Yeni Nesil Görsel Arama Uygulaması : Google Lens

google lens

Paylaşmayı unutmayın.

Google uzun zamandır bir yapay zeka, sanal gerçeklik, sanal asistan firması ve daha birçoğu olarak hayatımıza girdi. Ama aslında hepsinden önce hala bir “arama motoru” markası. Son ürünü Google Lens ile arama motoru olduğunu bildiğini ve fazlasını da yapabildiğini göstererek beklentilerde büyük bir heyecan fırtınasıyla zirveye ulaşacak gibi gözüküyor.

Google Lens

@popsugar.com

Google ‘ın CEO’su Sundar Pichai, I/O 2017 geliştiriciler konferansında “Vizyonu olan bir dönüm noktasına geldik.” diyerek Google Lens’i hem Google hem de bizler için dijital dünyanın dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Google Lens, akıllı telefonların kameralarının gördüklerini anlayabilme ve anladıkları şeyler ile ilgili aksiyon alabilmelerine olanak sağlıyor.

Aslında Google’ın I/O 2016’daki açıklamaları ve yeni tanıttığı ürünler (Daydream, Assistant, Home, Android N, Allu Duo, Wear 2.0, Instant Apps) ile yeni nesil teknolojilerin hayatımıza ne kadar girdiğini göstermekteydi. 2017 konferansında Google Lens gibi bir atılım yapılmasına şaşmamalı. Yapay zekaların ve giyilebilir teknolojilerin geldiği bu noktada hepsini kullanıp harmanlayabilen bir arama motoru neden olmasın ?

Google Lens

@theandroidsoul.com

Google Lens Nedir ?

Temelinde anlaması ve kullanımı basit olan Google Lens; çekilen fotoğraf üzerinde yorumlama yaparak ayrıntılar sunuyor ya da kamera ile gösterilen nesneler üzerinde bu yorumlama işlemini gerçekleştiriyor. Bu tarz yapay zeka destekli sistemler bir süredir geliştirilmekte olsa da Google Lens, bu işi daha da ileriye götürerek bizi şaşırtıyor.

Örneğin, bir Wi-Fi adaptörünün şifreli olan yüzünün fotoğrafını çektiğiniz anda Lens bunun hangi Wi-Fi ağı olduğunu bulabiliyor. Hatta üzerindeki şifreyi de çözerek size bağlanmak isteyip istemediğinizi soruyor.

Bir çiçek fotoğrafı çektiğiniz anda sadece o çiçeğin ismini değil, nasıl bir ortamda yetiştiğini ve ne kadar suya ya da ışığa ihtiyacı olduğunu da gösteriyor.

google lens

@engadget

Ya da bir lokantalar caddesinde kamerayı restoranlar üzerinde dolaştırdığınızda restoranların sadece isimlerini değil, hangi saatler açık olduğunu, menüsünde neler olduğunu hatta rezervasyon yaptırabilecek müsaitliği olup olmadığına kadar gösterebiliyor.

Google Lens

@tctechcrunch2011

Tabii ki Google, bu teknolojiyi geliştirmek için yıllardır çabalıyor. Bu konudaki ilk tohumunu 2010 yılında çıkardığı Google Goggles görsel arama uygulamasıyla atmıştı. Google Lens için temel olarak bu programın yetişkin bir versiyonu diyebiliriz.

I/O 2017 sonrası merakla beklenen bu ürünün hedeflenen piyasaya sürüm tarihi ise 2017 sonları olarak açıklandı.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar