Yapay Zeka Pazarlama Örnekleri

yapay zeka pazarlama örnekleri

Paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji gelişiyor ve çevrimiçi pazarlama dünyası da onunla birlikte gelişiyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi artık çok çeşitli pazarlama görevlerini kolaylaştırıyor. Sadece birkaç yıl önce imkansız olanları bile… Yapay zekayı pazarlamada kullanmanın henüz erken aşamalarındayız ancak yine de halihazırda mevcut ve kullanımda olan bazı etkileyici uygulamalar var.

İşte, yapay zekanın şu anda dijital pazarlamada nasıl kullanıldığına dair birkaç örnek!

1- Kişiselleştirilmiş Öneriler

Amazon veya Netflix gibi bir siteye giriş yaptığınızda size sunulan özel önerileri bilirsiniz. Bu tavsiye motorları yıllar içinde gittikçe daha karmaşık hale geldi. Özellikle birkaç yıl boyunca bir hesabı olan kullanıcılar için çok sayıda veri toplayabildiklerinden öneriler şaşırtıcı bir şekilde doğru olabiliyor. Örneğin, Amazon’un bir kaydı vardır: Yaptığınız her satın alma, ürün tarama geçmişiniz, ev, iş adresiniz, istediğiniz ögeler, indirdiğiniz uygulamalar, puanladığınız ürünler, inceledikleriniz, dinlediğiniz müzikler, film izlemek için kullandığınız veya e-kitap indirdiğiniz cihazlar bunlar arasındadır.

alışveriş sitelerinde AI sayesinde kişisel öneriler sunulması
@Negative Space

Amazon bu bilgileri, ilgi alanlarınıza, geçmişteki satın alma işlemlerine ve sizinle aynı ürünleri satın alan başka kişilerin satın aldıkları ürünlere dayalı ürün önerileri sunmak için kullanabilir. Örneğin, daha önce bir yazıcı satın aldıysanız Amazon’un kartuşları ve kağıtları tavsiye etme olasılığı yüksektir. Bir bebek bekliyorsanız ve doğum öncesi vitaminler sipariş ettiyseniz, bebek elbiseleri ve oyuncaklar önerilen ürünlerinizde patlama yaşarsa şaşırmayın. Bütün bunlar, derin öğrenme yeteneklerini geliştirmek için açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürülen DSSTNE adlı bir AI çerçevesiyle desteklenmektedir.

2- Dinamik Ücretlendirme

İndirim yapmak, satışları arttırmanın kesin bir yoludur. Bazen ise müşteriler küçük bir indirim ile ya da hiç indirim olmasa bile satın alma eğilimindedirler. Yapay zeka bu noktada talebe, stokta bulunma durumuna, müşteri profillerine ve hem satış hem de kârı maksimize etmek için diğer faktörlere bağlı olarak ürünlerin fiyatını dinamik olarak ayarlamak için kullanılabilir. Örneğin Amazon ürünlerinin fiyatını zaman içinde izleyen camelcamelcamel.com sitesini kullanarak dinamik fiyatlandırmayı görebilirsiniz.

dinamik ücretlendirme izleme aracı camelcamelcamel.com
@camelcamelcamel

Her ürün, fiyatlandırmanın mevsime, popülerliğe ve diğer faktörlere bağlı olarak ne kadar dalgalandığını gösteren bir grafiğe sahiptir.

3- Müşteri Hizmetleri Chatbot

Facebook Messenger, Whatsapp ve diğer mesajlaşma uygulamaları, müşterilerin şirketlerle iletişim kurması için popüler ve uygun bir yol haline geldi. Ancak hesapların sürekli olarak müşteri hizmetleri temsilcileri ile çalışmasını sağlamak pahalı olabilir. Bazı kuruluşlar iş yükünü azaltmak, müşterilere daha hızlı yanıt vermek ve müşteri sorguları ile ilgilenmek için chatbotları kullanıyor ve günün veya gecenin herhangi bir saatinde, anında yanıt sağlıyor. Hatta Siri, Google Asistan, Alexa ve Cortana gibi sanal asistanlarla sohbetlerimizde daha rahat oluyor ve bazı durumlarda onları gerçek bir kişiye tercih ediyoruz.

müşteri hizmetleri
@bruce mars

Chatbotlar, sık sorulan sorulara belirli cevapları sağlamak ve soru çok karmaşıksa konuşmayı gerçek bir kişiye yönlendirmek için programlanabilir. Böylece müşteri hizmetleri için ayrılan zaman ve iş yükü azalır.

4- İçerik Üretimi

Yapay zeka tarafından içerik üretimi uzunca bir süredir devam ediyordu, ancak ilk girişimler oldukça okunamaz ve anlamsız olabiliyordu. Ancak şimdi AI üretimi içerikler, Stylist dergisinin özel “Robotlar” baskısında yayınlanan Articoolo‘nun ( Articoolo, içerik oluşturma konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka sistemi) otomatik olarak ürettiği üç makale ile inanılmaz derecede sofistike bir hal aldı.

yapay zekanın içerik üretiminde kullanımı
@
rawpixel

Otomatik içerik yazılımları, artık bir insanın saatlerce veya günlerce uğraşması sonucu yazacağı haber hikayeleri ve raporları birkaç saniyede üretebiliyor. İçerik oluşturma sürecinizde tamamen makinelere güvenmiyor olsanız bile sosyal medya gönderilerinizi oluşturmak gibi daha küçük görevler için yararlı olabilirler. Örneğin Washington Post, Heliograf denilen şirket içi raporlama teknolojisini kullanarak temel sosyal medya gönderilerini ve haberleri yazıyor. Ayrıca bilgisayarlar clickbait (tık tuzağı, dikkat çekmek için atılan içerikten alakasız başlıklar) adı verilen formule başlıklar atmakta da oldukça iyidir.

5- Arama

Arama algoritmaları, e-ticaret sitelerindeki küçük veritabanı ürün aramalarından Google gibi her gün milyonlarca insan tarafından kullanılan arama motorlarına kadar her açıdan sürekli gelişiyor. Yapay zekayı arama içine entegre etmek, yazım hatalarını tespit edebilir ve alternatifler önerebilir (… demek istediniz gibi) ve göz atma geçmişinizden veya alışveriş davranışınızdan etkilenebilir. Google, niyet okuma konusunda gittikçe daha sofistike hale geliyor. Örneğin bir kişi “Apple” ı aradığında meyve hakkında mı yoksa teknoloji şirketi veya plak şirketi hakkında mı bilgi arıyor, arama algoritmaları adeta niyet okuyarak hangisinin arandığını biliyor. Ayrıca çoğu arama motoru, bir kullanıcının cep telefonunda olup olmadığını ve kahve dükkanları arayıp aramayacağını, genellikle kahve dükkanlarını araştırmak yerine birkaç kilometre içinde bir kahve dükkanı aradığını bilir.

google sesli arama
@kaufdex

AI, alışveriş ve Google Benim İşletmem sonuçları gibi özel sonuçlarda, arama yapan kullanıcılar için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Ayrıca AI destekli cihazların ve yardımcıların sayısı arttıkça sesli arama daha yaygın hale geliyor.

6- Reklam Optimizasyonu

A/B testi, pazarlama mesajlarını ve görüntülü reklamları optimize etmede geleneksel bir yaklaşımdır, ancak denemek için sonsuz sayıda değişkene sahip olan, özen gerektiren bir süreçtir ve bu nedenle çok fazla zaman ve kaynak gerektirir. AI algoritmaları ile dönüşümlere ve etkileşimlere bağlı olarak reklamlarınızı sürekli ve otomatik olarak optimize edebilirsiniz. AI reklam optimizasyonu, Instagram gibi sosyal ağlarda zaten kullanılıyor.

online alışverişte reklam optimizasyonu
@PhotoMIX-Company

Algoritmalar, belirli bir kullanıcının izlediği hesapları analiz eder ve bu kullanıcıyla alakalı olması en olası reklamları gösterir. Bu, kullanıcıya daha iyi bir deneyim ve reklamveren için daha iyi bir yatırım getirisi sağlar. Çünkü bunlarla ilgilenmeyen kullanıcılara daha az sayıda reklam gösterilir.

Dijital pazarlamayı daha kolay hale getiren yapay zekanın daha çok hayatımızın içinde olacağı aşikar. Umarız faydalı yönleri ağır basan bir teknoloji olur ve Elon Musk’ın yapay zekanın 3. Dünya Savaşı’na sebep olacağı öngörüsü yalnızca distopik bir fikir olarak kalır.

Yapay zeka ile ilgili Yapay Zeka ile Nereye ve Nasıl? yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar