Dönemsel E-Ticaret İçin Sosyal Medya Üzerinde Kullanılabilecek 7 Temel İpucu!

Paylaşmayı unutmayın.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki teknoloji çağındayız ve birçok işimizi online olarak gerçekleştiriyoruz. Online işlemlerin dışında sosyal medya artık yalnızca eğlenme aracı olmaktan çıktı. Sosyal medya, büyük bir pazara ve reklam platformuna dönüştü. Gerek şirketler, gerekse küçük işletmeler veya bireyler olsun Facebook, Twitter, Instagram vb. platformlarda tanıtımlarını, oluşturdukları sayfalar üzerinden yaparak satışlarını gerçekleştiriyor. Siz de bu saydıklarımızdan biriyseniz sizi şöyle alalım!

Pazarlama işinin içinde olanlar çok iyi bilir ki perakende satışta zamanlama her şeydir. Geleneksel perakende firmaları karlarının büyük bir bölümünü bayram tatili, yılbaşı, sömestr, sevgililer günü, anneler günü gibi belli başlı özel günlerde yapıyor. Bu durum online perakende satış yapanlar için de geçerli.

Öyleyse rahatlıkla diyebiliriz ki:

Dikkatli bir şekilde planlanan satış ve promosyonlar ile siz de gelirinizi harika bir şekilde artırabilirsiniz!

Hedef kitleniz açısından bu önemli dönemleri iyi bir şekilde değerlendirebilmeniz için bazı sosyal medya ipuçlarını sizler için 7 başlıkta topladık.

Hadi Başlayalım:

1. Plan Yapın

Hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde iki büyük tatil söz konusu. Bunlar, sömestr ve yaz tatili. Bu dönemlerin yanı sıra bayramlar, yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü gibi özel günler de online satış yapanlar açısından önem arz ediyor. Fakat ürünleriniz daha özel bir yaklaşım gerektirebilir. Basit bir örnek vermek gerekirse, tatlı satışı yapıyorsanız bayram günlerinde daha çok üretmeniz ve ürettiklerinizi de belki müşterilerin ayağına kadar götürmeniz gerekebilir. Bu nedenle satış yaptığınız alanla ilgili özel tarihleri belirleyin.

Trendleri takip etmek, detayları keşfetmek, yani aslında büyük resmi görmek her alanda önemlidir. Hatta büyük resmi görmenin profesyonel bir sosyal medya kullanıcısı olan ticaret erbabının da mesleğinin önemli bir parçasını oluşturduğunu unutmayın.

2. Sayfanızın Bakımını Yapın

Eğer dönemlik sosyal stratejiyi doğru bir şekilde uygularsanız, web siteniz beklediğinizden çok daha fazla ziyaret alabilir. Web sitesi akışınızın ani bir artışı kaldırabileceğinden emin olmak için arka plana bir göz atmanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken, web sitesi analiz programlarından birini kullanarak hız ve performans optimizasyonunu sağlamaktır. Ayrıca bununla birlikte akışı sürdürecek bant genişliğine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu amaçla Gtmetrix ve WebPageTest gibi programlar kullanabilirsiniz.

Kısacası, milyonlarca insanın aynı anda alışveriş yapmasını istiyorsanız, sitenizin bir anda servis dışı kalmayacağından emin olmalısınız.

3. İlgili İçeriği Oluşturun

Dönemlik e-ticarette anahtar, döneme uygun konsepttir! Bu nedenle de ürününüzü, yaklaşan tatil ya da özel gün her ne olursa olsun, onunla ilişkilendirmeyi deneyin. Örneğin sevgi, emek temalı hediyelerle birkaç blog yazısı Anneler Günü yaklaşırken ürünlerinizi satmanıza yardımcı olabilir.

4. Sosyal Sorumluluk İçin Bir Şeyler Yapın

Daha önce yapmadıysanız bile işletmenize yardımcı olmak için hayır işleri yapmanız, işleriniz açısından önem taşıyacaktır. Gönüllü olabileceğiniz, bağış yapabileceğiniz bir etkinlik veya vakıf varsa bunlara yönelmeniz yerinde olacaktır. Hatta, sosyal sorumluluk adı altında yapmış olduklarınızı, bayramların ve özel günlerin konseptleri ile renklendirdiğinizde daha da güzelleşecektir. Sonrası, o güzel ve renkli tabloyu sosyal medyada paylaşmak.

Artık yalnızca yaptığınız işle değil;  aynı zamanda yaptığınız sosyal sorumluluk işleri ile de iyi bir firma olarak biliniyorsunuz.

5. Bir Sürü Fotoğraf Paylaşın

Kişisel fotoğraflarınız ve varsa çalışanlarınızın fotoğraflarını yayınlamak online mağazanıza bir kişilik kazandırabilir. Sosyal medya tamamıyla insanlarla bağlantı kurmakla ilgilidir. Psikolojide, “insan kendine benzeyene yakınlık duyar” şeklinde bir açıklama vardır. Buna bağlı olarak insanların karşısında onlar gibi olun. Soğuk bir ekrandan fazlası olarak tebessümle aydınlanmış bir yüz sunun.

6.Tatil Görselleri

İşe biraz eğlence katın. Facebook, Twitter vb. sayfalarınıza yaklaşan sezona uygun bir tema belirleyin. Örneğin yılbaşı yaklaşıyorsa bunun için sayfanıza yılbaşı teması verin! Sitenizi, çam ağacı, süslemeler ve hediyeler ile renklendirin.

7.Dönemlik Yarışmalar Yapın

Özel hediyelerin ve yarışmaların, sosyal medya platformlarınıza katılımı artırabileceğini unutmayın. Örneğin, Twitter‘da anket açın, Pinterest‘te Şeker Bayramı temalı bir pano oluşturun ya da Facebook‘ta habersiz testler yapın!

sosyal medya

Ücretsiz bir hediye ya da özel bir kelime ile kullanıcıları web sitenize çekebilir ve ziyaretçi sayınızı artırabilirsiniz!

E-ticaret satışınızı artırmak için özel dönemlerden en iyi şekilde yararlanmayı unutmayın. Bu işten siz karlı çıkacaksınız!

Ve şunu unutmayın ki:

Hiç kuşkusuz, müşteri ağına bağlanmanın en iyi yolu sosyal medyada aktif bir biçimde yer almaktır.

“Ben buradayım!” diyen ve bunu gerçekten hissettirenler kazanacak…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar