11.06.2026 İstanbul Sayı №24
Fikri değiştir,
dünya değişsin.
Adgager. blog
Pazarlama Araştırmasının Geleceği
✦ Genel 3 dk okuma Nisan 12, 2021

Türkiye E-Ticaret Hacmi 226 Milyar TL’ye Yükseldi

Türkiye E-ticaret Hacmi 226 Milyar TL’ye Yükseldi - Koronavirüs pandemisinin en olumlu şekilde etkilediği sektörlerden bir tanesi de e-ticaret sektörü olarak öne çıkıyor.

Türkiye E-Ticaret Hacmi 226 Milyar TL’ye Yükseldi. Koronavirüs pandemisinin en olumlu şekilde etkilediği sektörlerden bir tanesi de e-ticaret sektörü olarak öne çıkıyor. Tüm dünyada artan e – ticaret hacmi Türkiye’de de oldukça ciddi bir artış gösterdi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yapılan açıklamalara göre; Türkiye e – ticaret hacmi 226 milyar 200 milyon TL seviyesine yükseldi. Bu rakam, 2019 yılında ise 136 milyar lira olmuştu. Yani, bir yıllık süreç içerisinde ticaret hacminde yaklaşık olarak %66’lık bir artış var.

Türkiye E-Ticaret Hacmi 226 Milyar TL’ye Yükseldi

Bakanlık tarafından yayınlanan verilere göre özellikle de 25 – 34 yaş aralığında e – ticaretin daha fazla tercih edildiği belirtildi.

E – ticaret yapan işletmeler sayısında da çok ciddi bir yükselişin olduğu aşikar. 2019 yılında 68 bin 457 işletme e – ticaret sektöründe hizmet verirken, bu sayı 2020 yılıyla birlikte 256 bin 861 işletme olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca E – ticaret bilgi platformu ve ­e – ticaret danışmanı robotu gibi araçların kullanım sayıları da hayli artış gösterdi.

turkiye-e-ticaret-hacmi-226-milyar-tlye-yukseldi
Photo by Austin Distel on Unsplash

E – Ticaret Hacmi Neden Artıyor?

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere baktığımızda hem e – ticaret hacminde, hem de bu sektörde faaliyet gösteren işletme sayısında ciddi artışlar olduğunu görmekteyiz. Bu durum yalnızca ülkemizde de geçerli değil. E – ticaret sektörü tüm dünyada müthiş bir artış gösterdi. Bunun temel sebebi de insanların alışveriş alışkanlıklarında yaşanan değişiklikler. Covid – 19 pandemisi nedeniyle uygulanan kısıtlamalar gibi faktörler nedeniyle e – ticaret sektöründe müthiş bir gelişim görüldü. Sosyalleşmekten mümkün olduğu kadar uzak durulması gereken bu günlerde sayı iyice arttı. Yani çoğu insan e – ticaret siteleri aracılığıyla alışveriş yapıyor. 

turkiye-e-ticaret-hacmi-226-milyar-tlye-yukseldi

2020 yılıyla birlikte e – ticaret sektörünün gelişimi, dünya ticaret anlayışı üzerinde bazı değişikliklere neden olacak gibi duruyor. Koronavirüs süreci sona erse dahi birçok araştırmacıya göre e – ticaret alışkanlıkları değişmeyecek. Dijitalleşen dünyada ticaret yapmanın en iyi yolu e – ticaret olarak öne çıkıyor. Son olarak gelişim hızı, toplam ticaret hacmi gibi verileri göz önünde bulunarak yorum yapmak gerekiyor. E – ticaret sektörü önümüzdeki yıllarda da güç kazanmaya başlayacak. Özellikle Türkiye’de artan genç nüfusun etkisiyle birlikte birçok yeni işletmenin kurulacaktır. Bununla birlikte gelişimin hız kesmeden devam edeceği muhtemeldir.  

Kaynak

▦ Bülten / cumartesi sabahları

Adgager ailesi — haftalık, kısa, dürüst.

Pazarlama, reklam ve teknoloji dünyasından bu hafta gerçekten önemli olan 5 şey. Spam yok, sadece okunmaya değer içerik.

Ücretsiz Cumartesi 09:00 Tek tıkla iptal