Hibrit Motor Teknolojisi Nedir ve Avantajları Nelerdir?

hibrit-motor

Paylaşmayı unutmayın.

Hibrit Motor Teknolojisi Nedir ve Avantajları Nelerdir? – Dünya kurulduğu günden bu yana çok hızlı bir şekilde insanların bilgi birikimi ve mevcut kaynaklara olan müdahalesi seri bir şekilde artmıştır ve bu müdahale hala son şiddette devam etmektedir. Çevre koşulları, doğal kaynaklar, kullanılabilir suların tüketiminin artması, buzulların erimesi, mevcut ormanların tüketiminin çok tahrip edici düzeye ulaşması, petrol kaynakları üzerindeki küresel mücadelenenin insanlara yansımasının ağır olması, doğal gazım tüketim aşamasına gelene kadar pahasının artması kullanıcılara çok ağır bir yük getirmekle birlikte yaşanabilir bir dünyanın mevcut koşullarının tahrip olmasına neden olmaktadır. Bu durum enerjide verimlilik ve enerji tasarrufu konularını ön plana çıkararak gerekli önlemlerin alınmasını mecbur kılmakla birlikte ek kaynak ve enerji alanlarının oluşturulmasını mecbur kılmaktadır. Hibrit motor teknolojisi ise yakın dönemin yeni tekniklerini içinde barındırdığı daha ekonomik yakıt imkanı sağlayan, daha uzun süre kullanma imkanı vermektedir.

Dünya genelinde yakıt sorunu doğal kaynakların hızlı ve şiddetli bir şekilde tüketilmesinden dolayı yeni kaynaklar arayışına girmiş ve çalışmalar yürütülmektedir. Üniversiteler, endüstri kuruluşları ve teknoloji vadilerinin geleceğe ışık tutmak ve hem maddi hem de doğal kaynaklardan daha uzun vadeli ve daha karlı bir kullanım sürdürülebilmesi için projeler yürütülmektedir.

@tr.bosch-automotive.com

Hibrit Motor Nedir?

Hibrit motorlu araçlar, elektrik motoru, elektrik jeneratörü ve içten yanmalı motor ile bir bileşen haline getirilebilen bir teknikle çalışmaktadır. Hibrit motorda amaç çevreye duyarlı, daha az yakıt tüketimi yapabilen ve hem çevreyi hem de aracı koruyabilen teknikle bir sistemin kurulmasıdır. Hibrit motorda amaç iki farklı motor türünün bir araya gelerek mevcut dezavantajları ortadan kaldırmasıdır. Minimum yakıt maliyeti ve maksimum mesafe ile çalışmasıdır. Diğer araçlarda yer alan dur kalk pozisyonlarındaki maksimum yakıt israfın en aza indirmektedir.

Hibrit Aracın Tarihi

İlk olarak 1902 yılında Ferdinand Porsche tarafından üretilen hibrit otomobile “Mixte-Wagen” adı verilmiştir. Viyanalı bir fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ile birlikte çalışan Porsche 4 silindirli bir Daimler motoruna aküler, bir jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu aşamadan sonra araç benzinli halde iken dursa dahi akü ile entegre edilmiş dinamo sayesinde araç ilerleyebilmekteydi. Ticari anlamda piyasaya ilk hibrit aracı süren firma ise Toyota markası olmuştur. Yıl 1997 de Toyota markası geliştirdiği Prius marka aracı seri üretimi ile piyasaya sürerek ilk hibrit aracın satıcısı ünvanını elde etmiştir. Bu tarihten itibaren 9 milyon civarında hibrit araç satma başarısı elde etmiştir Toyota markası.
Hibrit ilk olarak piyasaya Prius modeli ile çıksada ilerleyen yıllarda gerekli malzemelerin segmente eklenmesi motor aksamının gelişimini tamamladı. Bunun ile toyota profesyonel olarak ikinci tam hibrit modeli olan yaris markasını piyasaya sürmiş ve ilk dönemde 50 bin satış yapmıştır. Hibrit piyasasında ilk dönemlerde rekabet halinde yarışan iki model mevcuttur. Bunlar Toyota ile Honda markasının civic modelidir.

@timepiece.ru

Hibrit Arabanın Avantajları

  • Hibrit arabalar, sürücüsüne düşük yakıt tüketimine karşın yüksek performans başta olmak üzere pek çok avantaj sağlıyor.
  • Gürültüsüz ve performans kaybına sebep olmayan bir vites geçişi sağlıyor.
  • Kendi elektrik enerjisini, kendi ürettiği için şarj edilmeye gerek duymuyor.
  • Otomobil üzerinde priz,
  • Motor aksamı içinde yer alan dinamo sayesinde fren aşamasında motor belirli bir seviyeye kadar kendini şarj etme pozisyonuna sokmaktadır.
  • Yoğun trafik akışındaki en önemli sorun sıradan araçların aşırı yakıt sarfiyatına girmesidir. Hibrit modellerde esas amaçlardan birisi bu dur kalk tüketimini en aza indirmektir.
  • Benzinli araçlarda son modellerde motorda her hangi bir ses ortaya çıkmamaktadır. Hibrit modelinde ise tamamen titreşim seviyesinde minimalize edilmiştir.
  • Dizel araçlarda son dönemlerde ortaya çıkan gaz salınımı sorununun ortadan kalktığı bir modeldir. Çok düşük seviyede salınım ortaya çıkmaktadır.

Hibrit Arabanın Dezavantajları

  • Orta segment türündeki bir araca göre pahası oldukça fazladır.
  • Tasarımı yeni olan hibrit için yeterli bakım onarım tecrübesine sahip elemanların henüz yetişmemiş olması olumsuz bir durum olarak görünmektedir. Araçların çoğu ithal şekilde piyasada yer aldığı için bakım onarım süresi arıza durumunda uzun sürmektedir.
  • Türkiye için hibrit model araçların dezavantaj gibi görünen özelliği ise yeni tasarım konumundaki araçların hız seviyesine geç ulaşmasıdır. Fakat kullanıcıların es geçtiği nokta şu ki hibrit araçlar hız yani yarış aracı değil binek otomobil olup piyasaya sürülmesindeki amaç ise şehir içi dur kalk yakıtını minimal düzeye düşürmektir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar