Apple’a Çağrı: Çocuklarımız İçin!

apple

Paylaşmayı unutmayın.

Apple’a Baskı!

Apple markasının iki büyük hissedarı,  akıllı telefonların çocuklardaki bağımlılık düzeyinin ve fazla kullanıldığında ortaya çıkan etkilerin araştırılması için firmaya baskı uyguluyor. İlk bakışta garip geliyor değil mi? Aktif yatırımcıların, bir şirkete kurumsal meselelerden ziyade sosyal sorumluluk konusunda baskı yapması çok da alışık olmadığımız bir şey. Fakat söz konusu çocuklar olunca durum biraz daha ciddileşiyor.

Apple’daki Jana Partners ve CalSTRS isimli iki büyük hissedar, akıllı telefonları çok fazla kullanan çocuklarda depresyon ve intihara meyilli olabileceğini gösteren bir araştırma grubuna dikkat çekiyor. Sonrasında ise Apple’dan bir araştırma talep ederek bu konuda hassas olunması üzerine çağrı yapıyor. Wall Street Journal aracılığıyla görülen ilk habere göre; Jana Partners LLC ve CalSTRS aralarında yaklaşık 2 milyar dolarlık (1.47 milyar dolar) bir paya sahip. Dolayısıyla Apple’ın bu isteği göz ardı etmeyeceğini düşünüyoruz.

Pay sahibi bu iki yatırımcının, yeni nesilleri korumaya yönelik isteği için sunduğu sebeplere bir bakalım.

 

apple'dan çocuklar için hareket

@bechacress

Neden araştırma yapılmalı?

  • Teknolojinin çocuklardaki etkisini incelemek için çocuk gelişimi uzmanlarından oluşan bir komite oluşturulmalı
  • İphone kullanan çocuklar için daha iyi ve daha kullanışlı ebeveyn kontrolleri eklenmeli
  • Bu ciddi alan için tüm sorumlulukları üstlenecek üst düzey bir yönetici atanmalı

Açık bir mektupla bu talepleri ileten pay sahiplerine göre, beyinleri hala gelişmekte olan çocukların bu kadar güçlü bir cihaza sahip olması risk yaratabilir. Bunun tam tersini iddia etmek zaten mümkün değil. “Teknoloji tarihinde en yenilikçi şirketlerden biri olan Apple, sektörde belirleyici bir rol oynayabilir, çünkü gelecek kuşağın sağlığına ve gelişimine özel önem veren kişi işini iyi ve doğru yapan kişidir” diyerek artacak bir değerin üstünü çiziyorlar. Düşünsenize; şimdinin çocukları bağımlı bir birey olarak büyüdüğünde neye fayda sağlayabilir ki?!

çocuklarda akıllı telefon ve tablet kullanımı

@businessinsider

Etrafınıza bakın! Her gün hayatının herhangi bir alanında, telefon ya da tablete odaklanan, çevresinde olup bitenlerle ilişkisini tamamen kesmiş onlarca çocuk görmek mümkün. Bu olumsuzlukların yetişkinler için de geçerli olmasıyla farkındalıklar azalıyor ve uzmanlara göre bu durum, çocuklarda çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Çocuklar okulda, sınıfta hatta aile ortamında sosyal medyadan doğan iletişimsizlikle yabancılaşıyor. Amerika’da yapılan araştırmalara göre; ilk telefonu 10 yaşında alınan bir çocuk günde 4-5 saatini telefonda harcıyor. Üstelik mesajlaşma ve telefon konuşması hariç.

Bunun farkına varan pay sahipleri uzun vadede yeni neslin bu şekilde değer kaybetmesini istemiyor olmalı ki Apple’a ciddi bir baskı uyguluyor. Apple’dan henüz bir açıklama gelmese de bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sadece Apple değil bu konuda herkes sorumluluk hissetmeli. Pek tabii bizler de…

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar