Yapay Zeka Geleceğimize Hükmedecek Mi?

Paylaşmayı unutmayın.

Yapay Zeka Geleceğimize Hükmedecek Mi? – Yapay zeka konusunda da insanlık ikiye ayrılmış halde diyebiliriz. Tıpkı veriler konusunda olduğu gibi. Bilmediğimiz ya da yanlış lanse edilen alanlarda hep bardağın boş tarafını görmeye meyilliyiz sanırım. Ayrıca yapay zeka da aslında son yıllarda en çok konuşulan konulardan biri. Fakat çok ortaya çıkmıyor. Sadece bir olayla birlikte gün yüzüne çıkıyor. Ek olarak konuşuluyor daha sonra tekrar rafa kaldırılıyor. Fakat bu alandaki çalışmalar son hız devam etmekte.  Peki yapay zeka tam olarak ne?

Yapay Zeka Geleceğimize Hükmedecek Mi?

Nedir Bu Yapay Zeka?

Çok konuşulan Yapay zeka ya da daha kısa ismiyle AI(Artifical Intelligent) aslında bir makine/bilgisayar diyebiliriz. Deneyimlerden öğrenmesi ,yeni girdilere uyum sağlaması  ,sorunlara  farklı noktalardan çözüm üretmesi ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesi  için üretilen makinalardır. Şuan hayatımızda olan satranç oynayan bilgisayarlar, kendi kendine  giden arabalar/uçaklar derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanmaktadır. Bu teknolojileri kullanarak bilgisayarlar, büyük miktarda veri işlerler. Ve verilerdeki kalıpları tanıyarak belirli görevleri yerine getirecek şekilde eğitilebilir. Bunun sonucunda da insanlığa yardımcı olacak birçok alanda kullanılabilirler. Örnek vermek gerekirse sağlık alanında AI kullanılabilir. Sanırım sağlık da en uç noktalardan biri. Çünkü bir insan hata yapabilir, ama eğitilmiş bir makinanın hata yapması biraz daha olasılıksız geliyor. Kısaca yapay zekayı bu şekilde açıklayabiliriz.

yapay-zeka-gelecegimize-hukmedecek-mi
Deep Learning

Derin Öğrenme

Derin öğrenme, verilen bir veri seti ile sonuçları tahmin eden birden fazla katmandan oluşan bir makine öğrenme yöntemidir.

Doğal Dil İşleme (NLP-Natural Language Learning)

Doğal dil işleme (NLP-Natural Language Learning) Türkçe, İngilizce gibi doğal dillerdeki metinlerin, ses dalgalarının bilgisayar tarafından algılanarak yazılım programında çözümlenmesi ve bilgisayar ortamına aktarılmasıdır.

Yapay Zekâya Farklı Bir Bakış: Ex Machine

Ex Machine

AI’a daha önce hep çoğu insanın kötü baktığını dile getirmiştik. Bu filmde o insanları haklı çıkaracak kadar vurucu bir film. Filmin ana konusu dünyanın en gelişmiş ve bir insandan ayırt edilemeyecek bir robot bedenine aktarılmış olan yapay zekanın deneyimlenmesi. Başrol oyuncularından biri olan henüz 24 yaşındaki Caleb bir yarışma sonucu çalıştığı yazılım şirketinin Ceo’sunun evinde 1 haftalık bir tatil kazanmıştır. Ama aslında bu bir tatil değildir. Nathan tarafından üretilen yapay zekanın Caleb tarafından Turing testine tabii tutulması için bir iştir diyebiliriz. Caleb yapay zeka Ava ile hemen hemen her gün iletişime geçer  ve testin sonuçları paylaşır. Bunun sonucunda Caleb Ava’nın bir yapay zekâdan çok insan olduğunu düşünmeye başlıyor. Hatta filmin bir sahnesinde kendisinin bile bir robot olabileceğini düşünerek kendini kesiyor. 

Filmin sonu çok daha vurucu. Adeta yapay zekanın insanlık için değil kendi benliği için var olduğunu kanıtlar şekilde vurucu. Film bu konuya merakı olanların ya da gerilim ,bilimkurgu severlerinin kesinlikle izlemesi gereken bir film bence. Film hem Netflix’te hem de diğer platformlarda bulunmakta. Netflix’ten izlemek isteyenler için; tıklayın!

yapay-zeka-gelecegimize-hukmedecek-mi
Artifical Intelligence

Ex Machine filmine rağmen AI geleceğin vazgeçilmez teknolojisi. Hatta günümüzün bile .En basitinden çoğumuzun kullandığı akıllı telefonlarda Siri ,Google Asistan ve Cortana gibi birçok AI destekli uygulama var.  AI’ın amacı aslında insani yetenekleri tamamlamak ve güçlendirmek.  İnsanlığı yok etmek değil.İzlediğimiz birçok filmde ,sosyal medya içeriklerinde ya da okuduğumuz içeriklerde yapay zekanın dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir ediliyor. Fakat, AI teknolojilerinin şu andaki evrimi o kadar da korkutucu ya da o seviye de  zeki değil.

Yani toparlayacak olursak yapay zeka şuanda insanlık için bir tehdit unsuru olarak görülmemeli. Youtube Originals tarafından yapılan ve Robert Downey Jr. ‘ın oynadığı şu video’yu da izlemenizi öneririm.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar