Y Kuşağı Hangi Markaları Tercih Ediyor?

y kuşağı

Paylaşmayı unutmayın.

Kim Bu Y Kuşağı?

Y kuşağı 18 ila 38 yaş arasındakileri yani 1980 ile 2000 yılları arasında doğanları ifade etmek için kullanılıyor. Türkiye nüfusunun yaklaşık %30-35’i Y kuşağını oluşturuyor. Peki, “Dijital çağın çocukları” denilen bu kuşak hangi markaları daha çok seviyor? Bir de sevme sebepleri ne?

Bu soruların cevaplarını merek eden markalaşma MBLM‘nin duygulara dayalı en büyük çalışması olan 2018 Marka Samimiyet Raporu yayınlandı. Rapora göre marka samimiyeti, bir kişi ve bir marka arasındaki duygusal bağı güçlendiren bir paradigma olarak tanımlanıyor.  Bu çalışma, güçlü bir duygusal bağın müşterilerle daha iyi ilişkiler kurmada önemli bir faktör olabileceği ortaya konuyor.

Şimdi rapor sonuçlarına göre Y Kuşağı hangi markaları daha samimi buluyor ve nedenleri neler birlikte göz atalım.

5. Amazon.com

E – ticaretin ortaya çıkışı en eski Y kuşağı üyelerinin gençliğe adım atmasıyla başladı. Bu nedenle online alışveriş, bu dijital anlayışa sahip nüfus için ikinci bir dünya anlamına geliyor.

amazon.com

@nbcnews

Bu neslin birçoğu tanınmış “gülen yüzlü” kutuların evlerine teslim edilmesini görerek büyüdü ve markanın takipçisi olarak yetişti. Ancak Amazon.com’un favori olmasının farklı nedenleri de var. Amazon.com fanları çok iyi bilirler ki bu marka müşteri hizmetleri ile tanınır. Sosyal medya ikinci yaşam alanlarıdır, takipçilerinin ürünlere dair görüşlerini paylaşmaktan ve Amazon’un ürün inceleme özelliğini kullanarak başkalarının fikirlerini almaktan hoşlanırlar. Y kuşağı için vazgeçilemeyen bir uygulama.

4. Target

Y kuşağını eve kapatan Küresel Ekonomik Kriz, birçok kişiyi etkiledi. Bu etki bu genç alışverişçiler arasında bir fiyat duyarlılığı seviyesine ulaştı ve bu indirim mağazaları için bir avantaj oluşturdu.

target corparation

@si.wsj

Son senelerde Target, Y kuşağı müşterilerini hedefine almak için çabaladı. Bu çabalar daha çok organik, glütensiz ve doğal ürünler sunmanın yanı sıra daha küçük, daha odaklı mağazaları da kapsayan genç eğilimli markalar üzerinde tasarımcılarla işbirliğini içeriyordu. Bu çabalar perakendeci tarafından sunulan stil ve satın alınabilirlik kombinasyonunun daha genç tüketicilere yansıtılması için bir yatırım olarak görünüyor.

3. YouTube

Google kaynaklı Alphabet Inc.’in sahip olduğu video paylaşım ve görüntüleme platformu, geçen 10 yıla göre bu yılki ankette büyük bir gelişme gösterdi.

Youtube

@TymonOziemblewski

YouTube’un grubundaki en popüler sosyal uygulama olduğunu diğer çalışmalar da doğrulanmıştır. Ayrıca Y kuşağı telefonlarıyla güçlü bir bağa sahip olduğu için kısa formatlı videoları ile YouTube’u doğal bir hale getiriyor. Markanın çeşitli içeriklere, kişiliklere, video kliplere yer vermesi sanırız bu etkiyi yaratıyor. YouTuber olmak istemelerinin bir sebebi olmalı!

2. Disney

Disney, koskoca Y kuşağının birlikte büyüdüğü bir markadır. Bu nedenle en sevilenler arasında görmek çok da şaşırtıcı değil.

disney markası

@pyromaster

Nostalji, bu kuşak ile kurulan bağın önemli bir parçasını oluşturuyor. Ancak Disney de evrim geçirdi ve şimdi Star Wars ve Marvel gibi markaları da içeriyor. Her marka, Disney için güçlü bir bağlantı kuruyor ve onlar da popüler kültürde güç kazanıyor.

Y kuşağı, duygusal bağlılıklarını daha da derinleştirmek için bu deneyimleri genç aileleriyle paylaşmak isterler. Bu kuşak, markaları seçmelerine sebep olan inançlarını ve değerlerini başkalarına entegre etme eğilimindedirler. Tam da bu nedenle Disney hala gezegendeki en aile dostu marka olarak kabul edilir.

1. Apple

Y Kuşağı, “en fazla bağlanan demografiler” arasında yer alıyor. Bu kuşaktakilerin % 87’si akıllı telefonlarını yanlarından hiç ayrılmadığını söylüyor. Bu kuşak özellikle teknolojisi meraklısı olduğu için araştırma onların Apple‘dan daha üstün kalitede bir teknolojiyi kabul etmediğini gösteriyor.

apple avantajları

@FirmBee

iPhone yapımcısı, müşterileri ile daha ileri seviyede bağlantılar kurabilmek için adeta bir simge haline gelmişti. Apple ürünlerinin kullanıcıları tarafından gösterilen özveri, efsanelere malzeme olacak bir nitelik gösteriyor. Apple ürünlerine kendilerini adayanlar “fanboys” ya da “fangirls” olarak adlandırıldı ve birçoğu rakip bir ürünü almayı asla düşünmüyordu. Tüm bunlar tesadüf değildi çünkü iPhone’un piyasaya çıktığı 2007 yılında dijital çağın çocukları olan Y kuşağı kazançlı yıllarına giriyordu.

Sanırım birçoğumuz bu araştırma sonuçları ile benzer görüşlere sahibiz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar