Yaratıcılık & Geliştirme Yöntemleri

Paylaşmayı unutmayın.

Son zamanlarda bizden bir hayli duyduğunuz bir kelime: Yaratıcılık! Bu kadar bahsetmemizin de bir sebebi olmalı muhakkak. Biz fikre değer veriyoruz ve onu önemsiyoruz.

Fakat ne yazık ki harika fikirler bir anda oluşmaz. O güzel ilham perisini beklemek yerine onu çağırmak çok daha mantıklı bir adım olacaktır!

Evet o son cümle, son adım, eksik kalan bir puzzle parçası gibi bir anda aklımıza gelir ama o eksik parçaya gelene kadar geçen süreçte beynimizi dinç tutmanın, yeni fikirler geliştirmenin yollarını bilmek gerekir.

@laurenmancke

”Yaratıcılık nasıl gelişir?” gibi bir soru sorsak herkesin yöntemi mutlaka farklı olacaktır. Kimi öğretmeyi tercih ederken kimi beyin fırtınası yapmanın yaratıcılığını geliştirdiğini düşünür. Bir başkası ise kendisini çalışma odasına kapatır yalnız başına kelime egzersizi yapar. Herkesin kendine yakın olan yöntemi seçmesi gerekmektedir. Hangi yöntemi seçersek seçelim bütün başarılı insanların tek bir ortak yöntemi var o da çalışmak ve imkansızlıklar karşısında pes etmemek!

Yaratıcılığımızı Geliştirmek İçin Hangi Egzersizleri Yapabiliriz?

yaratıcı fikirler

@jamespond

Alıştırma yapın!
Rastgele 4 kelime seçin ve bir hikaye oluşturun. Alternatif egzersizler bulun ve size en uygun olanı uygulamaya başlayın.

İşbirliği yapın!
Fikir alışverişi yaptığınızda fikirlerin daha da geliştiğini fark edeceksiniz. Herkes aynı anda aynı şeyi düşünüyor olamaz bu nedenle karşınızdakine fikrinizi söylemekten ve onun da fikirlerini alaktan çekinmeyin olaylara daha geniş perspektiften bakmayı deneyin.

Bir günlük tutun!
Günün koşturmacasında dağılan düşüncelerinizi toplamak için birebir yöntem bu olacaktır. Günlük yazmaya başladığınızda bu zihninizde yeni fikirler oluşması için de yardımcı olacaktır hem de böylelikle fikirleri unutma problemi ortadan kalkacaktır. Ne demişler, söz uçar yazı kalır!

Harika fikirler çoğunlukla havadan düşmez, günlük yaşantımızdan ya da farklı hayat hikayelerinden daha çok ilham alırız. Her gün gazete okuyun, sevdiğiniz blog sayfalarını takip edin, eski bir romanı karıştırın. Bol bol okuyun. Bir film izledim hayatım değişti diyenleri duymuşsunuzdur, gerçekten bir filmdeki karakterin bir olaya bakış açısı sizin içinden çıkamadığınız bir problemin çözümü için yol gösterici olabilir. Mutlaka çok film izleyin. Size ilginç gelen dizileri takip edin.

Meraklı olun!
Harika fikirler evden dışarı çıkmadan gelmez. Beyninizi dış dünyaya açın ve çıkıp sokaktaki insanları keşfedin. Sokakta yürüyen insanların hayatları hakkında hayal kurun, konuşmaları hakkında tahmin yürütmeye çalışın. Bir öğle yemeği, bir hafta sonu gezisi ya da bir süpermarket alışverişi… Harika fikirlerin nereden geleceği hiç belli olmaz!

Metaforları kullanın!
Metaforlar beynin sağ lobunu çalıştırır. Bu da beynin duygusal ve yaratıcı kısmını oluşturur. Metaforları kullanmaya devam edin ve harika fikirleri yazmaya başlayın.

Öğretin!
Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu bir başkasına öğretmektir. Bilgilerinizi başkalarına aktarmaktan çekinmeyin. Yeniden anlattıkça bir öncekinden farklı bir şey daha keşfedeceksiniz.

Bir problemin çözümünü ararken ya da bir fikir hayata geçirmeniz gerekirken beyninizi yeni fikirlere açık tutun.

 

BONUS: Yaratıcılık ile ilgili yaptığımız bir beyin fırtınasıyla sınırları biraz daha zorlayabiliriz, ne dersiniz?

İlhamınız bol olsun!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar