Web ve Mobil Uygulama Tasarımınız Online Alışveriş için Uygun mu?

online alışveriş

Paylaşmayı unutmayın.

“İnternetten asla alışveriş etmemciler”in yerini “cepten araştırmadan para harcamayanlar”a bıraktığı günümüzde, İnternet sitelerinin görselliği, tasarımı ve kullanım kolaylığı bir marka için her şeyden önemli olmaya başladı. Çok değil en fazla 5-6 yıl önce İnternet sayfalarının kullanıcı gözündeki önemini sadece bankalar araştırırken bu durum şu anda en küçük marka için bile hayati önem taşır oldu. Öyle ki hedef kitle hangi saat aralığında internette, hangi tanıtım en çok beğeni aldı, takipçi sayıları, paylaşım adetleri ve her türlü detay online alışveriş imkanı sunan her marka için altın değerinde geri bildirimler artık.

online alışveriş

@Alexas_Fotos

Durum böyle olunca da tüketicilerin akıllı telefonlarında, tabletlerinde ya da bilgisayarlarında ürünü alıp son noktayı koyuncaya kadar gösterdikleri reflekslerle ilgili araştırmalar ve bilgiler markaların site tasarımlarından, kullandıkları müziklere kadar her şeyi etkiliyor.

Gelin isterseniz İnternet’ten alışveriş eden kişilerden derlenmiş, web ve mobil uygulama tasarımlarına yol gösterecek tecrübelere birlikte göz atalım…

İçerik Sunumu ve Tasarım

1 – Öncelikle kullanıcıların %79’u eğer içerik doğru şekilde sunulmamışsa siteyi hızlıca terk ediyor, hatta söz konusu siteye akıllı telefonlarından ulaşmışlarsa bu oran 5 katına çıkıyor.  Alıcıların %59’u aradıkları içeriğe ulaşmanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

2 – Akıllı telefon kullanıcılarının %96’sı mobil telefonlar için tasarlanmamış web sitelerine denk geliyor ve bir daha o sitelere hiç uğramıyor. Bir sitedeki tasarım ve içerikten memnun kalmayan bilgisayar kullanıcılarının %79’u ise hızlıca rakip alternatif bir adrese yönleniyor. Kullanıcıların %71’i de iyi tasarlanmış mobil içeriklerin müşteri bağlılığına olumlu etki ettiğini belirtiyor.

ilgi çekici web tasarımları

@FirmBee

3 – Akıllı telefon kullanıcılarının %61’i  aradıklarını bulamadıklarında hızlıca yeni arayışa geçiyor. Firmaların hedef kullanıcılarının %48’i yeterli donanıma sahip olmayan sitelerden nefret edip bir daha asla uğramıyor. Yine eğer kullanıcıların %52’i eğer kötü bir tecrübe yaşarlarsa bir daha firmayla etkileşime geçmelerinin de zor olduğunu belirtiyor.

Satın Alma Davranışı

1 –  Müşterilerin %81’i satın alma yapmadan önce mutlaka online araştırma yapıyor. Mobil araştırmaların %77’si evde veya ofiste yanı başımızda bir bilgisayar varken gerçekleşiyor. % 55 tüketici mobil araştırmanın ardından yaklaşık bir saat içinde satın almayı gerçekleştiriyor.

2 – Kullanıcıların 60%’ı satın alma kararları için cep telefonlarını mutlaka kullanıyor. Mobil müşterilerin 2/3’ü satın almayı da aynı gün içerisinde mutlaka gerçekleştiriyor. Kadın ve erkek alıcıların %63’ü satın almayı mobil araştırma yaptığı gün tamamlıyor ve kadınlar için belirleyici özellik marka iken erkekler için fiyat oluyor.

sanal alışveriş

@HutchRock

3 – Hedef araştırma grubunun %79’u online alışveriş için akıllı telefonlarını, %81’i tabletlerini, %63’ü de birden fazla cihaz kullanıyor.

4 – Herhangi bir alışveriş için herhangi bir siteye gelenlerin %72’si alışveriş yaptıkları siteyi favorileri arasına  kaydediyor.

5 – Akıllı telefon kullanıcılarının %94’ü alışverişleri için yerel siteleri tercih ediyor.

6 – %72 için satın alma yaparken videolar oldukça önemli durumdayken %95’i memnun müşteri yorumunu önemsiyor.

Marka ile İletişim

1 – 10 müşterinin 8’i bilgilendirici e-mail almayı kabul ederken son 6 ayda bu e-maillerle ilgili bir satın alma mutlaka yapıyor. Ayrıca sosyal medyada paylaşabilme olanağı içeren e-maillerin paylaşılma oranı 150%’leri buluyor.

2 – Kullanıcıların %83’ü cepten veya tabletten herhangi bir sitede gezinirken en çok kesintisiz bir tecrübe yaşamayı önemsiyor. Buna göre kullanıcıların %90’ı düşük performans nedeniyle bir uygulamayı kullanmayı bırakırken %86’sı en az bir kez aynı sebeplerle indirmiş oldukları bir uygulamayı siliyorlar.

ilgi çekici bloglar

@Free-Photos

3 – Tüketicilerin %82’si ilgili içerikleri şirketinizin blog sayfasından da mutlaka takip ediyor. Yine tüketicilerin %70’i şirketle ilgili kalıcı bilgileri reklamlarından çok bloglarından ediniyor.

4 – Tüketicilerin %60’ı alışveriş yaptıkları bir markaya daha pozitif yaklaşıyorlar.

5 – Erkeklerin %56’sı kadınların ise %39’u bir kupon ya da QR kodu tarayarak bilgiye ulaşmaya daha eğilimli oluyor.

6 – Şirketlerin %84’ü uzun vadede dikkatlerini müşteri geri bildirimleri ölçümlerine odaklamayı hedefliyor. Yine de bu şirketlerin %73’ü gelecek 12 ay içinde müşterilerinin kullanımlarla ilgili memnuniyetleri için herhangi bir araştırma yapmayı düşünmüyor. Bu arada yapılan ölçümlemeler, müşteri geri dönüşlerinde olumlu %10’luk bir artışın bile firma gelirlerinde milyarlık gelir oranlarını yakalayabileceği belirtiliyor.

Görüldüğü gibi online alışveriş konusunda cep savaşları oldukça kızışmış durumda. Firmalar geçmiş dönemde müşterilerini mağazalarına getirmeye çalışırken şimdi parmaklarını kendi sanal dünyalarına davet etmek derdindeler. Yine de bu savaşların ateşi ne kadar yükselirse yükselsin, söz konusu firmaların çevreyi ve insani değerleri vazgeçilmezi yapmaları hepimizin potansiyel birer tüketici olarak önde gelen kriteri olmalı.

Belki bizler de Beyin Fırtınası: Online Alışveriş Kararlarımız yazımız ile kendi küçük araştırmamızı yaparız. Nitekim Adgager olarak araştırmayı seviyoruz 😊

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar