Dijital Pazarlamanın Yeni Araştırma Metodu: STALK

stalk

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımızın merkezine aldığımız sosyal paylaşım siteleri, kendi jargonunu oluşturuyor. Önce selfie kavramı ile tanışarak kendi fotoğraflarımızı çeker olduk. Ona yeni yeni adapte olmuşken, şimdi de “STALK” kelimesini sık sık duyar hatta kullanır olduk.

Nedir Bu Stalk?

İngilizceden dilimize geçen bu kelime; yakından takip etmek, iz sürmek anlamına geliyor. Sosyal paylaşım sitelerinde, tanıdığımız ya da tanımadığımız birini yakından takip etmek, paylaşımlarına sık sık bakmak ana felsefesini oluşturuyor. Kimin, kiminle, ne zaman ve nerede zaman geçirdiğini araştırmak, çocuklarımıza ise internet ortamında göz kulak olmak için sıkça “stalk”luyoruz. Sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen zaman araştırılsa, stalk yaptığımız zamanın, bir şeyler okurken veya araştırırken harcadığımız zamandan daha fazla çıkacağı yüksek ihtimaldir.

stalk

@pexels

Peki, adeta bir paralel evren olan sosyal paylaşım uygulamaları veya web siteleri, bu kadar aktif ve yoğun kullanılırken, stalk yapan yalnız siz mi varsınız? Gerçekten böyle düşünüyor olmamalısınız.

Pazar Araştırmasının Yanında Sosyal Mecralara Da Bakın

Markalar, kampanyalarını duyurmak ya da cirosal büyüme hedeflerini belirlemek için, hem kitleyi hem de rakiplerini mercek altına alıyor. Dijital dünyada, kampanya oluşum sürecinde büyük rol oynayan, piyasa ve rakip araştırmalarına “stalk” kavramı da destek olmaya başladı.

Rakipleri yakın markaja alan ve bir sonraki adımını öngörerek harekete geçen markalar, pazardaki rekabete daha kolay ayak uyduruyor.

Rakipleri Stalklamanın 5 Kolay Yolu

Rakipleri stalklamanın yolu tabii ki de dijital dünyadan geçiyor. Pek çok uygulama ve sosyal paylaşım sitesi bu konuda stalker adı verilen dijital dünya hafiyelerine yardımcı oluyor. Markalar bu süreci nasıl yönetiyor? Peki, biz rakiplerimizi nasıl daha yakından takip edebiliriz? Kamuflajlarınızı giyinin ve boyalarınızı sürünün! Hazırsanız, iz sürmeye başlıyoruz.

1-Gizli İstihbarat Ajansı – Google Alerts

Google, araştırma yaparken il bakılan site konumundadır. Hatta bu sebeple “Google’lamak” diye bir terim bile mevcuttur. Bünyesinde barındırdığı “Alerts (Uyarılar)” uygulaması ise stalk konusunda en büyük destekçi. Sizin yerinize rakiplerinizin dijital ortamdaki hareketlerini takip ediyor ve değişiklik ya da güncelleme olduğunda haber veriyor.

stalk

@silvion

Ücretsiz olan uygulamanın arama sorgusuna, takip etmek istediğiniz anahtar kelimeleri ya da markaların isimlerini  eklemelisiniz. Bu adımdan sonra Google size, belirlediğiniz sıklıkta, aradığınız anahtar kelimelere yönelik yeni blog yazılarını, haberleri, web sitelerini içeren iletileri gönderecektir. Yerinize stalk yapan birinin olması ne kadar da güzel.

2-Facebook ve Twitter Listeleri İle Karda Yürüyüp İzinizi Belli Etmeyin

Facebook ve Twitter hesabı olmayan marka sayısı, neredeyse yok denecek kadar az. Pek çok marka, rakiplerini ya da müşterilerini bu sitelerden takip ediyor. Ancak stalklamanın en önemli kuralı yakalanmamak!

Twitter, gizli araştırmalar konusunda araştıranları ele vermiyor. İlgi alanlarınıza yönelik özel listeler oluşturabilir ve tüm bilgi akışını takip edebilirsiniz. Ayrıca oluşturacağınız özel listeler sayesinde, rakibinizin takipçisi olmasanız da attığı her adımı yakından görebilirsiniz.

stalk

@paulgreen

Facebook üzerinde ise arkadaşlık gönderme sorunsalı yıldırıcıdır. Takip etmek istediğiniz rakiplerinize arkadaşlık isteği göndermek zorunda değilsiniz. Kamuoyuna açık sayfasını beğenip, profilinde yer alan “İzle” butonu ile tüm açık gönderilerini yakından takip edebilirsiniz.

3-Tanıtım Ve Duyuru Mesajlarını Gözden Kaçırmayın

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) alanındaki araçlardan toplu e-posta ve SMS gönderimi, birçok firma tarafından kullanılıyor. Çoğu müşteri, bu sistemi sıkıcı ve gereksiz görse de rakibi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen stalker markalar için kaçırılmaz bir fırsat.

stalk

@scottwebb

Rakiplerinizin duyuru bültenlerine kayıt olun. Firmaların göndereceği bilgilendirme mesajları sayesinde, kampanya ile ilgili süreçler otomatik olarak hesabınıza gelecektir.

4-Web Sitelerini Sıklıkla Ziyaret Edin

Markaların yüzü web siteleridir. Belirli periyotlar ile rakiplerinizin web sitelerini incelemek size pek çok konuda fikir verecektir. Web sitelerinde yapılan yeni eklentiler, firmaların müşterilerine sağladığı hizmetleri, ayrıcalıkları ve tasarımları size rakipleriniz hakkında bilgi verecektir. Bu sayede rakibinizin hamlesini görüp, karşı hamleye hazır hale gelebilirsiniz.

5-Gerçek Müşteri Gibi Alışveriş Yapın

Truva’da olduğu gibi siz de kaleyi içeriden fethedin. Rakiplerinizin hem mağazalarından hem de web sitelerinden alışveriş yapın. Müşteri deneyimini birebir yaşamak için, adım adım satış sürecini takip edin. Müşteri hizmetleri, ürün çeşitliliği, tedarik süreci, kriz yönetimi ve fiyatlandırma alanında yaptığınız gözlemler ile ilgili notlar alabilir ve planlamanızı buna göre yeniden gözden geçirebilirsiniz.

Bonus: İşe Girmeden Önce Sosyal Medya Hesaplarınızı Kontrol Edin

Unutmamanız gereken son bir nokta ise markalar, rakipleri dışında işe alım süreçlerinde de sık sık stalk yapıyor. Yeni personel alımında, kişinin yaşantısı, sosyal hobileri ve nereleri ziyaret ettiği gibi noktalar incelenerek, görüşülen kişi hakkında nesnel bir bakış açısı yakalanması hedefleniyor. Bu sayede, eleme yapılırken, kurum kültürüne en uygun kişiler seçilerek başarı oranı arttırılmaya çalışıyor. İnsan kaynakları alanındaki uzmanların birçoğu işe girmeden önce sosyal medya hesaplarınızı kontrol etmeniz konusunda sizleri uyarıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar