2019 Black Friday – Ne Kadar Harcama Yapıldı?

black-friday-star.com.tr

Paylaşmayı unutmayın.

2019 Black Friday – Ne Kadar Harcama Yapıldı? – Yeni alışveriş çılgınlığının adı kara Cuma yani Black Friday oldu. Herkesin bildiği gibi özellikle Amerika ve Türkiye’de oldukça popüler hale gelen Black Friday, insanların alışveriş süreçlerini hızlandıran çok önemli bir faktör. Her sene Black Friday süreçlerinde büyük indirimler adı altında çok daha büyük satışlar gerçekleştiriliyor. 2019 yılının 29 Kasım tarihinde gerçekleşen Black Friday’ın satış rakamı bugüne kadar yapılan tüm harcamaların toplamına çok yakın. Yani nerede ise bu yıl, bugüne kadar yapılan Kara Cuma olarak adlandırılan indirim çılgınlığı harcamalarının toplamını harcadık.

2019 Black Friday Yani Kara Cuma Harcamaları

Bu yıl diğer yıllara oranla büyük satış rakamlarına ulaşan Black Friday, geçmiş yıllara nazaran rekor sayılara ulaştı. Geçen yıla kıyasla %20 oranla büyüme kaydeden Black Friday’ın gelecek yıl ki tahmini rakamı araştırmacılar tarafından açıklanmasa da bu rakamın her yıl katlanarak artacağı düşünülüyor. Black Friday günlerinde bilgisayar internetten en çok alışveriş yapılan kategori olurken bilgisayar, akıllı telefon ve televizyonlara toplam 16,6 milyar lira harcama yapılmıştır. Teknoloji harcamaları 16,6 milyar lira ile birinci sırada yerini almıştır.

black-friday-listelist
@Listelist.com

Adobe firmasının yaptığı araştırmaya göre en fazla harcama 42,5 milyar lira ile Amerika tarafından yapılmış oldu. 42,55 milyar lira harcama ile Cyber Monday’da yapılan harcamalara çok yaklaştığı görülüyor. Oyunlar ise ikinci listede yer alıyor. FİFA 2020 ve Madden 20 oyunları en çok satılan oyunlar arasında yer almıştır. Oyun konsollarında ise Nintendo Switch en çok satın alınan ürün oldu. Elektronik aletler arasında ise Macbook, Airpods ve Samsung televizyonlar listenin üst sıralarını aldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun sipariş sebebiyle gecikmeler yaşanıyor. Teslim sürelerinin uzaması müşterileri memnun etmese de markaların bunun için haklı sebepleri olduğu şüphe götürmez bir gerçek.

Tabi Black Friday gibi sözde kampanya dönemlerinin insanların algıları üzerindeki etkileri de gözardı edilemeyecek bir gerçek. Yılın her günü ulaşılabilir olan ürünler ne oluyor da bu dönemde daha cazip hale geliyor? Öncelikle reklam sektörünün bu pastadaki payı oldukça büyük desek yanlış olmayacaktır. Reklamlarda tükettikçe mutlu olan insan profilleri, tüketmediği takdirde herkesten eksik kalacağını düşünen insanların sayısını bir hayli artırmaktadır. Zira her markanın bir pazar değerine sahip olması gibi insanlar da kendilerine tükettikleri ürünler ve kullandıkları markalar üzerinden bir pazar değeri biçiyor. İşin ilginç olan yanı ise bir başkası hakkında fikir sahibi olmak istediğimizde yine ilk başvurduğumuz yöntem tükettiklerine bakmak oluyor. Dolayısıyla bu birbirini besleyen kısır bir döngü halinde genişleyerek büyümeye devam ediyor. Yani tüketilen ürünlerin ambalajı tüketim üzerinde belirleyici olurken insanların ambalajı da sosyal ilişkilerin seyrinde oldukça belirleyici oluyor. Tüketim ve sosyalizasyon ilişkisini keşfetmiş reklam sektörü de tabi ki Black Friday gibi kampanya dönemlerinde bu durumu kendi lehine kullanıyor.

2019-black-friday
@pexels.com

Black Friday Harcamalarının Nedenleri?

Toplu alışverişleri bu kadar cazip kılan bir diğer faktör ise normallerimizin etrafımızdaki insanların davranışlarına göre şekillenmesidir. Yani herkesin yaptığı yapılabilir, olması gereken şey gibi algılanmakta dolayısıyla normalin dışında kalmak istemeyen insan kendini bilgisayar ekranı başında alışveriş yaparken bulmaktadır. Herkes alacak bir şey bulabiliyorken ben neden bulamıyorum? Ya da ‘’Herkes indirimli alışveriş yapıyor bu indirimleri kaçırırsam daha sonra alacaklarımı herkesten pahalı almış olurum!’’ gibi düşünceler de sürüden aykırı davranmaya çalışan insanın içine bir şüphe düşürüyor. Sonuçta gerek uyum kaygısı gerek mutluluk kaygısı bizlerin de sürüye uymamızı tetikleyen unsurlar oluyor.

Bu sene satışlarda yaşanan patlamalar ve gelecek seneler için harcamaların artacağına ilişkin öngörüler gösteriyor ki kişiler kendilerini tüketim üzerinden var etmeye devam ettikçe bu durumun bir çığ misali katlanarak büyüyen bir hal alması kaçınılmaz olacaktır. Tabii ki bu konuda insanı etkisi altına alan, yaklaşık bir ay öncesinde reklamlara başlayan reklam kanallarının etkisi çok fazladır. Reklamcılık sektörünün ne kadar büyük olduğunu ve Kara Cuma gibi tarihlerde kendini öne çıkarmak isteyenlerin ilk olarak ele alması gerektiğinin göstergesidir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar