7 Adımda Sosyal Medya Stratejisi

Sosyal Medya Stratejisi

Paylaşmayı unutmayın.

Markanız için gerçek bir sosyal medya stratejisine sahip misiniz?

Bu soru belki de sosyal medya kanalında yol almaya başlamadan önce sorulması gereken ilk sorudur. Yol haritası, hedefe daha sağlıklı bir biçimde ulaşmanızı sağlayacaktır.

Sosyal medya stratejinizi ideal bir biçimde gerçekleştirirseniz başlangıç aşamasında kendinize çok şey katarsınız. Bu stratejiyi oluştururken sizi başarıya ulaştıracak birçok ipucu bulunmaktadır ancak bazıları diğerlerinden çok daha etkilidir.

Gelin birlikte bu adımlara göz atalım.

1 – Ne Elde Etmek İstediğinizi Bilin!

Bir sosyal strateji oluşturmak için zaman ve enerji harcamadan önce sosyal medya aracılığıyla ne elde etmek istediğinizi kendinize sorun. Satışları arttırmak mı istiyorsunuz? Marka bilinirliği mi oluşturmak istiyorsunuz? Müşterilerle doğrudan diyalog mu kurmak istiyorsunuz? Hedefinizi başlangıçtan itibaren ortaya koyarsanız oluşturacağınız strateji çok daha güçlü olur ve en önemli aşamalara ulaşmak için size daha fazla destek sunar.

Ne Elde Etmek İstediğinizi Bilin

@qimono

2 – Hedef Kitlenizi Tanıyın

Sosyal medya ulaşmak istediğiniz birçok insana ulaşmanızı sağlayabilmektedir. Bunun anlamı, daha fazla çaba harcamanız gerektiğidir ve bu ulaşmak istediğiniz aşamalara göre değişiklik göstermektedir. Bağlantı kurmak istediğiniz hedef kitleyi tanımalı ve sürekli popüler alanlarda vakit harcamak yerine onların bulunduğu yerlerde vakit harcamalısınız.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

@goodwp.com

 

3 – Uygulama Açığında Bir Köprü Oluşturun

Bir stratejiye sahip olmak başlangıç için iyi bir seçenek olabilir ancak, uygulanabilirliği ve stratejiden uygulamaya geçiş aşamalarının anlaşılabilir olması son derece önemlidir. En iyi strateji, uygulamalardan elde edilecek geri bildirimlere adapte olabilecek kadar esnek olan stratejidir. Stratejinizi belirli aralıklarla gözden geçirin, onu inceleyin ve elde ettiğiniz geri bildirimler kapsamında onu geliştirin.

Stratejinizi Sürekli Geliştirin

@eliteemail

4 – Doğru Sosyal Medya Platformlarını Seçin

Sosyal medyada markanıza ait hesaplarla yer almak, promosyon çalışması için kendi başına yeterli olmaz. Öncelikle hangi platformlarda yer almanız gerektiğini belirleyebilirsiniz. Çünkü her sosyal medya platformu, hedef kitlenizin yer aldığı mecralar olmayabilir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra, onların daha çok hangi sosyal medya platformunu kullandığını araştırmanız ve buradan onlara nasıl ulaşabileceğinizle ilgili çalışmalarınızı yapmanızda fayda var. Ayrıca, markanız için bir sosyal medya platformunu kullanmaya başladıktan sonra, buradan size yapılan geri dönüşleri de raporlarsanız, bu alanda ne kadar etkili olduğunuzu da ölçebilirsiniz. Bununla ilgili sosyal medya araçlarını ve bu alandaki gelişmeleri takip etmeyi unutmayın.

Doğru Seçimler Yapın

@wallpapercave

5 – Durmaksızın Test Edin

Sosyal medya için sınırlı bir strateji oluşturmak istiyor olabilirsiniz ancak; bu gerçekten zaman gerektiren bir durumdur. Farklı sosyal medya platformları için geniş planlar oluşturarak işe başlamalı ve hangisinin sizin için işe yaradığını belirlemek için bunları test etmelisiniz. Düzenli bir strateji oluşturmak aylarca zamanını alabilir. Bu nedenle sabırlı olmalısınız.

Durmaksızın Test Edin

@photomix

6 – Yayılımı Kolay Promosyon Çalışmaları

Sosyal medyada hashtag(etiket) kullanımı gibi özellikler marka bilinirliği sağlama konusunda işinizi kolaylaştırıyor. Markanıza ya da ürününüze uygun, kısa ve akılda kalıcı etiketlerle, kampanyanızı başlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra, profilinizi görsellerle desteklemeniz, daha fazla paylaşım, yorum ve beğeni almanızı sağlar. Video ve fotoğraflar, dijital ortamda daha fazla keyif alınan materyaller olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle video paylaşım siteleri ve bu platformların galerileri sürekli gelişim gösterir. Tabii bu konuya zaman harcayan markalar da öyle…

Yayılımı Kolaylaştırın

@webnetcreatives

7 – Sürekli Plan Yapın

Plan, plan, plan. Sosyal medya yönetim platformlarını kullanın ve daima bir veya iki hafta sonrasıyla ilgili planlar yapın. Belirli içerikleri paylaşmak için zamanlayıcı kullanın ve eğer şaşırtıcı veya ani bir şey ortaya çıkarsa bunu kontrol etmek için gerekli adımları atın. Planlama gerçekleştirildiği an çok fazla zaman alabilir ancak günlük olarak size çok daha fazla zaman kazandıracaktır.

Sürekli Plan Yapın

@freegreatpicture

İnsanlar artık şirketlerin FacebookTwitter, Instagram, Linkedin hesaplarının olmasını istiyorlar ve bunu bekliyorlar. Çünkü bu yolla o şirketlerle iletişim kurabiliyor, şikayetlerini ve taleplerini aktarabiliyorlar.

Siz de müşterilerinizle ve potansiyel müşterilerinizle böyle etkili ve güzel bir iletişim kurabilmenin yanı sıra, internetten organik trafik elde edebilmek gibi güzel faydalar sağlamak için sosyal medya pazarlamasını planlı ve etkili şekilde kullanmalısınız. Eğer sizin işletmeniz de hala sosyal ağ sitelerinde aktif değilse, bu konuya eğilmek için “şu an”dan daha güzel bir zaman olamaz. Kim bilir belki tam da şu anda bazı satış fırsatlarını kaçırmaktasınız.

Düzgün bir planlamanın akabininde sosyal medya pazarlamasına başlamak ve bazı sırları öğrenmek için ise ”Sosyal Medyada Pazarlama Sırları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar