2021 Yılın için Ekonomi Tahminleri

2021-yilin-icin-ekonomi-tahminleri

Paylaşmayı unutmayın.

2021 Yılın için Ekonomi Tahminleri – 2020’nin sonlarına doğru yaklaşırken  gelecek yıl için ekonomi beklentileri açıklanmaya başladı.2020 her açıdan insanoğlunu kelimenin tam anlamıyla yoran bir yıl oldu. 2019 sonunda Çin’de başlayan korona virüs salgının 2020 ‘de tüm dünyaya yayılması insanların günlük yaşamdan çekilip evlerine kapanmaları, üretim sahalarının durması, ticaretin sadece belli alanlara yönelmesi haliyle ekonomileri alt üst etti.

Ekonomilerin alt üst olmasıyla birlikte devletler piyasaya sıcak para sürmeye başladı .Bazı alanlarda bu uygulama işe yararken bazı alanlarda maalesef ki yaramadı. Teknolojinin üst seviyelere geldiğini düşündüğümüz bir yılda pandemi  dünyanın en güçlü ekonomilerini bile yerle bir etti.

2021 Yılın için Ekonomi Tahminleri

2021-yilin-icin-ekonomi-tahminleri
@industrytoday

2020 de resesyona uğrayan dünya ekonomisi 2021 yılında normale dönebilecek mi? En azından pandemi öncesi dönemdeki seviyelere ulaşabilecek mi? Pandemi öncesi dönem demişken pandemi öncesi dönemde de dünya ekonomisi için bir resesyon bekleniyordu. Fakat bu seviyede bir resesyon olduğu kanısında değilim. İlk olarak  pandemi öncesi dünya ekonomisine bakalım.

Pandemi Öncesi Ekonomi

2019 yılı da ekonomi açısından parlak bir yıl değildi.Özellikle Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşları sadece iki ülkeyi etkilemekle kalmayıp dünya ticaretini etkiledi.O zamanlar ABD Başkanlık koltuğunda oturan Trump’ın uzlaşmaz tavrı dünya piyasalarında düşüşlere neden olmuştu.Orta Doğu da özellikle Suriye Ve Irak’ta yıllardır süren sıcak savaşlar sadece o ülkeleri değil hem Orta Doğu ekonomisini hem de Avrupa ekonomisini  yani kısaca tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilemekteydi.

2021-yilin-icin-ekonomi-tahminleri
@industryweek

Pandemi öncesi ekonomi daha önce de dile getirdiğimiz gibi iç açıcı değildi. Son birkaç yıldır dünya ekonomisinde resesyon beklentileri vardı. Ve beklenen resesyon sadece piyasaları değil insanlığı da kelimenin tam anlamıyla kırdı geçirdi.

Tabi ki bu geçici bir süreç ne kadar umutlarımız azalmaya başlasa da hala umut var.Ekonomiler toparlanmaya başladı.İnsanlık aşı umudu ile hayata tekrar sarıldı. Peki 2021 de bizi muhtemel nasıl bir ekonomik durum bekliyor? Her ülkeye eşit bir ekonomik yükseliş mi yoksa her zaman olduğu gibi güçlü ekonomilerin ayağa kalktığı bir ekonomi mi?

2021’de Muhtemel Ekonomi Öngörüleri

2021-yilin-icin-ekonomi-tahminleri
@nytimes

Avrupa başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinde soğuk havaların başlamasıyla beraber korona virüs tırmanışa geçti. Bu da ekonomik beklentileri düşürecek bir durum. Fakat yapılacak olan  yatırımlarla  ve ufukta beklenen aşıyla bir iyimserlik tablosu çizilmeye başlandı. Avrupa Komisyonu Euro Bölgesi 2021 büyüme beklentisini %4,2  ve AB için ise %4,1 olarak açıkladı. 

Ekonomistlere göre Avrupa ve özellikle AB ekonomisinin düzlüğe çıkması için üç ana neden var.

  1. Pandeminin en geç 2021 ortasına kadar gerileyeceği ve aşıların hali hazırda bulunması akabinde kullanıma başlanması.
  2. 2020 küresel resesyonun yaşandığı bir yıldı.2021 ‘de yeniden ayağa kalkmaya başlayan ekonomi ile birlikte düşük enflasyon ve olağanüstü mali ,parasal destek ortamı.
  3.  ABD’de yeni Başkan Biden’ın Başkan Trump’a göre daha ılımlı bir ticari ve dış politika izlemesi öngörülüyor. Her ne kadar Başkan Biden ve Demokratların en az Trump kadar korumacı olsa da daha öngörülebilir politikalar izleyeceği, Dünya Ticaret Örgütü’yle çalışmaya daha istekli olacağı ve Çin ile mücadele ederken AB ile ittifak kurabileceği gibi gerekçelerle yeni dönemin küresel ticaret ve Avrupa’nın ihracatçı ülkeleri için daha  olumlu geçeceği tahmin ediliyor.

Küresel Resesyon 2021’e Sona Erecek Mi?

Resesyonlar (duraksama) dünya tarihine baktığımızda bir yıl gibi kısa denilebilecek bir sürede sona ermemiştir. Etkileri daha aza indirgenmiş fakat ekonomilerin resesyondan önceki hallerine dönmeleri için daha uzun süreler gerekiyor.

@sciencemag

İçinde bulunduğumuz sadece ekonomileri yer bir eden bir durum değil insanları da yerle bir eden bir durum. Bilim insanlarının çalışmaları ne kadar umut verici olsa da bu resesyonun atlatılması için en azından 2 yıl gerekiyor diyebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar