Mobil Pazarlama, Türleri ve Avantajları
Çağ mobil çağı, bunu kabul etmeliyiz. Artık masaüstünde yapabildiğimiz neredeyse her şeyi mobil cihazlarda da yapabiliyoruz. Bu durum insanlarların markalarla etkileşimini bozuyor ve değiştiriyor. Peki pazarlamacılar buna nasıl cevap veriyor? Tabiki pazarlama stratejilerini mobile uyarlayarak yani mobil pazarlama ile!
Temel anlamda web siteleri, e-posta, SMS ve MMS, sosyal medya ve uygulamalar aracılığıyla mobil cihazlarıda hedef kitleye ulaşmayı hedefleyen çok kanallı bir dijital pazarlama stratejisidir. İnternet kullanıcılarının %80’inin akıllı telefon kullandığını düşünürsek mobil pazarlamanın gücünü az çok tahmin edebiliyoruz. Şimdi gelin lafı uzatmadan mobil pazarlama nasıl yapılır, neden markalar bu pazarlama stratejisini kullanmalılar gibi soruların cevaplarına beraber bakalım!
Mobil Pazarlama Nasıl Çalışıyor?
Mobil pazarlama akıllı telefonlarda, tabletlerde veya diğer mobil cihazlarda görünen reklamlardan oluşur. Reklam biçimleri, kişiselleştirme ve stiller değişiklik gösterebilir, çünkü birçok sosyal medya platformu, web sitesi ve mobil uygulama kendi benzersiz ve özel mobil reklam seçeneklerini sunar. Örneğin Instagram’da “story” koyarak reklam verebileceğiniz gibi “post” atarak da insanlara ulaşabilirsiniz. Bu tamamıyla markaların tercihine kalmıştır.
Neden Mobil Pazarlama Stratejileri Kullanmalısınız?
Aslında bu soru cevaplanması çok da zor bir soru değil: İnsanların %80’ini akıllı telefon kullanıyor! Bu kadar büyük bir kitleye ulaşabilecek durumdaysanız neden ulaşmayasınız değil mi? Başka bir rapora göre de kullanıcılar internet vakitlerinin %40’ını mobil cihazlar üzerinden yapıyor. Bu da mobil pazarlamayı göz ardı edemeyeceğiniz anlamına geliyor.
Devase bir kitleye ulaşabiliyor olmanız mobil pazarlamanın tek avantajı değil. Herkes artık akıllı telefon kullandığından bu stratejilerle çok hızlı anlık sonuçlar alabilirsiniz. Aynı zamanda mobil cihazlara reklam üretmek daha kolay ve az maliyetlidir. Çalışması çok daha kolay olduğundan kısa sürede harika reklamlar ortaya koyabilirsiniz.
Mobil cihazların başka bir avantajı da veri toplayabilmesinden gelir. Cep telefonu kullanan veri tabanları kimlik oluşturmak için çok daha kullanışlıdır. Bu, mobil reklam verenin kullanıcı davranışını daha iyi anlamasına, analiz etmesine ve alıcı personeli oluşturmasına yardımcı olur.
Mobil Pazarlamanın Türleri Nelerdir?
Denemek için piyasada bir sürü mobil pazarlama ürünü bulabilirsiniz. Ama kendi bütçenize ve markanıza uygun bir tane seçmeniz sizi bir adım öteye taşıyacaktır. Gelin bu türlere bir göz atalım!
Uygulama Tabanlı Pazarlama: Bu ürün mobil uygulamaları içeren pazarlamadır. İnsanların %80’ini zaten internet zamanını uygulamalarda geçirirken siz neden kendi uygulamanızı üreteseniz ki? Google AdMob gibi hizmetler, reklam verenlerin üçüncü taraf mobil uygulamalarda görünen mobil reklamlar oluşturmasına yardımcı olur. En çok tercih edilen mobil pazarlaması kanalıdır.
Oyun içi mobil pazarlama: Oyun içi mobil pazarlama, mobil oyunlarda görünen mobil reklamları ifade eder. Oyun içi reklamlar, tam sayfa resim reklamlar ve hatta yükleme ekranları arasında görünen video reklamlar olarak görünebilir.
QR kodları: QR kodları, daha sonra QR kodunun eklendiği belirli bir web sayfasına götürülen kullanıcılar tarafından taranır. QR kodları genellikle mobil oyunlaştırma ile aynı hizadadır ve onları gizleyen bir unsura sahiptir, çünkü onları tarayan kullanıcılar her zaman ne açılacağını farkında değildirler.
Yere Bağlı Pazarlama: Yere dayalı mobil reklamlar, kullanıcının konumuna bağlı olarak gözüken reklamlardır. Örneğin bazı işletmeler reklamlarının sadece belirli bir alanda yoğunlaşmasını isteyebilirler. Bu sayede markalar hedef kitlelerine daha verimli ulaşabilirler.
SMS: SMS pazarlaması, bir kullanıcının telefon numarasını almayı ve onlara metin teklifi göndermeyi içerir. Artık modası geçmiş bir pazarlama türüdür.
Daha önce söylediğimiz gibi mobilin yükselişini inkar edemeyiz. Ne kadar öyle olmadığını düşünsek de artık telefonlarımıza bağlı yaşıyoruz ve telefonları her gün kullanıyoruz. Durum böyle olunca da diğer tüm pazarlama stratejilerden bir adım öne çıkıyor. Gerek kullanım kolaylığı gerekse ulaşabileceği kitlesi olsun, birçok marka mobil pazarlamayı, pazarlama stratejilerinin arasına ekliyor. Eğer siz de mobil pazarlamayı kullanmalı mıyız diye hala düşünüyorsanız acele edin. Çağın gerisinde kalmak istemezsiniz.