Uber Zor Durumda! Peki Şimdi Ne Yapmalı?

Paylaşmayı unutmayın.

Taksi deneyimini baştan aşağı değiştiren Uber şirketi, salı günü şirketin durumunu ele almak ve zedelenen itibarını düzeltmek için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; Yönetim Kurulu Üyesi Arianna Huffington, Amerika ve Kanada Bölge Müdürü Rachel Holt ve İnsan Kaynakları Müdürü Liane Hornsey liderlik etti. Şirkette yayılan cinsel taciz iddialarının ardından düzenlenen toplantıya, kadın yöneticilerin liderlik etmesi dikkat çekti.

taxi

@victorlazslo

Huffington açılış konuşmasında toplantının amacını, “Uber’i gerçekten harika bir şirket haline getirmek için gerekli olan değişiklikler konusunda neler düşündüklerini anlatmaya çalışmak” olarak nitelendirdi. Çünkü şirket hakkında çıkan son haberler şirketin itibarını önemli derecede olumsuz etkiledi.

Uber Hakkında Hangi Haberler Çıkmıştı?

Son birkaç aydır Uber, cinsiyet ayrımcılığı ve cinsel taciz iddialarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Eski mühendislerinden Susan Fowler’ın blogundan yayılan iddialar tekrardan ortalığı karıştırdı. İddiaya göre Susan Fowler uğradığı taciz sonrası insan kaynaklarını aradı ve aldığı yanıt sadece uyarı ya da sert bir konuşma yapılabileceğiydi. Bunun sonucunda Susan Fowler çareyi bir blog açıp tüm bu olanları anlatmakta buldu.

Uber’in test aşamasında olan sürücüsüz aracının Arizona’da bir trafik kazasına karışması ise bir diğer haberdi. Uber’in testlerini gerçekleştirmek için otonom sürüş sistemini entegre ettiği Volvo SUV’lardan birisi, Arizona’da bir kazaya karıştı.

Bunlar yetmezmiş gibi firma , Alphabet firmasıyla da davalık oldu. Alphabet firmasının iddiasına göre “Uber, insansız araç projesini kendilerinden çaldı“.

Görüldüğü gibi Uber, son dönemlerin en sıkıntılı firması olarak göze çarpıyor.

Columbia Business School’da İşletme ve Yönetim Profesörü olan Adam Galinsky, Uber hakkında “Çok zor bir durum içerisindeler. Çünkü sundukları imaj oldukça meydan okuyucuydu. Rekabet gücü ve agresifliği vardı. Agresif iseniz, bu durum gayet iyi işler; ancak yetkili bir konuma gelince bu agresiflik sorun teşkil edebiliyor” şeklinde konuştu.

Uber’in zedelenen imajını düzeltmesinin zorlu bir süreç olacağını belirten Galinsky, atılması gereken üç adım olduğunu belirtiyor:

1- Sorumlulukları kabul etmek,

2- Olanlardan dolayı pişmanlığını göstermek,

3- Uygulamalarda değişiklik yapmak için net, somut ve görünür bir taahhütte bulunmak.

Bu noktada, “değişimi taahhüt ediyoruz” demek de yeterli olmayacak ve aksiyon almak gerekecektir.

Hornsey basın toplantısında yaptığı açıklamada, Uber’in ilk çeşitlilik raporunu mart ayı sonuna kadar yayınlamayı planladıklarını ve her türlü “bilinçsiz önyargı”yı ortadan kaldırmak için 1.500 iş tanımını güncellediklerini belirtti. Ayrıca bu şirkette çalışan kadınların, teknoloji konusunda gerçekten iyi donanımlı olduklarından emin olmak için de eğitim vereceklerini açıkladı.

Galinsky, insanların kabul edilemez davranışlar karşısında somut sonuçlar görmek istediklerini belirtiyor. Ayrıca Galinsky’ye göre Uber’in, geçmişten gelen kültürle şimdiki kültürü yakalayamayan çalışanlarından vazgeçmesi gerektiğini belirtiyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar