Keyif Veren Sektör Yayıncılık & Kitap Pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Yayıncılık ve kitap pazarlaması en havalı mesleklerden ikisi. Çok yönlü, etkin ve dinamik öyle değil mi? Bununla birlikte, kitapların okuyucuya ulaştırılması için bir bütün oluşturuyorlar. Yayıncılık, kitapların kurgusunun, yazımının, basımının ve dağıtımının yönetilmesi; kitap pazarlaması ise kitapların okuyucuya satışının reklam, tanıtım gibi tekniklerle sağlanması anlamına geliyor. Kitaplar için bu iki fonksiyonun işlerliğini yayınevleri sağlıyor. Yayınevleri uzun zamandır süregelen belli başlı teknikleri kullandıkları için geleneksel olarak nitelendiriliyor.

kitap pazarlaması

Öyleyse yayıncılık ve kitap pazarlamasını daha yakından tanıyalım!

Yayınevlerinde kitap pazarlaması bölümünün görevi, kitapların satış için okuyucunun göz önüne getirilmesi ile kitap dağıtıcıları ve diğer kanallarla gerekli etkileşimin sağlanmasıdır. Yayınevlerinin kitap pazarlaması ile ilgili en doğrudan ve etkin kanalları, satış şubeleridir.Bunun yanında, kitapların basıma ve satışa hazırlanması, her kitabın bir pazarlama yöneticisine tahsis edilmesiyle gerçekleşir. Pazarlama yöneticisi aynı anda birçok kitap üzerinde çalışır.

Kitap Pazarlama Stratejisi Ana Adım

Kitap pazarlaması stratejisi, basımla başlayan satışla son bulan süreçte ana adımdır. Kitap pazarlamacısı, kitabın okuyucuya ulaştırılma sürecine dahil olarak kitabın potansiyel okuyucularını, kitap pazarının büyüklüğünü ve ilgili okuyuculara en iyi nasıl ulaşılacağını yani stratejik pazarlama planını belirler. Stratejik pazarlama planı, öngörülen bütçeye göre belirlenir.

kitap pazarlaması nasıl yapılmalıdır

Kitapların Satışı için İşbirliği

Kitap basılmadan önce pazarlama ve satış bölümleri arasında satış araçlarını geliştirmek için işbirliği yapılır. Satış bölümü bu araçları satıcılara, dağıtıcılara sunar. Satış desteği aynı zamanda, fuar gibi büyük organizasyonlar olduğunda da sunulur.

Kitap pazarlaması bölümü aynı zamanda satış şubeleri için, müşteriye kitapları pazarlatan araçların geliştirilmesinden sorumludur. Ancak internetten satış yapan kitap siteleri daha çok tercih edilir olduğundan geleneksel yayınevleri daha az satış yapar olmuştur.

yayıncılık ve kitap pazarlaması

‘The Balance Careers’ta yayınlanan bir makaleye göre, Amerika’daki yayınevleri sosyal medya ve blogger kampanyalarını tercih ediyor. Aynı makale, yazılı reklamların azaldığına ve internette yayınlanan reklamların arttığına değiniyor. Kitabın ne zaman ve nerede reklamının yayınlanacağına bütçesine göre karar veriliyor.

Türkiye’deki yayınevleri için ise internet reklamlarıyla birlikte kentsel alandaki reklam panolarının ve imza günlerinin en etkin pazarlama araçları olduğunu gözlemliyoruz.

Hazır pazarlamasından bahsetmişken Girişimcilerin Okuması Gereken Beş Kitap yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar