2019 Trendleri: Etkililik, Verimlilik Karşısında Galip Geliyor!

etkililik vs verimlilik

Paylaşmayı unutmayın.

Hadi Canım, Nasıl Olur?

Bu soruyu sormuş olabilirsiniz. Ancak açıklamamıza izin verin. “Etkililik, verimlilik savaşını kazanacak” varsayımı bizlere pek gerçekçi gelmeyebilir ancak 2019 yılında pazarlamacıların verimlilikten ziyade etkinliğe öncelik vererek başarılı olabileceğine dair bazı ipuçları var.

Geçtiğimiz yıllarda, ileriyi düşünen markaların pazarlama stratejilerine “etkililiği” entegre ettikleri görüldü. Bu durum, Telefónica ve Direct Line’da görüldüğü üzere “etkililik birimleri”; Diageo’da Catalyst ya da L’Oréal’de Cockpit etkililik araçları kullanımı; Samsung’ta kavrama ve analiz birimleri şeklinde gerçekleşti.

Loreal cockpit aracı
@vox

Bu markalar, örnek model olarak alınıyor ve kulvarlarının liderleri oldukları için “pazarlamada etkililik” ile ilgili aktivitelerde konuşmacı olarak davet ediliyor. Yine de çoğu kez pazarlamacılar etkililikten değil, verimlilikten bahsediyor. Bu kimseler, pazarlamanın kârlı bir büyüme yarattığını ölçmek için daha bütünsel yöntemler (ekometri gibi) yerine reklamlarının etkisini ölçmek için dijital atıflara veya kısa vadeli yatırım getirisine güveniyor.

Etkililik Kazanacak

Eski bir örnek olarak Next’e bakmamız yeterli olacaktır. Marka, Tv reklamlarından para kazandı. Bunu, her kampanyadaki nakit akışlarından hesaplanan ve “dahili getiri oranı” olarak adlandırdığı bir metriği temel alarak online olarak yerleştirdi. Burada çıkışlar, yaratıcı ve medya maliyetini içerirken girişler marjinal satışların kârından oluşur. Burada huninin tepe noktasını ölçmek için küçük bir boş alan vardır: Her şey dönüşümle sonuçlanır.

next markası ve pazarlama
@next

Bununla birlikte birçok pazarlamacı da ellerinde bulunan veri miktarının artmasıyla (ve yardım etmek isteyen artan sayıda danışmanla) neyin kolay olduğunu değil, meselenin gerçekten ne olduğunu baz alarak hem kısa hem uzun vadeli ölçümler çerçevesinde yatırımlarını yeniden yapılandırmaya başlıyor. Bu, iş için de farklı yetenek kümelerinde yer alan insanları işe almayı gerektirdi ve bu kümeler, kendilerini markaların içine gömmeye başladılar. Bu durumun gerçekten de bir etkisi söz konusu.

Yönetim kurulları, pazarlama yatırımlarının iş üzerindeki etkisini kanıtlamak adına gittikçe artan bir şekilde baskı yapıyor. Bu noktada dikkati “etkililik” kavramına veren pazarlamacılar ödüllerini alacaklar. Ebiquity‘nin yaptığı bir araştırmaya göre, markalar pazarlama harcamalarını daha iyi belirlerlerse işletme kârlılığını artırmak için bir fırsat yakalamış olacaklar. Bu durum, etkililik öğretilerini alan ve bunları işlerine uygulayan pazarlamacılara yönelik fırsat ölçeği ile ilgili bir fikir verecektir. İşin geri kalanı da markaların takdirine kalıyor!

2019 Yılında Hayatımıza Girecek 10 Dijital Dönüşüm Trendi yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar