Türkiye’de Havacılık Fotoğrafçılığı

havacılık fotoğrafçılığı

Paylaşmayı unutmayın.

Türkiye’de Havacılık Fotoğrafçılığı

Yurt dışında oldukça popüler olan, ülkemizde de son yıllarda daha çok bilinmeye başlayan havacılık fotoğrafçılığı, havacılığa dair her türlü fotoğrafı içinde barındıran bir hobidir. Ağırlıklı olarak uçak çekimi yapılsa da bunun dışında; pist, terminal, apron vs. gibi bir çok mekanın çekimi de bu hobi kapsamında yapılıyor. Plane spotting olarak bilinen bu hobiyi uygulayan kişilere spotter deniyor.

Havacılık tutkunlarının hava, mekan, saat gibi tüm şartları zorlayarak büyük bir tutkuyla bağlı olduğu bu hobi aynı zamanda, sosyalleşmek ve aynı tutkuya sahip diğer insanlarla iletişim kurmak adına keyifli bir uğraş olarak karşımıza çıkıyor.

spotter nedir

@jetphotos.com

Nasıl Spotter Olunur ?

  1. Çekmek istediğiniz uçak tiplerine karar verin.

Havacılık fotoğrafçılığı desek de en sık yapılacak şey uçak çekimi olacaktır. Sivil uçak, askeri uçak, helikopter gibi birçok araç olduğu için sizi en çok tatmin edecek tipi seçin.

  1. Yanınıza bir dostunuzu alın.

Özellikle daha önceden havacılık konusunda bilgili biri yanınızda olursa çok daha keyifli vakit geçirebilirsiniz.

  1. Spotting ön hazırlıklarınızı yapın.

Nerede nasıl çekim yapacağınızı araştırın. Eğer ulaşabiliyorsanız daha önceden deneyimlemiş kişilerden fikir alın.

Havalimanları çevresindeki güvenlik kurallarından dolayı sadece izin verilen yerlerde bulmanız önemlidir.

  1. Fotoğraflamaya başlayın.

Sizi keyiflendirecek açıları bulun ve tadını çıkarın.

  1. Çekim sırasında ve sonrasında notlar alın.

Çektiğiniz uçak sayısı, modelleri, kayıt numaraları gibi detayları not edin. Zamanla kendinize hedefler belirleyerek bu hobinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

  1. Hobinizi geliştirmek için adımlar atın.

Spotting ile ilgili web sitelerine fotoğraflarınızı yüklemek, spotting gruplarına katılmak ya da hiç görmediğiniz uçak ve havalimanı fotoğrafları için yurt dışına seyahat yapmak hobinizi daha da geliştirecektir.

  1. Faydalı olun.

Spotter aynı zamanda bir gözlemcidir. Spotting esnasında sıra dışı bir durum farkederseniz yetkililere haber verin.

Türkiye’de Havacılık Fotoğrafçıları Neler Yapıyor ?

plane spotting

@jetphotos.com

Yurt dışındaki havalimanlarında, spotterlar için özel çekim alanları varken maalesef ülkemizdeki havalimanlarında bu tarz çekim alanlarına sahip değil. Spotterlar genellikle çekimlerini pistlere yakın tel örgülerden, varsa yakın binaların tepelerinden ve hatta arsalardan yaparak şartları zorluyorlar. Birçok kez çekim terasları yapılması için başvursalar da güvenlik sebebi ile başvuruları reddedilmiş durumda. İstanbul’da yeni yapılan 3. havalimanında çekim terasları yapılacağı konuşulsa da yapılmadan sevinmek pek doğru olmaz, sanıyoruz. 😊

Sivil ya da askeri olarak yapılan özel organizasyonlar ile pist kenarlarından çekimler yaparak, uçakları yakından çekme şansı yakalıyorlar.

SpotTR

Türkiye’deki en büyük havacılık fotoğrafçılığı grubudur. Yaklaşık 30 kişi olan grup bünyesinde; pilot, fotoğrafçı, öğrenci, doktor, tasarımcı, mühendis gibi birçok meslekten kişi barındırıyor ve tamamen bu hobiye gönül vermiş kişileri içinde barındırmak adına özen gösteriyor.

Grupta hobi olarak spotting yapan üyelerin yanı sıra profesyonel olarak bu işi yapan üyeler de mevcut.

Türkiye’de birçok şehirden üyeye sahip olan grup, Türkiye dışında yaşayan üyeleriyle de iletişimini kuvvetli bir şekilde ayakta tutuyor.

Birçok organizasyona katılarak adından sürekli bahsettiren grubun, biri İstanbul Atatürk Havalimanı’nda olmak üzere birçok yerde fotoğraflarının sergisi yapıldı.

Türkiye'de Havacılık Fotoğrafçılığı

@jetphotos.com

Hobiyi avantaja çevirebiliriz..

Dünyada bu konu ile ilgili özenli bir yaklaşım varken, ülkemizde de bu konuya daha fazla ağırlık verilerek; hem ülke tanıtımı hem şehirlerin tanıtımı hem de hava yollarının tanıtımı yapılabilir.

Yapılan organizasyonları doğru pazarlama yöntemleriyle; hem sosyal medya üzerinden hem de geleneksel medya yöntemleriyle insanlara ulaştırarak bu hobiyi büyük bir avantaja çevirebiliriz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar