Sosyal Sorumluluğa Önem Veren 10 Şirket

sosyal sorumluluk projeleri ve markalar

Paylaşmayı unutmayın.

Günümüzde şirketler için öncelik kâr sağlamaktır. Aslında her işletme için bu önceliktir. Çünkü işletmeler ancak bu şekilde ayakta kalıp varlıklarını sürdürebilirler. Fakat işletmelerin kendi çıkarlarına önem verdikleri kadar, toplumun genel çıkarlarına da dokunmaları gerekir. Sosyal sorumluluğun bir şirket için birçok faydası vardır. Birkaç örnek verecek olursak marka tanınırlığını arttırması, tüketicilerin gözünde işletmenin saygınlığının artması bunların en temelidir. Ve belki de en önemlisi etkileyici bir şekilde yapılan sosyal sorumluluk projeleri toplumu da içine katarak daha büyük bir harekete dönüşmüş olurlar.

Aşağıda yer alan 10 şirket etkileyici işler yaparken sosyal sorumluluğa da önem vererek bunların nasıl verimli bir şekilde birleştirdiğini bizlere açıklamış oluyor. Gelin hep beraber bu şirketlere bir göz atalım!

1- Burt’s Bees

Doğal Ürünler Topluluğu’nun bir parçası olan bu şirket, kişisel bakım ürünleri üreten bir firma. Ürün ambalajlarında en yüksek geri dönüşüm oranına sahip malzemeler kullanmakta ve ürünlerinin ortalama %99’u doğal.  Ayrıca şirket web satışlarından elde edilen gelirin en az %10’unu çevre dostu kuruluşlara bağışlamakta.

25 yıllık geçmişe sahip olan bu şirketin serüveni arı yetiştiriciliğiyle başladı. Daha sonra arıcılık işinin yan ürünü olan balmumundan mumlar satmaya başladı ve ilk sanat fuarında 200 dolarlık bir satışın ardından şu an, 150’den fazla ürün yelpazesine sahip ve 2009’da geliri 250 milyon doları aştı. Son olarak şirket ürünlerinin asla hayvanlar üzerinde test edilmediğini belirtiyor.

2 – GE(General Electric) – ECOMAGINATION

General Electric, başlattığı Ecomagination adlı bir programla bir işletmenin yeşil olmasının ne demek olduğunu baştan tanımlamış oldu. Şirketin temiz enerji üreten, sera gazı ve emisyonlarını azaltan ve bunu yaparken de para kazanmak için daha verimli makineler inşa etmek için kullandığı tabir-i caizse çığır açan bir stratejiydi diyebiliriz. Ecomagination kuruluşundan bu yana 200 milyar dolardan fazla gelir sağlamış durumda.

3 – Method

Temizlik ürünleri tehlikeli kimyasallar içerdiği halde Method; soya, hindistancevizi ve hurma yağları gibi doğal bileşenlerden elde edilen ev ve kişisel temizlik ürünlerini güvenli ve etkili hale getirebilen bir şirket. Ayrıca ürünler doğada biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarda geliyor. 100 milyon dolarlık geliriyle dünyanın en hızlı büyüyen şirketlerinden biridir.

4 – The Body Shop

The Body Shop kurumsal sosyal sorumluluğun öncüsü kabul edilen şirket olarak kabul edilir. 1985 yılında Greenpeace afişlerinin sponsorluğunu yapmıştır. İlk büyük kampanyası Greenpeace ile birlikte 1986 yılında başlatılan “Balinaları Kurtarın” adlı kampanyadır. Ayrıca ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesine karşı 4 milyon imza ile birlikte Avrupa Komisyonu’na itiraz dilekçesi de sunmuş bir şirkettir.

5 – Starbucks

Starbucks kuruluşundan beri sosyal sorumluluğa önem veren bir kahve zinciridir. Starbucks’ın C.A.F.E. Practices adlı bir kılavuzu da vardır. Bu kılavuz 4 temel alanda kılavuz görevi görmektedir. Bunlar; ürün kalitesi, ekonomik hesap verme ve şeffaflık, sosyal sorumluluk ve çevre liderliği. Starbucks ayrıca temiz suya erişimi olmayanlar için temiz su getiren Ethos Water ürünlerini de destekliyor. Bugüne kadar Ethos Water 6.2 milyon dolardan fazla bağış yapmayı da taahhüt etmiş bulunmakta.

6 – Ben & Jerry’s

Ben & Jerry’s dondurma, pasta ve şerbet markasıdır. Sosyal Sorumluluk Teşkilatı üyesiydiler ve hayır kurumlarına çok yüksek bir oran vererek vergi öncesi kârlarının %7.5’unu bağışladılar. 2000 yılında Unilever bünyesine katılarak desteğini sürdürmektedir. 2009 yılında 2 milyon dolar bağışta bulundular.

7 – Kenneth Cole

Ayakkabıcılıktan modacılığa kadar birçok alanda iş yapan şirket, modayı çeşitli sosyal konularda farkındalığı arttırmak için kullanmakta ve mücadele etmektedir. Kâr amacı gütmeyen Awearness Fund’ı kurmuş olup Awearness ürünlerinin net gelirlerinin %100’ü direkt fona aktarılıyor. Bu çabalar da 500 milyon dolarlık satış yapan Kenneth Cole’ın marka başarısını arttırıyor.

8 – Pedigree

Pedigree köpek mamaları üreten bir şirket. İnsanların evsiz köpekleri besleme ihtiyacına odaklanarak oluşturulmuş bir marka. Pedigree’nin 2009 yılındaki hedefi 1000 barınağa 1.5 milyon dolar bağış dağıtmaktı. Pedigree’nin hedefi ise Amerika’daki her sığınaktaki köpekleri bir gün besleyecek toplam 4 milyon kase köpek maması bağışlamak.

9 – Tom Shoes

Blake Mycoskie’nin kurucusu olduğu Tom Shoes, bir ayakkabı markasıdır. Kurulma fikri ise Blake Mycoskie’nin alınan her çift ayakkabının bir çiftinin ihtiyaç sahibi bir çocuğa bağışlanması fikriyle ortaya çıktı. Sadece 4 yılda 400.000’den fazla ayakkabı bağışladı. Bu da tüketicilerin ne kadar önem verdiklerini kanıtlamış oluyor zaten.

10 – Whole Foods

sosyal sorumluluk

Whole Foods, ABD menşeili süpermarket zinciridir. Sürdürülebilir tarımı destekliyor, atıkların azaltılmasını ve yenilenemeyen kaynakların tüketiminin azaltılmasını teşvik ediyor. Şirket ayrıca küçük yerel üreticilere işlerini büyütmeleri için Local Producer Loan (Yerel Üretici Programı) olan bir program başlattı. Bu program küçük işletmelere işlerini büyütmeleri için 10 milyon dolarlık düşük faizli kredi veren bir kuruluş.

Sosyal sorumluluk projeleri işletmelerin toplumdan aldığını topluma
geri vermesi olarak önemli bir yere sahiptir. Böyle projeler tüm toplumlarda işletmelerin yüksek itibar yaratmasına da yardımcı olurlar. Dileriz ki böyle projeler domino etkisi yaratarak tüm dünyaya yayılır. 🙂

Kaynak

Kaynak

Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri ile Büyüyen Markalar yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar