WWF: Sevimli Dostlar Evlat Edinmeye Ne Dersiniz?

Paylaşmayı unutmayın.

WWF; açık adıyla Doğal Hayatı Koruma Vakfı, dünyada 100’den fazla ülkede çalışmalar yürüten uluslararası bir doğa koruma kuruluşudur. Yaptığı çalışmalarla küresel ölçekte bir değişim yaratmayı amaçlayıp yeryüzünün en değerli yaşam alanlarını ve canlı türlerini korumayı hedeflemektedir.

WWF çalışmaları 2 ana eksende yürümektedir. Bu çalışmaların ilk ayağı biyolojik çeşitliliğin korunması diğeri ise insanlığın ayak izinin azaltılması şeklindedir. Vakfın yaptığı tüm çalışmalar üzerinde durmaya değer olsa da biz burada “Tür Koruma Çalışmalarından” ve özellikle de “Evlat Edinme” projesinden  bahsedeceğiz.

caretta caretta

@unsplash

Bildiğimiz üzere doğal kaynaklar, bu kaynakların yaşadığı bölgedeki doğal türler ve biz insanlar birbirimize bağlıyız. Biyolojik çeşitliliğin oluşturduğu yaşam ağı; güvenli gıdaya ve temiz suya ulaşmamızı, sağlıklı yaşamamızı sağlıyor. Ancak bugün yaşam tarzımız ve tüketim alışkanlıklarımız nedeniyle doğanın %50 üzerinde bize sağladığı doğal kaynak tüketiyoruz. Son 40 yılda biyolojik çeşitlilik %30 azalırken iklim değişikliği yaşam şeklimizin olumsuz etkileriyle canlılar üzerinde eksi bir baskı oluşturuyor. Sağlıklı ekosistemler için hem türlerin varlığına hem de korunan alanların devamlılığına ihtiyacımız var.

İşte bu gibi hayati sebeplerle yola çıkan WWF, türlerin korunması amacıyla harika bir program oluşturmuş durumda. “Evlat Edinin” sloganıyla tanıtımını yaptıkları tür koruma kampanyası sayesinde şu anda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan saz kedileri, deniz kaplumbağaları, orfozlar, yunuslar, pandalar ve kutup ayılarının bakım ve korunması için fon oluşturmaya çalışıyor.

yunus evlat edinme

@unsplash

Program Nasıl Çalışıyor?

Çevre duyarlılığına sahip ve sevdikleri için farklı bir hediye arayışında olanlara harika bir haberimiz var. WWF Evlat Edin sayfasında bulunan ve belki de sadece insanların sorumsuz yaşam anlayışı nedeniyle bizden sonraki nesillerin varlıklarını kitaplardan görmek zorunda kalacakları listeli canlılardan birine belirtilen hediye paketlerinden birini seçip size uygun rakamda bir yardım yaparak o türün yaşamını korumak adına yapılan çalışmalara destek olarak, sembolik bir şekilde söz konusu türü evlat edinmiş oluyorsunuz. Seçtiğiniz canlının resmiyle birlikte tasarlanmış, kişi adına bir sertifika, bir oyuncak ve açıklayıcı bir dosya ile postalanan hediye sanırız sıradışı şeyleri seven herkes için harika bir seçenek olacaktır.

Gelin bir de söz konusu programdaki dostlara birlikte göz atalım;

Saz Kedileri

Avcılık, doğal yaşam alanı kaybı, bataklıkların tarım alanına dönüştürülmesi, kemirgenlerle mücadele sonucu avlandığı hayvanların azalması gibi nedenlerin sonucu saz kedisi ülkemizde “ nesli tehlike altında” bulunan türler arasındadır.

Deniz Kaplumbağaları

Akdeniz’de yapılan araştırmalar İribaş deniz kaplumbağası (Caretta Caretta) ve yeşil deniz kaplumbağasının (Chelania Mydos) türünün önemli yuvalama alanının Türkiye ve Yunanistan’da olduğunu belirtiyor. Bu sebeple Türkiye havzası dünyanın en yaşlı denizcisi için çok önemli.

Orfoz

Akdeniz’de popülasyonu hızla azalan orfoz Bern Sözleşmesi kapsamında Akdeniz ülkeleri tarafından koruma altındadır. Türkiye’de ise ağ, olta ve zıpkınla yapılan avcılığı sınırlandırılsa da korunması için yeterli değildir. Bu nedenle orfozlarında yardımınıza ihtiyacı var.

Yunuslar

Kıyı alanlarındaki insan yoğunluğu ve faaliyetleri yunusları belirgin biçimde tehdit eder. Büyük miktarda kentsel atık denize dökülmekte ve bu durum besin zincirinin en üst halkalarından birinde yer alan yunusları tehdit etmektedir.

Turnalar

Türkülerimizde, şiirlerimizde, motiflerimizde yer alarak kuşaklar arası yolculuk yapan turnaların Anadolu’daki neslinin devamı için doğal yaşam alanlarının korunması gereklidir.

nesli tükenen hayvanlar

@unsplash

Gördüğünüz gibi insanoğlu dünyayı birlikte paylaştığı pek çok canlıyı görmezden gelerek yaşamakta ve aslında kendi konforu olarak gördüğü yaşam şekliyle çocuklarının ve gelecek nesillerin hayatlarından çalmaktadır. Bu nedenle de WWF gibi kuruluşların çabalarını fark etmek, destek olmak ve yaşam şekillerimize bir kez daha göz atmak hepimizin gelecek nesillere ve mavi gezegene olan borcudur.

Ne dersiniz sırf bu nedenlerle yaklaşan bir doğum günü ya da bir kutlama için bu dostlardan birini evlat edinmeyi düşünmeye değmez mi?

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar