2020’de Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Kültürel Festival

2020’de-mutlaka-gormeniz-gereken-8-kulturel-festival

Paylaşmayı unutmayın.

2020’de Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Kültürel Festival – Koca bir seneyi daha neredeyse geride bıraktık. 2019’un sonuna yaklaşırken geri dönüp baktığımızda aslında ne kadar dolu bir sene geçirdiğimizi görebiliyoruz. Fakat düşündüğümüzde aslında rutinlerimiz den kopamıyoruz ve bir noktadan sonra hayatımız belirli alışkanlıkların etrafında dönmeye başlıyor. 2020’de bu alışkanlıkları biraz olsun değiştirmeye ne dersiniz? Mesela yeni bir kültüre kucak açmak? Hiç görmediniz yerleri keşfetmek? Bambaşka insanlar tanımak? Bunların hepsini bir arada yapabileceğinizi söylesek ne dersiniz peki? Evet festivallerden bahsediyoruz! Biz sizin için 2020’nin en iyi kültürel festivallerini yerleri ve tarihleriyle birlikte aşağıda derledik. Şimdiden iyi gezmeler! 

Mutlaka Görmeniz Gereken 8 Kültürel Festival

10. Krampus Run / Kasım / Avusturya 

Cadılar Bayramı’nı Christmas’la birleştirmek mi? İşte Krampus Festivali tam olarak bu demek! Neşeli ve yaşlı Aziz Nick’in antitezi olarak sunulan Krampus, yarı keçi yarı iblis formunda olan ve gece yarısı şehre inip küçük çocukları kaçıran bir yaratıktır. Çoğu Alp kasabasında kutlanan Krampus Festivalinde Krampus ansızın kapınızı çalabilir ya da gece sizi sokakta korkutmaya çalışabilir. Görkemli Alp manzarasından aptal yiyecek kavgalarına, gece ışıklandırmalarından özgün kostümlerine kadar Krampus belki de Avrupa’nın en renkli ve korkunç festivallerinden biridir. Krampus Festivali’ne katılın; vahşileşin, çıldırın ve bu karanlık festivalde kendinizi bulun! 

9. Harbin Ice and Snow Festival / Ocak – Şubat / Harbin, Çin

Harbin Buz ve Kar Festivali, Çin’in Harbin kentinde düzenlenen ve dünyanın en büyük buz ve kar festivali olma özelliğini gösteren yıllık tematik bir kış festivalidir. Harbin Festivali her sene ziyaretçilerine bambaşka temalarda bambaşka bir kış dünyası sunar. Şehrin Çin’in kuzeydoğusundaki konumu, bol bol kar ve buz sağlayarak şehrin “Buz Şehri” olarak nitelendirilmesini sağlar.  Harbin sadece Çin’in buz başkenti değildir, aynı zamanda görkemli buz ve kar heykelleri ile de tanınır. Bununla birlikte, Buz ve Kar Festivali, ülkedeki en önemli ve en sevilen buz etkinliğinin yanı sıra, dünyanın en iyi kış festivallerinden biri olmaya devam etmektedir.

8. Dia de los Muertos / 31 Ekim  – 2 Kasım / Meksika

Día de los Muertos veya “Ölülerin Günü”, eski yerli ve Avrupa Katolik geleneklerinin eşsiz bir karışımıdır. Meksikalılar, çok güzel sunaklar yaratarak, pan de “muerto” denilen özel ekmekleri pişirip süsleyerek, kostüm partilerini ağırlayarak, arkadaşlarıyla ziyaret ederek, sunaklarda hediyeler bırakarak, renkli kum halıları ve aydınlatmalar yaparak ölümü kucaklarlar ve bu dünyadan cesaretle ayrılacaklarını bildirirler. Día de los Muertos, her şeyi ürkütücü bir şekilde kutlamaktan daha fazlasıdır, neşeli bir yaşam ve ölüm kucaklaşmasıdır. Meksikalıların çoğu, ölü akraba ve arkadaşlarına saygı göstermek için mezarlıkları ziyaret ederken, tatlılar ve ikramlar satan tezgahların yanı sıra, daha büyük mezarlıkların dışında da karnaval gezileri düzenlenmektedir.

7. La Tomatina / Ağustosun Son Çarşambası / Buñol, İspanya

La Tomatina, her Ağustos ayında İspanya’nın Buñol kasabasında düzenlenen en büyük kültürel festival ve gıda kavgasıdır. Özellikle Avrupa’da oldukça popüler olan La Tomatina oldukça ilgi çeken bir festivaldir. Son yıllara kadar ortalama 50.000 katılımcıyla düzenlenen domates festivalinde son yıllarda bilet uygulamasına geçildi. Artık sadece 20.000 katılımcıyla düzenlenen festivale katılmak için acele edin. Yoksa 100 binden fazla olgunlaşmış domatesle yapılan bu savaşı kaçırabilirsiniz. 

6. Rio Carnival / 21 Şubat – 26 Şubat / Rio de Janeiro, Brezilya 

Festivallerden bahsedeceksek Rio’dan bahsetmezsek olmaz. Çünkü dünya üzerinde Rio gibi bir karnaval yok! Rio Karnavalı, dünyadaki en ilginç ve en iyi kültürel kutlamalardan biridir. Festivalin kökenleri eski yunan tanrılarından Şarap Tanrısı Dionysos’u onurlandırmasına dayanırken, önce Romalılar sonra da Katolik Kilisesi kendi ayarlamalarını yaparak Rio Festivali’nin şimdiki halini yaratmışlardır. Rio de Janeiro, ünlü samba dansı, renkli göz alıcı kostümleri, hiç bitmeyen müziği, muhteşem şamandıra gösterileri ve heyecan verici enerjisiyle dünyanın Karnaval başkenti unvanını kazandı. Çok geç kalmadan bir samba okuluna yazılın, çılgınlar gibi dans edin ve bu görkemli şölenin bir parçası olun! 

5. Oktoberfest / Eylül Sonu – Ekimin İlk Haftasonu / Münih, Almanya 

1810 yılında bir Alman prensi prensesle evlenir ve Kraliyet Ailesi tüm kasaba için bir şenlik düzenlemeye karar verir. Halk o kadar eğlenir ki aile festivali her sene yapmaya karar verir. Böylece Avrupa’nın önde gelen festivallerinden biri olan Oktoberfest doğmuş olur. Ve şimdi çoğu insan Ekim ayını düşündüğünde, serin hava, bal kabakları ve elbette Oktoberfest’i düşünüyorlar. Ortalama 6 milyon ziyaretçisi Münih’e çeken Oktoberfest, zengin bir yerel kültürün, tarihin, eğlencenin ve oyunların, iyi yemeklerin ve harika biraların yer aldığı harika bir festivaldir. Siz de çok geçe kalmadan Münih’e biletinizi alın bu renkli festivalin tadını bir şişe Alman birasıyla çıkartın! 

4. Holi Festival / 9 Mart – 10 Mart / Hindistan – Nepal

Holi Festivali, dünyanın en büyük dini festivalidir. Renkler Festivali olarak adlandırılan Holi, kötülüğe karşı üstün olan her şeyin ilkbahar kutlamasıdır. Festival ayrıca kışın sona ermesini ve yaklaşan bahar hasat mevsiminin bolluğunun beklenen kutlamasını kutlar. Dolunaydan sonraki gün başlayan Holi Festivali’nde insanlar tüm gün boyunca renkli tozlarla birbirlerini boyarlar, su fışkırtırlar ve alabildiğine dans ederler. İblis Holika’nın yıkanması ve eski Hindu masallarının anlatılması da bu festivalin önemli bölümlerinde biridir. Dünyanın en renkli festivallerinden biri olan Holi Festivali’ne mutlaka birgün katılmanızı tavsiye ederiz. 

2. Burning Man / 30 Ağustos – 7 Eylül / Black Rock City, Nevada

Garip ismi ve gizemli havasıyla Burning Man tartışılamaz bir şekilde Amerika’nın en popüler kültürel festival-lerinden biridir. Burning Man her sene, sadece festival amacıyla kurulmuş olan  Black Rock Çölü’nde düzenlenir. Evet yanlış duymadınız. Bu festival gerçekten bir çölde gerçekleştiriliyor. Yazın sonuna doğru düzenlenen bu festivalde katılımcılar mevsimin son anlarının tadını çıkartırken aynı zamanda işbirliği, katılım gösterme ve ifade etme gibi toplumsal kavramlarda kendilerini gösterirler. Burning Man’de topluluklar o senenin temasına uygun heykeller, görsel şölenler ve sanat eserleri üretirler ve yine temaya biçimde giyinirler. Burning Man’de “neye” sahip olduğunuzun bir önemi yoktur, topluluklar “ne” olduğunuzla ilgilenirler. Siz de kendinizi keşfetmek ve bambaşka bir deneyim yaşamak istiyorsanız Black Rock şehri sizi bekliyor!

1. Yi Peng Festival: Lantern Festival

Işıl ışıl ve oldukça renkli bir festival mi istiyorsunuz? O zaman Yi Peng festivali tam size göre. Her sene ay takviminin ikinci ayında Kuzey Tayland’daki ışık bir festivalinin bir parçası olarak düzenlenen Yi Peng Festivali, yılda sadece bir kez düzenleniyor. Yi Peng aslında tüm Tayland’da kutlanıyor fakat Chiang Mai bu kutlamalardan en büyüğüne ev sahipliği yapıyor. 

Yi Peng sırasında tüm evlerin çatıları ve halka açık yerler ışıklarla ve bayraklarla süsleniyor. Festival sırasında geçit törenleri düzenleniyo, canlı müzik ve dans gösterileri yer alıyor ve en önemlisi gecenin sonunda binlerce fener gökyüzüne salınıyor. Yerliler fenerleri sadece görsel bir şölen oluşturma amacıyla serbest bırakmıyorlar aynı zamanda fenerlerin serbest bırakılmasının geçmiş talihsizlikleri bırakıp temiz bir başlangıç yapmayı sembolize ettiğini düşünüyorlar. 

Fenerleri izlemek ve bu muhteşem manzaranın tadını çıkarmak istiyorsanız hemen Chiang Mai’de yerinizi ayırtın, bir fener yakın ve temiz bir sayfa açın. 

2020’nin en iyi kültürel festival -leri işte bu şekildeydi. Bundan sonra artık karar size kalmış. Bir seneyi yine her zamanki gibi işten eve evden işe giderek geçirebilirsiniz. Ya da bir daha hiçbir yerde elde edemeyeceğiniz bu bambaşka deneyimin bir parçası olursunuz. Tercih sizin! 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar