“Vintage” İle Eskinin Yeniden Doğuşu

pixabay.com-vintage woman

Paylaşmayı unutmayın.

Sıklıkla değişen moda trendleri dolayısıyla çok severek aldığımız bir elbise bir anda demode olabilse de buna rağmen şık ve stil sahibi olmak eski kıyafetlerle de mümkün. Pek çok ünlü markanın vintage koleksiyonlar hazırlaması ise bunu kanıtlar nitelikte. Vintage pazarlama modanın geçmişten ilham almasını ve adeta bir yeniden doğuşu simgelemektedir.

Vintage Akımının Ortaya Çıkışı

Vintage esintisi kıyafetlerimizden mutfağımıza stilimizden dekorasyonumuza kadar birçok alanda etkisini göstermektedir. Hippilerin pazarlardan kullanılmış giysileri satın alması ile başlayan bu akım, dönemin modasına karşı bir isyan niteliğinde ortaya çıkmıştır. Doğaya yabancılaşmaya ve makineleşmeye karşı Hippiler kendi stilini, ikinci el kıyafetler satan bitpazarlarından giyinerek yaratmıştır.

bohemian hippie woman

@averie-woodard

Eski kıyafetlerin yeni yorumlar katılarak giyildiği yıllar 1960’ların sonu, 1970’li yılların başına denk gelmektedir. Bu yıllarda, kendi tarzını yaratma fikriyle herkes gibi görünmek istemeyen kadınlar, tek ve özel bir parçaya sahip olmak için eskinin değer taşıyan kıyafetlerine yönelmişlerdir. Günümüzde ise vintage pazarlama daha çok önem kazanmış durumdadır. Yaşanmışlığın büyüsü, geçmişin özlemi, içinde bulunulan zamana karşı hissedilen hayalkırıklığı “vintage”ın anlamını arttırmıştır.

Modanın Hızlı Tüketimine Bir Çözüm

Moda hızla değişmekte ve tüketilmektedir. Bu durum hammadde, enerji, su ve insan gücü kaynaklarının hızlı ve ihtiyaçtan fazla tüketilmesine, endüstriyel ve kullanım sonrası atıkların çevre kirliliği oluşturmasına sebep olmaktadır.

Bu hızlı tüketime dur diyen, hem çevreci hem de yaşanmışlığı ile bir ruha sahip olan akım vintage pazarlama çevreci bir moda anlayışına katkı sağlamaktır.

Vintage vs İkinci El

Vintage sıklıkla ikinci el ile karıştırılsa da ikinci el ürünlere göre daha özel, zamanla şarap gibi değerlenen ürünler vintage kabul edilmektedir. 20. yüzyıl veya daha öncesinden kalan kıyafet veya nesneler vintage kategorisindedir.

ossie clark koleksiyonu

@ossieclark

Vintage ürünlerin satımı butiklerde, pasajlarda, pazarlarda ve internet sitelerinde yapılmaktadır. Birçok ünlü marka vintage ile retroyu harmanlayarak eskinin yeniden keşfedildiği koleksiyonlar hazırlamaktadır.

Alışveriş Yapmayı Sevmeyenler İçin Kurtarıcı Yöntem

Vintage kullanılmış ürünlere duyulan nefreti kırmakta ve yaşanmışlığı, hatırlattıkları ile alıcısına kullanabileceği sıradan bir ürün olmanın ötesinde şeyler vaad etmektedir. Ait olduğu döneme duyulan özlemi giderirken o üründen başkasında olmadığını bilmek özel hissettirmektedir.

Alışverişin mutlulukla ilişkilendirildiği bir dönemde alışveriş yapmayı sevmeyenler için eskileri vintage adıyla kullanmak zaman, emek ve bütçe açısından da kurtarıcı bir yöntem olabilir. Büyükkannelerimizin sandığını bir de bu gözle karıştırmak şart.

vintage chest

@samyrevenge

Ünlü markaların vintage ürün pazarlamaya yönelmeleri, elimizdeki eşyaların güzelliklerinin farkına varmamızı sağlamaktadır. Ayrıca yeni olana karşı önyargılı olabilen tüketicinin tutumunu yumuşatmakta ve o markaya duyulan bağlılığı arttırmaktadır.

Vintage ürünlerin pazarlamasının kalıcı olmak isteyen markalar için de değerlendirilmesi gereken bir alan olduğu görülmektedir.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar