Stratejik Kararlarda Pazar Araştırması ve Önemi

pazar araştırması

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzün hızla değişen pazar ortamında, etkili bir veriye dayalı karar verme ve uygulama yeteneği, bir kuruluştaki çeşitli temel iş operasyonları için hayati önem taşımaktadır. Sadece kendi işiniz için pazar araştırması yapma ihtiyacını düşünmek bazen çok zor olabilir. Bununla birlikte, piyasa araştırması işinizin başarısının anahtarı olduğu için atlamamak gereklidir. Ayrıca “pazar araştırması” ve “pazarlama araştırması” arasındaki farkı anlamalısınız. Pazar araştırması, belirli bir “hedef”e odaklanmış olmanız ve bu hedefin davranışını incelemenizdir. Başka bir deyişle, tamamen daraltılmış bir tüketici grubuna yönelik araştırmadır. Pazarlama araştırması ise geniş bir tüketici yelpazesi ile ilgilenmeyi gerektirmektedir. Pazarlama araştırması “pazar” araştırmasını içerir fakat aynı zamanda daha fazla araştırma dinamiği ile ilgilidir. 

@rawpixel

Aşağıdaki Senaryoları Bir Düşünün: 

  • Yeni bir pazara girmek için büyük bir satın alma yapmayı düşünen bir CEO
  • Değişen trendlerin önünde kalmak için çalışan bir ürün geliştiricisi
  • Müşterilerine işlerini nasıl yeniden başlatacakları konusunda danışmanlık veren bir yönetim danışmanı
  • Pazarlama çabalarını şekillendirmek için alıcı kişileri oluşturan bir marka yöneticisi
  • Yatırımcılardan finans sağlamak için bir saha inşa edecek olan bir girişimci

Senaryodaki bu bireylerin her birinin daha önceki deneyimleri ışığında düşüncelerini ve planlarını şekillendiren birtakım içgüdüleri mutlaka olacaktır. Fakat önemli olarak nitelendirilen paydaşları ikna edebilmek ve yüksek kaliteli verileri, analizleri kendi düşünce ve planları ile sentezleyebilmek, büyük resmi görebilmek adına önemlidir. Risk ise bu durumların her birinde olasılık taşımaktadır ve yanlış zamanda verilen bir karar, bireyin kariyer başarısı ya da bir şirketin uzun ömürlülüğü için ciddi sonuçlara yol açabilir. Rekabet şiddetli olduğunda ve hata payı zayıf olduğunda dahi yerine oturmayan bir tek taş ya da varsayımlara dayanmak ölümcül olabilir. Yüksek kaliteli bir endüstri araştırması varsayımlarınızı test edebilmenize, içgörülerinizi doğrulamaya ve güven duygunuzu geliştirmeye yardımcı olarak bu riskleri azaltabilir.

@rawpixel

Dış Bakış Açısına Neden İhtiyacınız Var?

Forbes dergisine göre 2000 yılından bu yana Fortune 500’deki şirketlerin yarısından fazlası ya birleştirildi ya iflas etti ya da satın alındı. Yeni nesil, inovasyona önem veren yenilikçi şirketler, yarının organizasyonları için benzersiz iş modelleri yarattılar.

Değişimlere her an açık bu ortamda, mevcut iş kapsamı içinde devam etmek ya da öngörüsel hareket etmek yeterli değildir. Endüstri yönüyle ilgili doğru verileri ve niteliksel değerlendirmeleri kullanmalı, dışarının avlayabileceği müşteri memnuniyetindeki birtakım boşluklar tespit edilebilmelidir. Karar verme sürecini yürütmek ve zamanında uyum sağlamak için titiz bir analiz yöntemi kullanmak ve bu bağlamda üçüncü taraf pazar araştırması sizin birkaç adım öne geçmenize yardımcı olabilir.

Pazar araştırması, gözlerinizi kendi şirketinizin ötesinde ürünlere veya eğilimlere açabilir yani aşağıda belirtilen kavramlar için etkili değişkenlerden daha fazla haberdar olmanıza yardımcı olabilir:

  • İşleyişin durması
  • Yeni teknoloji
  • Yükselen rakipler
  • Değişen tüketici tercihleri
  • Sosyo-ekonomik değişiklikler
  • Yasal mevzuatlar
  • Büyüyen veya küçülen pazarlar
  • Potansiyel yeni ortaklar ve tedarikçiler

@rawpixel

Yeterli ve sağlıklı bir pazar araştırmasıyla, ürün geliştirme ve yeni pazar girişi için değerli fırsatları yakalayabilir, daha ölçülü yatırımlar yapabilirsiniz. Pazar araştırması, işinizde diğer önemli değişimleri yapmak için ihtiyaç duyduğunuz temeli de sağlayabilir. Örnek olarak teknolojik değişimlere (bulut bilişim, sanal gerçeklik veya otomasyon gibi) hızla uyum sağlamak için yeni dış ortaklıklar kurmanız gerektiğini veya bir başlangıç ​​elde etmek için şirketinizin çıkarının en iyi şekilde olabileceğini veriler aracılığıyla görebilirsiniz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar