5G Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

Paylaşmayı unutmayın.

Beşinci nesil bağlantı hazır yola çıkmış geliyorken onu daha yakından tanımak ve ona karşı hazırlıklı olmak gerekmez mi? Bizce de gerekir. 4,5G geldiğinde yaşadığımız heyecanı şu an için yaşıyor olsak da aklımızı kurcalayan bir soru var: Tam olarak nedir bu 5G?

Merakta bırakmıyoruz ve hemen açıklıyoruz. Hem yazıyı da tam da bu yüzden yazmıştık değil mi? Evet. “5G nedir?” sorusunu şu şekilde yanıtlarsak sanıyoruz hata etmiş olmayız: 5G olarak bilinen beşinci nesil kablosuz ağ, kablosuz ağların hızını ve dönüt verme yeteneğini büyük ölçüde artırmak için tasarlanmış, son sürüm hücresel teknoloji iterasyonudur.

5G ile internetimizin hızı büyük ölçüde artacağından, mobil internet ve kablosuz ağ deneyimlerimiz daha da kolaylaşacak. Evet, biraz daha elimizdeki cihazlara bağlanacağız. Elbette yeni nesil ağ için söyleyeceklerimiz bu kadar değil! Tam da bu nedenle beşinci nesil kablosuz ağ ile ilgili bilmemiz gereken 10 bilgiyi derledik.

Hadi hep birlikte 10’a kadar sayalım:

1 – Bildiğimiz Anlamdaki TV’lere Veda Edeceğiz

kablolu tv

@milenyumgrup

Ne demek istiyoruz? Şöyle açıklayalım. Televizyonunuz olsun bilgisayarınız olsun kablo karmaşası yaşayıp çıldıracak gibi oldunuz mu hatta çıldırdınız mı hiç? Koli bantlarını yardıma çağırdınız mı? Büyük ihtimalle. Ama endişe etmeyin! Beşinci nesil bağlantı, çeşitli kablo ve uydu alıcılara olan ihtiyacımızı tamamen ortadan kaldıracak! Bu durumda var olan kablolu televizyon dağıtım modellerini ve lisans sözleşmelerini büyük ölçüde sekteye uğratacaktır. Hadi yine iyiyiz!

2 – Süpersonik Bağlantıya “Merhaba” Diyeceğiz

süpersonik bağlantı nedir

@popsugar-assets

Sanıyoruz fiberin pabucunu dama atacağız! Henüz tanışmayanlarımız bile vardır oysa! Süpersonik bağlantı, kullanıyor olduğumuz 4G bağlantıdan tam otuz üç kat daha hızlı olacak! Bakınız o-tuz-üç!

3 – Nesnelerin İnterneti’nin Gücüne Güç Katacak

nesnelerin interneti

@regmedia

Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir ağa bağlanabilme- ki bu “nesnelerin interneti” olarak bilinir- özelliğine sahip nesnelerin sayısında artışa tanıklık edeceğiz. Mutfak ve ev aletlerinizi hazırlayın! Ayrıca akıllı cihazlarımız bir kablosuz ağa ihtiyaç duyacak ve bu ağ, yeni teknoloji ile güçlenecek.

4 – Düşük Kalite Video İçerikleri Tarihe Karışacak

480p

@i.ytimg

Yetkili kişilerin söylediğine göre biri 8K’da video yayınlamaya başladığında bunu 5G sayesinde mükemmel bir şekilde izleyebileceğiz. Bu da sanıyoruz “duraklatalım da biraz dolsun” demelere ve gözümüzün nuru 480p’ye veda etmek anlamına geliyor. Peki, üzüldük mü? Hiç sanmıyoruz.

5 – Operatörler Daha Hiç Sahip Olmadıkları Kadar Veriye Sahip Olacak

zuckenberg sorgulama

@blog.adgager

Bilgilerimizi sattığı için Facebook’a kızıyorduk değil mi? Demek ki beterin beteri var. Aslında iyi de gidiyorduk ama neyse konuya dönelim. Beşinci nesil ağ, operatörler tarafından uygulandığında, müşteriler daha önce hiç sahip olmadıkları kadar bilgi toplayıp depolayabilecek ve analiz edebilecekler. Özellikle ev eşyaları için bulut teknoloji kullananlar bundan fazlasıyla etkilenecek.

6 – Dünyanın En Büyük Operatörleri 5G’ye Geçiyor

t mobile

@dailydot

Amerikan operatörleri olan Verizon, AT&T, Sprint ve T – Mobile 5G bağlantıyı kullanmak için altyapısını hazırlıyor. İngiltere’de Vodafone’un tamamen 5G’li ağlara geçmeden önce 4G ve 5G’yi ileten radyo kulelerini denemeye başlaması planlanıyor. Başka bir konu daha var ki Türkiye 5G ile ne zaman tanışır pek bilemiyoruz.

7 – ABD Hükümeti Bile 5G Ağı Oluşturma Konusunda Düşünüyor

beyaz saray 5g açıklaması

@amazonaws

Duydunuz mu bilmiyoruz ancak 2018 yılının başlarında bir Beyaz Saray faturası sızdırılmıştı. Bu olaydan sonra Amerikan hükumetinin önümüzdeki birkaç yıl içinde kamuya açık, ülke çapında bir 5G ağı kurmayı planladığı açıklanmıştı. Trump ile her şey mümkün gibi görünüyor!

8 – Araçtan Araca İletişim Gerçek Olacak

araçtan araca iletişim

@appleuzmani

Beşinci nesil kablosuz ağ, yoldaki araçların birbirleri ile iletişim kurmalarını sağlayacak ve onların da “Nesnelerin İnterneti”ne dahil olduklarını gösterecek. Bunun anlamı ise yolda daha az kaza ve yaralanmanın meydana gelmesi olabilir. Yani, diliyoruz öyle olur! Fakat ülkemizde haritalar üzerinden yapılan yazışmaları bir düşünün! Detay vermek istemiyoruz. Umuyoruz ki anladınız.

9 – İlk 5G Akıllı Telefonlar ve Cihazlar Yakında Kullanıma Sunulacak

5g akıllı telefonlar

@medium

Duyduğumuza göre LG, Sony, ZTE ve HTC yakın gelecekte 5G akıllı telefonlarını yayınlamayı planlıyor. Kuliste ise Qualcomm ve Samsung gibi şirketlerin 5G modemler ve yönlendiriciler üzerinde çalıştıkları konuşuluyor. Ayrıca Nokia ve Ericsson gibi şirketler de mobil taşıyıcılar için 5G platformlarında çalışıyor. Söylendiğine göre Ericsson 2015’ten beri 5G’yi test ediyor ve bu yılın başlarında ilk 5G radyo sistemini çıkardılar.

10 – Geçiş Zor Olmayacak

5G ye geçiş

@dogrutercih

Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki 5G’ye geçmek zor olmayacak. Nitekim internet sağlayıcısı şirketler 4G’den 5G’ye sorunsuz geçiş yapmak için çalışıyorlar. Hem bu kadar teknoloji gelişmişken bir zahmet zor olmasın değil mi?

5G’nin ne olduğu ile ilgili yapılan videoyu da aşağıya bırakıyoruz. İlginizi çekebilir. Teknoloji ile kalalım!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar