2020’nin Dijital Pazarlama Trendleri – Bilinmesi Gereken 5 Trend
2020’nin Dijital Pazarlama Trendleri – Bilinmesi Gereken 5 Trend – Malum dünyanın durumu ortadayken pazarlama stratejilerinden bahsetmek pek mantıklı gözükmüyor olabilir. Fakat ne olursa olsun hayat bir şekilde devam ediyor, pazarlama da aynı şekilde. Özellikle dijital pazarlama stratejileri bu dönemde önemini bir kez daha belli ediyor.
2019’un dijital pazarlama stratejilerini ve öne çıkan trendleri sizin için daha önceki yazılarımızda derlemiştik. Şimdi de biraz 2020’nin trendlerini inceleme zamanı. İşte karşınızda “2020’nin Dijital Pazarlama Trendleri!”
2020’nin Dijital Pazarlama Trendleri
1. Görsellik
Görsellik her zaman önemlidir. Araştırmalar insanların görsel içeriği düz metne tercih ettiklerini göstermiştir. Bunun için Pinterest ve Instagram gibi görüntü odaklı platformların başarısını ve büyümesi örnek gösterilebilir.
Google, Pinterest ve diğer birçok şirket şimdiden görsel arama teknolojilerine yatırım yapmaya başladı. Google’daki sonuçların %19’unu görseller oluşturuyor ve milenyumların %62’si Google’ı görsel aramak için kullanıyor.
Ayrıca görsel içerikleri hatırlamak yazılı içerikleri hatırlamaktan çok daha kolaydır. Görselleri kullanarak hem içeriğinizi daha ilginç hale getirirsiniz hem de içeriğinizin daha uzun akılda kalmasınızı sağlarsınız.
2. Müşteri Deneyimi
2020 müşteri yılı olacak. Pazarlamanın gerçekte ne olduğu ile ilgili büyük bir değişim görüyoruz. Artık pazarlama, insanları şirketinizden ürün satın almaya veya şirketinizle çalışmaya ikna etmeye çalışmakla ilgili değil. Bunun yerine öncelik insanların daha fazla bilgi için geri gelmesini sağlayacak harika müşteri deneyimleri sağlamaya doğru ilerledi. Bir anlamda, olumlu bir iş kültürü oluşturmaya ve mükemmel hizmet sunmaya odaklandığınızda pazarlama neredeyse kendi kendine ilgilenir.
Müşteri deneyimi veya CX zaten pazarlama çevrelerindeki en sıcak terimdir, ancak sadece geçen bir trendden daha fazlasıdır. İnsanların% 73’ü müşteri deneyiminin satın alma kararlarında önemli bir faktör olduğunu söylüyor, ancak şu anda ABD’li tüketicilerin sadece% 49’u bugünün şirketlerinin iyi bir deneyim sunduğunu söylüyor.
Verimlilik, rahatlık, bilgili ve güler yüzlü hizmet ve kolay ödeme seçenekleri gibi alanlar bu sene için odaklanmanız gereken kavramlar olabilir. Siz de müşteri deneyimine odaklanarak şirketinizi bir adım daha öne taşıyabilirsiniz.
3. Kişiselleştirme
Artık “veri”nin altın ve petrol kadar önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Verinin bu kadar önemli olmasının sebeplerinden birisi de dijital pazarlama stratejilerinin birçoğunda kullanılması ve trendler hakkında içgörü sağlamasıdır.
Tüketicilerin% 80’i, Epsilon’un yaptığı bir ankete göre kişiselleştirilmiş bir deneyim sunan bir markayla iş yapma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söyledi. Pazarlama kişiselleştirmesi artık e-posta bültenlerinizde adreslediğiniz kişinin adını otomatik olarak değiştirmekle sınırlı değil. Yapay zeka gibi teknolojideki gelişmeler, artan veri toplama ve sosyal medyadan ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgilerle birleştiğinde, içerikten tasarıma, ürün önerilerine ve aradaki her şeye kişiselleştirmeyi mümkün ve kolay hale getirdi.
4. Sesli Arama
Sesli arama bu yazının belki de en ilginç başlığıdır. Sesli arama, yavaşlama belirtisi göstermeden ve markaların içerik oluşturma ve kendilerini çevrimiçi pazarlama yöntemleri üzerinde büyük bir etki olmaya başladı be yükselişini sürdürüyor.
2020’de aramaların %50’sinin sesli komutlarla yapılacağı öngörülüyor (şu an %20’lerde). Akıllı asistanlar hızla yayılıyor ve ABD’de yaşayanların yaklaşık dörtte biri şu anda bir Google Home, Amazon Echo veya başka bir akıllı asistana sahip.
Sesli arama beraberinde yeni zorluklar getirmenin yanı sıra heyecan verici fırsatlar da getiriyor. “Markalı beceriler”, geçen yıl ortaya çıkan akıllı bir hoparlör reklamcılığı fırsatına bir örnektir. Tekila markası Patròn, markalı becerileri kullanmaktan büyük başarı gören bir şirket örneğidir. Akıllı hoparlör kullanıcıları dijital asistanlarından “Patròn’dan bir kokteyl tarifi isteyin” isteyebilirler. Bu sadece marka bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıların ürünü doğrudan tarif sonuçlarından satın almalarını sağlar.
5. Yapay Zeka Desteği
Son birkaç yıldır yapay zekada büyük ilerlemeler ve pazarlama çabalarına yardımcı olmak için yapay zeka destekli teknoloji ve otomasyon kullanan işletme sayısında büyük bir artış gözüküyor.
Yapay zeka teknolojisi ve otomasyonu, markaların stratejiye ve fantastik bir müşteri deneyimi oluşturmasına odaklanabilmeleri için pazarlamadaki bazı işlerin çıkarılmasına yardımcı oluyor.
Yapay zeka ve tahmine dayalı analitik tarafından desteklenen büyük veriler, markaların kitleleri ve müşterileri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine de yardımcı oluyor. Müşteri deneyimlerinin ve pazarlama mesajlarının geniş çapta kişiselleştirilmesini sağlıyor.
Pazarlamanın insani yönü ne kadar önde olsa da yapay zekanın getirdiği avantajlar göz ardı edilemez. Bu sebeple otomasyonda dahil olabilcek yerlerde yapay zeka kullanmanın getiri çok büyük olacaktır.
2019’un trendlerini yakalayabildiniz mi bilmiyoruz fakat 2020’yi kaçırmak istemezsiniz. Siz de yukarıda bahsettiğimiz 5 trendi uygulayarak markanızı bir adım öne taşıyabilir, pazarlama dünyasında adınızdan bahsettirebilirsiniz. Şimdiden iyi çalışmalar!