Z Kuşağı Nedir, Hangi Meslekleri Yapabilir?

Paylaşmayı unutmayın.

Dünya’da nesiller (kuşaklar) alfabedeki 3 harfle tanımlanmaktadır: X,Y ve Z. Bugün yazımızda size Z kuşağı kimdir, nedir, ne yapar, hangi işlerde çalışır bunlardan bahsedeceğiz. Z kuşağıyla ilgili biraz bilgi vermek gerekirse:

Z kuşağı olarak nitelendirilen nesil, 2000’lerin başında doğanlar olarak tanımlanmaktadır. Z kuşağı, tam anlamıyla teknolojinin ortasına doğmuş desek yeridir. Z neslinin bugün en büyüğü 18 yaşında henüz…  X, Y nesillerinden farklı olarak oyuncak ile oyun oynamayı sevmiyorlar, daha ziyade video oyunları ile oynamayı daha çok seviyorlar ve sosyal medya üzerinden sosyalleşiyorlar. Aynı anda birden çok şey ile ilgilenebilmeleri de onlar için çok büyük bir avantaj.

Bir yandan karşısında konuşan kişiyi dinlerken diğer yandan telefonla sosyal medyada gezinmektedirler. Bu bazen saygısızlık olarak algılanabiliyor ancak bebeklik çağlarından itibaren interneti etkin bir şekilde kullandıklarından ötürü birden çok şeyi aynı anda yapabiliyorlar.

Z nesli kısaca böyle bir nesil. Yapılan bir araştırmada 18 ve 25 yaş arasındaki gençlerin ilgi duydukları bazı meslek grupları var. Z neslinin ilgisini çekebilecek, ortalama ücret üzerinden hesaplanan, popüler 15 teknik iş alanına ve maaşlarına gelin hep beraber bakalım.

15 – Müşteri Hizmetleri Temsilcisi

Müşteri hizmetleri temsilcisi, müşterinin sorunlarını, endişeleri ile birlikte müşterinin sorduğu soruları yanıtlamaktan sorumlu olan kişiye denir.

Ortalama Maaş = 43,924 Dolar

14 – Pazarlama Asistanı 

Pazarlama asistanı, pazarlama ekibine iş süreçlerini tanıtmakla görevli çalışandır.

Ortalama Maaş = 50,185 Dolar

13 – Teknik Destek Yöneticisi

Teknik destek yöneticisinin görevi, şirketin teknolojisi veya sistemleriyle ilgili olan sorunları çözen, teknik destek ekibinden sorumlu olan kişidir.

Ortalama Maaş = 50,306 Dolar

12 – Satış Temsilcisi

Satış temsilcisinin görevi, şirketin ürününü satmak ve bu ürünün müşteri ile buluşmasına katkı sağlamaktır.

Ortalama Maaş = 53,891 Dolar

11 – Muhasebe Yöneticisi

Muhasebe yöneticisi, müşteri ilişkilerini belirli bir müşteri veya müşteri grubu ile koruyarak finansal yönden organizasyonun hedefine katkı sağlar.

Ortalama Maaş = 59,229 Dolar

10 – İşletme Yöneticisi

İşletme yöneticisi, işletmenin genel olarak günlük tüm süreçlerini yöneten kişidir.

Ortalama Maaş = 64,853 Dolar

9 – Sistem Yöneticisi

Sistem yöneticisi, şirketin bilgisayar sistemlerinden ve sunucularından sorumlu olan kişidir.

Ortalama Maaş = 67,464 Dolar

8 – İş Analisti

İş analisti, işletmenin faaliyetlerini inceleyerek iyileştirmeler veya değişiklik yapılmasının gerekip gerekmediğine karar veren kişiye denir.

Ortalama Maaş = 69,367 Dolar

7 – Finansal Analist

Finansal analist, şirketin yatırım kararlarını verirken yardımcı olmak ve şirketin finansal sistemlerinin analizinden sorumlu olan kişidir.

Ortalama Maaş = 69,560 Dolar

6 – Kullanıcı Arayüz Tasarımcısı

Kullanıcı arayüzü tasarımcısı (UIDesigner) bir projede kullanıcı arabiriminin tasarımını yapmakla ve kullanıcı deneyimini kolaylaştırmakla görevlidir.

Ortalama Maaş = 80,296 Dolar

5 – Geliştirici Operasyon Mühendisi

Geliştirici operasyon mühendisi, hem bilgi teknolojisi çalışanlarının niteliklerine hem de yazılım geliştiricisinin becerilerine sahip olmak durumunda olan kişiye denir. Yani 2’si 1 arada desek yanlış olmaz.:)

Ortalama Maaş = 87,400 Dolar

4 – Geliştirici

Geliştiricinin görevi ürünü/yazılımı kodlamaktır.

Ortalama Maaş = 93,987 Dolar

3 – Ürün Yöneticisi

Ürün yöneticisi, şirketin bir ürünü oluşturmakla ilgili görevlendirdiği takımın liderliğini üstlenen kişiye denir.

Ortalama Maaş = 95,266 Dolar

2 – Veri Bilimci

Z kuşağı

Veri bilimci, verileri analiz etmek, eğilimleri tanımlamakla görevli olan kişiye denir.

Ortalama Maaş = 96,115 Dolar

1 – Mobil Geliştirici

Mobil geliştirici, mobil cihazlar için tasarımlar ve uygulamalar geliştirmek ve iyileştirmekle görevli olan kişiye denir.

Ortalama Maaş = 96,631 Dolar

Yukarıda bahsedilen meslekler Z kuşağı için önemli meslek grupları olmakla beraber, Y kuşağının da içinde bulunduğu meslek gruplarıdır. Belki de iki kuşağın birbirleriyle uyumlu çalışması çok daha yararlı çalışmalar sağlayabilir. Bunu önümüzdeki yıllarda Z kuşağının iş hayatına girdiği zamanlarda göreceğiz…

Milenyum Kuşağına Omni-channel Çözümü yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar