Video Pazarlama Aktivitelerine Yapılan Yatırım Fark Yaratıyor Mu?

Paylaşmayı unutmayın.

Bu yazımızda videolu içeriklerin öneminden bahsederken, çeşitli örneklerle bu videoların gücünü bir kez daha kalplerimizde hissedeceğiz.

Başlıktaki sorunun cevabının “evet” olduğu aşikar. Güçlü ve yüksek kalitede bir video, yapacağınız yatırımın karşılığını pekala verdiği gibi, tahmin edebileceğinizden de faydalı bir dijital pazarlama stratejisidir. Videonun ses getiren bir etki yaratması, zekice bir teknik ve doğru bir içerik aracılığıyla vermek istediğiniz mesajı doğru bir şekilde iletebilmesine bağlıdır.

Ne yazık ki başarılı bir video oluşturmanın sihirli bir formülü, belirli kalıpları veya başarınızı bir gecede zirveye taşıyacak mükemmel bir algoritması yok. Bu bağlamda video içeriğinin geçerliliği ve güvenilirliği büyük önem taşıyor. Fakat bunu, yüklü ödemeler gerektiren ve çok büyük ses getirip sonradan unutulacak videolar olarak düşünmeyin. Video içeriğinin gerçek değeri, uzun dönemde online pazarlama alanında sahip olduğu gerçek potansiyeli ile ilişkilidir.

Eski bir video olmasına rağmen kalplerde taht kurmuş bir WestJet videosu ile örneklere başlayabiliriz.

WestJet, Noel’den bir gece önce kalkış noktasındaki havaalanına bir makine yerleştiriyor ve genç, yaşlı, kadın, erkek herkese hayallerini soruyor. Yolcular varış noktasına ulaştığında ise hayallerinin gerçekleştiğini görüyorlar. Bu efsane WestJet videosu 50 milyona yakın görüntülenme sayısı ile hem başarısını kanıtlıyor hem de kalplerimizi ısıtmaya hala devam ediyor.

İşte O! Kalpleri sımsıcak yapan video:

Video çağında yaşıyoruz

Uzmanların tahminlerine göre, online pazarlama öyle bir aşamaya gelecek ki yazılı bilgiler yerini videolara bırakacak. Facebook; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Başkan Yardımcısı Nicola Mendelsohn’ın da belirttiği gibi videolu içerikler gün geçtikçe daha da önem kazanacak. Aslında yalnızca önümüzdeki 5 yılda, Facebook gibi devlerin de içinde bulunduğu sosyal medya platformları neredeyse tamamen videolardan oluşacak.

İnsanlar iyi yapılmış videoların gücünü anlamaya başladı bile. Bu sebeple sadece büyük markalar değil, daha küçük ölçekteki şirketler de bu gücü kullanmak için video çalışmalarını pazarlama stratejilerine dahil ediyorlar. Artık videolar, geleceği parlak pazarlama araçları değil. Zaten bahsedilen videoların oldukça etkili oldukları kanıtlanmış durumda. Dahası, video içerikli paylaşımların gücü, gün geçtikçe hızlanarak artacak.

Yine bir ara verelim ve Coca Cola’nın Sevgililer Günü için yaptığı muhteşem “Tadını Çıkar” temalı “Bende Son Durum” videolarından birini birlikte izleyelim:

2017’de video pazarlama aktivitelerine yapacağınız yatırımlar büyük önem taşıyor ve videolu içerikler dijital pazarlamanın temel taşı haline geliyor. Gelin, bu önemli gelişmenin sebeplerini birlikte inceleyelim.

1. Neredeyse her konuda video çalışması yapılabilir ve videolara erişim kolaydır

Teknolojide hayati gelişmelerin yaşandığı çağımızda, bir video oluşturup bunu başarıyla kullanmanız için büyük bir marka olmanız ve bu işe büyük bütçeler ayırmanız gerekmez. İsteyen herkes bu yararlı aracı dilediği amaçla kullanabilir.

Örneğin; Zappos isimli bir e-ticaret sitesi, videolu içeriklerin gücünden faydalanmak amacıyla siteye ürünleriyle ilgili kısa videolar ekledi. Ürünleri, her açıdan görebileceğiniz bu basit videolar bile Zappos’un satışlarını %30 arttırdı.

2. Google videoları seviyor

Basitçe söylemek gerekirse YouTube, Google’ın. Bu durumda platformda videolar paylaşarak Google gibi bir teknoloji devinin dikkatini çekebilirsiniz. Facebook, agresif kampanyalarla online video paylaşma konusunda baskın bir güç haline gelmeye çalışırken; YouTube, güçlü pozisyonunu korumak için kollarını sıvamış durumda. Bu platformda daha fazla video paylaşmak ve beğenmek, online ortamda bilinirliğinizi arttıracak.

Ve eğer Google sizi seviyorsa, herkes sizi tanıyor demektir.

  • YouTube’un 18-49 yaş aralığındaki izleyicilere ulaşma oranı, herhangi bir TV kanalının veya kablolu yayının bu izleyicilere ulaşma oranından daha yüksek.
  • 10 YouTube kullanıcısından 6’sı içerik yaratıcılarının şirket veya marka hakkındaki görüşlerini etkilediğini bildiriyor.
  • Gençler, 10 YouTube ünlüsünden 8’inin kendilerini “en çok etkileyen” insanlar olduğunu belirtiyor.

3. Y Kuşağına Hitap Ediyor

Dünya çapında gazete okuyan insanların 2/3’ü Baby Boomers, yani 1946-1964 arası doğanlar. Bir diğer taraftan Y Kuşağı üyeleri, haberleri ve yenilikleri sosyal ortamlardan ve online yayınlardan takip ediyor. Bu da bize gösteriyor ki genç nesil bilgiye, hem şu an erişmek hem de ulaştığı bilginin net, paylaşılabilir ve en önemlisi görsel olarak sunulmuş olmasını istiyor.

  • Videolar aracılığıyla iletilen bilgi insan beyni tarafından 60.000 kat daha hızlı algılanıyor.
  • İnternet kullanıcılarının %90’ı, bir satın alma karar aşamasında ürünle ilgili videoların etkili olduğunu belirtiyor.

4. Rakipleriniz Başladı Bile

Bu sadece bir varsayım olmakta birlikte düşünün ki rakipleriniz gerçekten bu önemli alanda bir adım attı ve videolu içeriklere yatırım yapmaya başladı. Eğer bu tarz yeniliklere ayak uyduramazsanız rakiplerinizin gerisinde kalacağınız açıktır.

2016’da önem kazanan videolu içerik pazarlamaları 2017’de daha da önemli olacak. Daha büyük ölçekli şirketler, örneğin önemli sayıda müşterisi olan IKEA bile, videolu içeriklere yatırım yapıyor. Ürünlerinin nasıl kullanılacağını açıklayan eğitici bir video serisi çeken IKEA, en basit videoların bile basılı materyallerden çok daha etkili olduğunu bir kez daha kanıtladı.

IKEA’nın bu alanda yakın zamanda yaptığı başka bir videolu projeyi aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Ikea Ve Küçük Alanları Devleştiren Hileleri!

  • Geçen 2 yılda pazarlamacılar dijital video programlamaya ayırdıkları bütçelerini %144 oranında arttırdılar. (Kaynak)
  • Pazarlamacıların %52’si, videolu içeriklerin en iyi yatırım getirisine sahip olduğunu belirtti. (Kaynak)
  • Online pazarlamacıların %87’si, B2B şirketlerinin %96’sı stratejilerinde halihazırda videolu içerik kullanıyorlar. (Kaynak)
  • Pazarlamacıların %75’i marka bilinirliğini arttırmak için videolu içerikler hazırlamayı planlıyor. (Kaynak:HubSpot)
  • Küçük işletmelerin %22’si gelecek 12 ayda bir videolu içerik yaratıp paylaşmayı planlıyor. (Kaynak: Insivia)

Peki neden videolu içerik pazarlaması yapmalısınız?

1. Daha Yüksek Geri Dönüş Oranları

Bakmak ve görmek ayrı şeylerdir. Videolar izleyicinin dikkatini çeker ve genellikle izlerken sıkılmaya sebep olmazlar. Ziyaretçilerin video içerikli sitelerde 2 dakikadan fazla zaman geçirdiği ve ürününüzü satın alma oranlarının %64 daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Toplu gönderim gerçekleştirdiğiniz e-postalarınıza video eklemek gibi basit bir adım bile tıklanma oranınızı iki katına çıkarabilir.

Açılış sayfanızda bulunan kısa bir video, geri dönüşleri %80 oranında arttırabilir.

2. Takipçilerinize Ulaşmak İstiyorsunuz

Okuyucuların bir videolu içeriğe diğer herhangi bir tarz içerikten daha ilgili oldukları bilinen bir gerçektir. Videolar küçük ekranlarda izlediğimiz mini hikayelerdir ve bizi etkileme oranları soğuk gerçeklerden %22 kat daha fazladır.

Eğer hikayenizi nasıl ileteceğinizi biliyorsanız takipçilerinizin kalbine kolaylıkla dokunabilirsiniz. Dove “Gerçek Güzellik Çizimleri” videosunda, sık kullanılan bir tema olan “öz güven”i işleyerek kültürel bir dalga yarattı. Kampanyanın videosu; basit, kısa, dokunaklı ve akılda kalıcı. 6.5 milyonu geçen görüntülenme sayısıyla da video başarısını kanıtlamış oldu.

  • Drama veya komedi türleri en popüler videolar olmakla birlikte takipçilerin %39’una ulaşıyor ve onları etkiliyor.
  • Haber odaklı içerikler takipçilerin %33’ünü etkiliyor.
  • Müzik videoları ise takipçilerin %31’inin dikkatini çekiyor.

3.  Dünyanın Parasını Harcamak Zorunda Değilsiniz

Gökyüzünün nefes kesici görüntüleri artık sadece Hollywood filmlerinde gördüğümüz basit efektlerden ibaret değil. Örneğin, pahalı bir helikopter kiralamak yerine drone kullanabilirsiniz. Bunun yanında video düzenlemek de artık sadece çok iyi eğitimli kişilerin yapabildiği sihirli bir şey değil.

Açıkçası, çok fazla para harcamanıza gerek yok. Video yapım şirketlerinin de yetenekleri artmış durumda. Daha az bilgiye sahip video yapımcıları bile yardımcı bir program/yazılım bilgisiyle Hollywood yapımcılarına dönüşebiliyorlar.

Bunlar yanında bir videolu içerikle devasa paralar harcamadan geri dönüş oranlarınızı arttırabilir ve takipçilerinize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Eğer yapacaksanız, doğru bir şekilde yapın

Eğer takipçilerinizi etkileyecek bir video izleterek fark yaratmak istiyorsanız; yüzeysel değil yaratıcı olun. Takipçilerinizin duygularına dokunun. Takipçilerinizle konuşun ve onlara videonun, bir ürün tanıtımından fazlasına sahip olduğunu gösterin.

Ürününüzü satmayın; mesajınızı satın. Örneğin Nike, son reklam serisinde bir ayakkabıyı satmaya veya bir ürünün özelliklerini anlatmaya çalışmadı. Bunun yerine takipçilerine “Tabuları Yık, Sahanın Dışına Çık!” diyerek gücünü eşitlik mesajı vermek için kullandı. Bu projenin detaylarına da aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Nike’ın Yeni Mesajı: Tabuları Yık, Sahanın Dışına Çık!

Müzik İnsanları Bir Araya Getiriyor

Tüm zamanların en çok paylaşılan videolarına bakarsak, birçoğunda müzik kullanıldığını görürüz. Müzik tahmin edemeyeceğiniz kadar etkileyici olabilir. Bu sebeple müziğin nimetlerinden faydalanmayı asla unutmayın. Mesajınıza uygun bir müzik ile videonuzu besleyin ve müziğin doğasındaki sanattan haz alırken, şarkı sözlerine ihtiyacınız olmayacağını unutmayın.

Vodafone’un aşağıdaki reklamı buna iyi bir örnek.

Hislere Odaklanın

Duyguların yanında hislere de odaklanın. Bir fotoğraf binlerce şey anlatabiliyorsa bir video neler anlatamaz? Takipçilerinize hem görsel hem de işitsel olarak ulaşın. Hatta eğer cesaretiniz varsa daha da ileri giderek onların dokunma veya koku alma hislerine odaklanın. Bunu başarabilmek ne kadar zor olsa  da bir o kadar denemeye değer olduğunu söyleyebiliriz.

Beynin karmaşık yapısı, avantajınıza kullanabileceğiniz bağlantılar yaratabilir. Örneğin; bir görüntü çocukluktan bir anıyı veya bir kokuyu hatırlatabileceği gibi, bir nesneye dokunma hissini canlandırabilir ya da bir rüzgarın esintisini hissettirebilir. Başarılı bir video o ya da bu şekilde duyularınızla duygularınıza dokunacaktır.

Bu konuda başarılı bir örneği ise yakın zamanda Derby ile görüyoruz.

İşin Aslı Kalplere Dokunabilmekte!

Biraz tatlı, biraz esprili, ön yargıları küçümseyen… Kısacası takipçilerinizin kalbini çalabilecek her duyguya dokunmaya çalışın.

Bunun güzel bir örneğini ise yine yakın zamanda Hepsiburada yaptı. Onların #sevginigöster etiketli videolarından bir örneği ise aşağıda bulabilirsiniz.

Şimdiye kadar olduğu gibi 2017’de de takipçilerinizin yaşları, statüleri, telefon markaları gibi etkenlerden bağımsız olarak videolu içerikler ön planda olmaya devam edecek. Zeki bir video yatırımının hem şu anda hem de gelecekte dikkate değer sonuçlar doğuracağı kesin.

Siz de vakit kaybetmeden yatırımınızı yapın, fark yaratın!

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar