Stan Lee’nin En İyi Çizgi Roman Serileri

stan lee kimdir

Paylaşmayı unutmayın.

Hayranı olduğumuz süper kahramanların yaratıcısı, en büyük süper kahraman Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti. O’nun çizgi roman kariyerini özetlemek de özetlemeye çalışmak da neredeyse imkansız. Ustayı anmış olmak adına bir özetleme yapmaya çalışacağız.

Lee, şirketin Marvel Comics olduğu 1960’lı yıllarda Marvel için tek yazardı denilebilir. Lee’nin Örümcek Adam’dan X-Men’e kadar, şirketin en tanınmış karakterlerinin Iron Man, Hulk, Thor ve aradaki Avengers’la birlikte bir araya getirilmelerinde imzası vardı. Yaptığı işler, -kendisi ve birçok işbirlikçisi ile süper kahraman tarzını yeniden tanımlarken- komik, melodramatik ve kendiliğinden büyüleyiciydi. Biz de bu işlerini örneklendirmek adına bir liste hazırladık.

İşte, Lee’nin en önemli ve en önemlisi en eğlenceli, çizgi roman serilerinden yaklaşık 300 tanesi!

Fantastik Dörtlü Vol.1 #1-100

Fantastik Dörtlü çizgi roman serisi

@wired.

Marvel’ın Lee imzalı serilerinden Fantastik Dörtlü, evrenin yapı taşıdır denilebilir. Nitekim 100 kısımdan oluşan bu seri, Black Panther, Inhumans, Watcher ve Adam Warlock ve sayamadığımız diğer nice kahramanı içerir.
Bu seri aynı zamanda Lee ve ortağı Jack Kirby’nin “bir Marvel çizgi romanı nasıl olmalıdır” sorusunun cevabını gözler önüne sermektedir. Bir bütün olarak düşünüldüğünde, yüz hikaye ile birlikte Marvel’ın bir şirket ve estetik olarak evriminin yanında süper kahraman türünün büyüleyici bir enstantanesidir. Tam da bu sebeplerle önemli bir çalışmadır.

İnanılmaz Örümcek Adam (Vol. 1) #1-100

inanılmaz örümcek adam çizgi roman serisi

@wired

Diğer bir önemli Stan Lee çalışması olduğunu söylemeliyiz. Stan Lee (beraberinde Steve Ditko, John Romita), harika bir opera ve melodram söz konusu olduğunda Marvel’ın nasıl bir formül izlediğini mükemmel bir şekilde gözler önüne seriyor.
Serilerde ele alınan ilk 100 konu, gittikçe artan bir şekilde, bir gencin kişisel dramını dünyanın en önemli öyküsüymüş gibi hissettiriyor. Tüm pop kültürünün kökleri, yarım yüzyıl önce yaratıldıklarında olduğu gibi bugün de komik ve heyecan verici olmaya devam eden bu çizgi romanlara kadar uzanabilir.

The Incredible Hulk (Vol. 1) #1-6

the incredible çizgi roman serisi

@wired

Marvel’ın ilk zamanlarında Stan Lee’nin elinin değdiği her şey altına dönüşmemişti elbette. Nitekim ilk Hulk dizisi, altı sayıdan sonra iptal edildi.
Karakter, Astonish Masalları antoloji dizisine taşındı ve bu sırada Marvel, detaylar üzerinde çalıştı. Ancak bu 6 hikaye, Lee ve Kirby, formülü sürekli işlediğinden kayda değerdir. Karakterin başarılı olmasını sağlamak için karakterin arka planında yer alan şeyi, her yeni konuda sürekli değiştirdiler.

Gizem İçine Yolculuk/ Thor (Cilt 1) #83–169

thor çizgi roman serisi

@wired

Thor, Lee’den çok Kirby’nin eseriydi. Lee ilk basım senaryosunu bile yazmamıştı ve bu durum son yıllarda hikayeyi Kirby’nin daha fazla kontrol etmesine yol açtı. Bu durum, bazı gerçekçi kozmik hikayeleri anlatılmasıyla sonuçlandı.
Bu seri, Lee’nin hem Shakespearevari diyalogları hem de kozmik düzeydeki iddialı başlıkları ile antik İskandinav tanrılarının mücadelelerini hayata geçirmenin ne kadar eğlenceli olduğunu ortaya koyan ve açlığını tam anlamıyla ortaya koymasını sağlayan bir dizidir.

The Silver Surfer (Vol. 1) #1-18

@wired

Gümüş Sörfçü (The Silver Surfer), -Fantastik Dörtlü çizgi romanında Jack Kirby tarafından izin alınmadan sunulan bir karakter- Lee’nin diğer yazarların onu izin almadan kullanmasını yasakladığı ana kadar favoriydi. Bu, 60’lı yılların dizisi Lee’nin süper kahraman türünde önemli bir beyanda bulunması açısından başarısız bir girişimdi ancak oldukça samimiydi. Lee’nin tutkusu (diğer alanlarda ne kadar alaycı olabileceği göz önüne alındığında) bugün açısından daha fazla kazanç sağladı.

Son söz olarak bizlere inanacak kahramanlar verdiği için kendisine teşekkürü borç biliriz. Sanıyoruz ki şimdi düşlediği o evrende!

Marvel evrenine ait kahramanları mercek altına aldığımız Kim Bu Marvel Kahramanları? yazımızı da okumayı unutmayın.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar