler içeriyor. Bu özellik, dikkat çekmiş, çok fazla yanıtlanmış tweetlerin bulunmasını kolay hale getiriyor. Bir konuda en az 10 yanıtın verildiği tweetleri bulabilirsiniz. Bu sayıyı istediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz. Bu sayede bir konuda en çok yanıtlanan tweetleri görerek konuya hemen hâkim olabilmeniz mümkün. Bunun için KONU ADI MIN_REPLIES:10 ibaresini kullanmanız gerekmektedir. Aynı şekilde bir kullanıcının belli sayının üzerinde yanıt alan tweetlerini de bulmanız mümkün. Bunun için de FROM:KULLANICI ADI MIN_REPLIES:10 ibaresini aratmalısınız. Sayı ve kullanıcı adı kısmını istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Yanıtlanma Sayısına Göre Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Retweet Veya Beğeni Sayısına Göre Tweetleri Bulma

Bu da bir önceki özellik gibi, bir konuda öne çıkan tweetleri bulmayı kolay hale getiren bir özelliktir. Bu özelliği en az 10/100/500 beğeni almış tweetleri görmek için kullanabilirsiniz. Bunun için MIN_FAVES:10 ibaresini, en az 10/50/500 retweet almış tweetleri görüntülemek için de MIN_RETWEETS:10 ibaresini kullanabilirsiniz. Başına istediğiniz konu başlığını, kelimeyi veya etiketi yazabilirsiniz ve sayıyı dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Retweet Veya Beğeni Sayısına Göre Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Belirli Bir Zaman Aralığında Atılmış Tweetleri Bulma

Bu da oldukça işe yarayan bir Twitter gelişmiş arama özelliğidir. Bu özellik ile dilediğiniz tarih aralığında, dilediğiniz konuda veya dilediğiniz kullanıcının attığı tweetleri bulabilirsiniz. Bunun için SINCE:YIL-AY-GÜN UNTIL:YIL-AY-GÜN ibaresini kullanmanız gerekir. Since kodu yazdığınız tarihten sonra atılan tweetleri gösterir, until kodu ise yazdığınız tarihten önce atılan tweetleri gösterir. Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse; 2010.01.01 tarihinden sonraki ve 2013.01.01 tarihine kadar olan tweetleri bulmak için SINCE:2010-01-01 UNTIL:2013-01-01 ibaresi kullanılır. Tarihlerin arasına nokta değil tire konulmalıdır. Bu ibareden sonra dilediğiniz kullanıcı adını FROM:KULLANICI ADI şeklinde yazarak sadece o kullanıcının belirlediğiniz tarih aralığında attığı tweetleri görebilirsiniz.

Belirli Bir Zaman Aralığında Atılmış Tweetleri Bulma - Twitter Gelişmiş Arama
Görsel: twitter

Twitter gelişmiş arama özelliğini web sürümünde sunuyor ancak mobil uygulamasında bu özellik yok. Web sürümünde bir arama yaptıktan sonra arama çubuğunun yanında bulunan üç noktaya tıklayıp gelişmiş arama paneline ulaşabilirsiniz. Mobilde ise gelişmiş arama yapmak için verdiğimiz kodların kullanılması gerekir. Neredeyse tüm kodlar birlikte tek aramada kullanılabilir. Yani bir kullanıcıya verilen, belli bir zaman aralığında belli bir sayının üstünde beğeni almış yanıtları görüntülemek için ilgili kodlar birlikte kullanılabilir. Mantığı anlaşılınca kullanımı oldukça basittir. Dünya’nın en hızlı, sansürsüz ve çok yönlü haber alma aracı haline gelen Twitter’ı, bu kodlar ile daha etkili kullanabilirsiniz.

Twitter logo
Görsel: behance

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar