Aralık Ayının Tatlı Heyecanı: Noel

Paylaşmayı unutmayın.

Aralık Ayının Tatlı Heyecanı: Noel – Şu soğuk kış mevsiminin belki de en tatlı heyecanlarından birini yaşadığımız Aralık ayı bize bacadan giren Noel babayı, fırından çıkmış kurabiye ve kestaneleri, anne elinin değdiği hindi, aile ve arkadaşlarımızın değerini, kırmızının uğurunu ve neşesini hatırlatır. Yılın son ayında kötü günlerin geride kaldığı, iyi günlerin anı olarak biriktiği defterimize yeni bir sayfa açarız. Bu gelenek Hristiyanlara özgü olsa da son yıllarda Hristiyan olmayan ülke ve uluslar da Noeli kutlarlar.

Noel nedir?

Noel, Hz. İsa’nın doğumunu anmak için her yıl genellikle 25 Aralık tarihinde milyarlarca insan tarafından kutlanan dini ve kültürel bir gündür. Birçok ülkede bu günü resmi tatildir ve Hristiyanlar tarafından kutlanır. Bazı ülkelerde Arifesi olarak bilinen Christmas Eve günü Noeel’den daha önemli bir gün olarak kutlanmaktadır. Günümüzde Hristiyan aleminin büyük bir çoğunluğu Miladi Takvim’e göre 25 Aralık’ta Noel’i kutlamaktadır. Bu tarih Miladi Takvim’de 7 Ocak tarihine tekabül eder.

@altincagturizm

Neden 25 Aralık?

 Romalılar 25 Aralık tarihini yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzünün yaşandığı gün dönümü olarak kabul ederdi. Bu tarihten itibaren gündüz süresi uzuyor ve Güneş daha çok görünüyordu. Eski bir ahit dizesinde Hz. İsa, Güneş olarak betimlenmiştir ve 25 Aralık günü, 25 Mart’ta kutlanan Beşaret’ten 9 ay sonrasına da işaret etmektedir.

Bu gün ile özdeşleşen Noel Baba (Santa Claus ya da Saint Nicholas) figürleri de o güne özel süslemeleri ve hediyeleri için çokça kullanılan bir simge.

Noel ilk kez ne zaman kutlandı?

Dünya’da ilk kutlaması Roma’da 336 yılında yapılmıştır. Alkol tüketimi ve kötü davranışla özdeşleştirildiği için bağnaz Protestanlar 17’inci yüzyılda Noel kutlamalarını yasakladı ve 1660 yılında resmi tatil günü olarak ilan edildi. 19’uncu yüzyılın başlarında Anglikan Kilisesinde gerçekleşen Oxford Hareketi ile beraber tekrar önem kazandı. 

Yılbaşı

Çoğu ülkede Noel’in yeni yılla birleştiği 31 Aralık tarihinde, yeni bir yılı karşılamak geride bırakılan yılın yorgunluğunu atmak ve gelen yeni yıl için umut beslemek amacıyla “Yılbaşı Kutlamaları” yapılmaktadır.

Christmas ve Noel Arasındaki Fark

İngilizce “Christmas” anlamındaki bu kelime Hıristiyan kiliselerinde “mass” ekmek ve şarabın takdisi ayinlerine verilen isimdir. İsa’nın (Christ’in) beden alış ayininin yapıldığı güne bu yaklaşımla Christmas günü denildi.

Roma imparatorluğu döneminde mutlu bir olayın karşılanması durumlarında halkın “Noel noel” diye bağırdığı bilinmektedir. Bu konuda başka bir görüş ise bu sözcüğün Fransızca haber veya yeni anlamına gelen “Nouvelle” kelimesinden türediğidir.

Nasıl Kutlanıyor?

Renkli ve coşkulu bir şekilde kutlanan Noel hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Evlerin süslenmesinden tutun hazırlanan yemeklere, alınan hediyelere, çevirilen filmlere kadar büyük bir özen içerisinde gerçekleştirilir. İsa’nın doğum tarihi olan 25 Aralık öncesinde 24 penceresi olan Advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır.

Noel’in Vazgeçilmezleri; Çam Ağacı ve Ökseotu

Ökseotu

Ökseotu, barış ve dostluk simgesidir. Ökseotu altında öpüşme geleneği, 18. yüzyıl sonlarında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. İnanca göre erkeğin öpücüğünü kabul etmeyen kadınların kötü şansa yakalanacağı inancı vardı. Bu inanç günümüzde hala yaygındır ve yeni yılın en çok gülümseten bitkileri arasında ökseotu yer almaktadır.

Bu özel gün de es geçemeyeceğimiz bir diğer konu da kırmızı iç çamaşırı… Aşk ve şehvetin rengi olan kırmızı renkteki iç çamaşırı giyenlerin bir sene süreyle aşkta şanslı olacaklarına inanılır.

Çam Ağacı

Çam, yaz kış sürekli yeşil kalan hiç yaprak dökmeyen ağaçlardan biridir. Noel’de bereketin ve ölümsüzlüğün sembolü sayılır. Bu sebeple çam ağaçlarını süsleriz. Bu ağaçların süslenmesinde kullanılan süslemeler de üretkenliği, bereketi ve mutluluğu sembolize eden süsler kullanılır.

@sondakika
https://www.bilgiustam.com/noel-christmas-nedir-nicin-ve-nasil-kutlanir/

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar