Açıklayıcı Bir Reklamı Milyonlara İzlettirebilir Misiniz?

açıklayıcı reklam nedir

Paylaşmayı unutmayın.

Karşınıza çıkan ilk markette bulabileceğiniz bir ürünü nasıl yapıp da milyon dolarlık bir ürün haline getirirsiniz?

Bu tarz marka hikayeleri duymuşsunuzdur. En iyilerinden birisi de Hamdi Ulukaya’nın “Chobani Yoğurtları“nın hikayesidir. Baktığınızda bir yoğurt belki ama onu farklılaştıran, rakiplerinden ayıran, potansiyel müşterileri gerçek müşteri haline getiren farklılaşması ve izlediği pazarlama stratejisidir. Aynı şekilde, Michael Dubin tarafından kurulan ve 2011 yılında Amerika’da hizmet vermeye başlayan The Dollar Shave Club’da baktığınızda sıradan bir tıraş bıçağı kuruluşu. Fakat onun tıraş bıçağı sektöründe bu kadar köklü ve güçlü rakipleri varken aralarından sıyrılmasını sağlayan faktör müşteriye yeni bir deneyim sunuyor olması. Küçük, büyük her markette, her gelir düzeyine hitap eden tıraş bıçakları bulma kolaylığı varken, Michael Dubin son derece açıklayıcı ve eğlenceli tanıtım reklamı ile potansiyel müşterileri üzerinde etki bırakmayı başardı.

The Dollar Shave Club’ın diğer tıraş bıçağı üreticilerinden farkı şu; istediğiniz gibi bir tıraş bıçağı seti oluşturuyorsunuz ve her ay evinize paketiniz ulaşıyor. Michael Dubin köklü tıraş bıçağı şirketlerinin arasından sıyrılamayacağını düşündüğü için böyle bir yola başvurdu. İlk örneklerini kendisi hazırlayıp gönderdi, hatta ilk reklam filmini kendisi yazıp oynadı. Sonuç olarak son derece eğlenceli, dikkat çekici ve açıklayıcı bir reklam çalışması oldu. Hatta öyle ki, şimdilerde 24 milyondan fazla izlenmeye ulaşan bir reklam filmi oldu. Dikkatleri üzerine toplayan marka, Gillette’in müşterilerini de kendisine çekmeye başlayınca, Unilever bu fırsatı kaçırmadı ve markayı satın aldı.

Potansiyel müşterilerinizin neden rakiplerinizi değil de sizi tercih etmeleri gerektiğini gösteren fırsatı nasıl bulursunuz?

Markanıza kişiselleştirilmiş bir giriş yapın. Ürününüz için duyduğunuz tutku, müşterileriniz için son derece önemlidir. Örneğin; videolarınızdaki coşkunuz izleyiciye yansır ve izleyicinizi bir müşteriye dönüştürür. İşte bu açıklayıcı reklamın gücüdür.

Ana sayfanızda bulunan açıklayıcı reklamınızı oluştururken, hedef kitlenize vermek istediğiniz mesajı sunabilmesi için, bu 9 basit ama kritik öneme sahip unsura dikkat etmelisiniz.

1.Analiz Edin

Viral hale gelen reklamların nasıl o hale geldiğinin analizini yaparak, kendi açıklayıcı reklamınızı viral hale getirecek, gerekli fikir ve uygulamaları belirleyin.

2.Ön Prodüksiyon

Hitap edeceğiniz kitleyi ve onlar için çözmek istediğiniz sorunu tespit edin. Ardından bu sorunu, ürününüzün özellikleri ile nasıl çözebileceğinize karar verin. Ön prodüksiyonda harcadığınız yeterli zaman, videonuzu gözden geçirmenize ve hangi stilin markanızı daha iyi yansıtacağını tespit etmenize yardımcı olacaktır.

 3.Harekete Geçirici Mesaj

Harekete geçirici mesajınızı hazırlarken, her zaman en iyi senaryoyu hazırlamaya çalışın. Hazırladığınız video, müşterilerinizin üzerinde büyük bir etki bırakmalı ve artık müşterinize sadece sizin ürününüzü düşündürmelidir. Senaryonuzu, müşterilerinizin “ya sonra?” gibi sorularına başka yerlerden cevap aramasına fırsat vermeden, kendiniz cevaplayarak, onları yönlendirmek istediğiniz kısma çekmelisiniz.

 4.Önceden Düşünün

Videonuzu vaktinden önce dikkatle düşünürseniz, A/B testi yapabilir ya da daha sonra kampanyanızı optimize ederken kullanabileceğiniz alternatif sahneler çekmeyi planlayabilirsiniz. Videoyu önceden düşünmeniz, yatırımınızın getirisini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

 5.Anahtar Nokta: Kısa Tutmak ve Boğmamak

Açıklayıcı reklamınızı, The Dollar Shave Club kadar başarılı hale getirebilmeniz mümkündür. Bunun için farklı yöntemler deneyip, alışılmışın dışına çıkmak da size avantaj sağlayabilir. Ama önemli olan nokta, vermek istediğiniz mesajı, kısa tutarak müşterinize aktarmaktır. Ayrıca içeriği kısaltma noktasında, hangi bilgilerin bırakılacağına karar vermek zor olsa da bunu yapmanız hedefe ulaşmak açısından önemli bir detaydır.

 6.Animasyonlu Video

Özellikle karmaşık yapılı ürünlerde, animasyonlu videolar kullanmak, videonun basitleştirilmesine ve müşterilere daha rahat ulaşılmasına yardımcı olabilir. Bu tarz videolar daha az kişisel olsalar da müşterilerden güçlü geri dönüşler alabilirler. Örneğin; InCrowd MicroTracker reklamı, ürünü 39 saniyede etkili bir şekilde anlatan güzel bir örnektir.

7.Anlatımlı Reklamlar

Farklılaştırılmış sahneleri ve planlanmış çekimleri ile dikkatli bir şekilde yazılmış bu reklamlar, genellikle kullanımı en rahat olan videolardır. Bu videolar özellikle e-ticaret perakendecileri, teknoloji şirketleri için, ürünlerin en önemli özelliklerini ve vurgulanması gereken unsurlarını anlatmak açısından çok avantajlıdır. Örneğin; yeni çıkaracağınız bir teknolojik ürünün çalışırkenki gösterimi yanında, hangi satış noktalarından ürüne ulaşılabileceği bilgisinin verilmesi gibi…

8.Kalite!

Pazarladığınız ürün, açıklayıcı reklamınızı oluşturacak içeriği büyük ölçüde etkilemektedir. Kalite, fazla seçeneğiniz olmayan bir alandır. Ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun açıklayıcı reklamınızı baştan savma yaparsanız, bu durum sizi pişman edecektir.

Açıklayıcı reklamınızı üretmek için bütçe ayırmaktan çekinmeyin. Eğer doğru yoldan giderseniz, neler kazanacağınızı tahmin bile edemezsiniz!

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar