Son Zamanların Popüler Konusu: Dropshipping

Dropshipping nedir?

Paylaşmayı unutmayın.

Son günlerde giderek popülerliği artan bir kavram duyuyoruz; dropshipping! Peki, dropshipping nedir? Dropshipping kavramı, bir e-ticaret sistemidir. Ancak normal e-ticaret işlerinden biraz farklı yürümektedir. Normal e-ticaret yöntemlerinde bir deponuz, belli miktarda da malınız vardır. Dropshipping’in aslında ayrıldığı nokta tam olarak burası. Dropshipping yaparken bir stoğa, bir depoya ihtiyacınız yoktur. Dropshipping kavramını tanımlamak gerekirse stoksuz bir şekilde, sizde bulunmayan bir malı, başka bir satıcıdan temin ederek ve üzerine kendi kâr marjınızı koyarak tüketici ile buluşturduğunuz e-ticaret yöntemidir.

Örnek vermek gerekirse bir e-ticaret siteniz var ve dropshipping yapmak istiyorsunuz diyelim. Öncelikle pazar payı yüksek ve rekabet düşük mallar belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra ucuz mallar satan bir tedarikçi ile anlaşmanız gerekiyor ki bunun en çok kullanılan yolu Alibaba’daki satıcılar oluyor. Tedarikçiyi bulduktan sonra, tedarikçinin web sitesindeki ürünleri kendi web sitenize kâr marjınızı ekleyerek yönlendiriyorsunuz.  Bunun için tasarlanmış web siteleri ve yazılımlar mevcut. Daha sonra size sipariş geldiğinde sipariş, otomatik olarak tedarikçinize düşüyor, ama ödemeyi siz almış oluyorsunuz. Bu sayede hiç elinizde olmayan ürünlerin satışını yaparak aslında ticaret yapmış oluyorsunuz. Bir nevi aracı oluyorsunuz yani.

Aşamalandırmak gerekirse:

  1. Ürününü belirle.
  2. Tedarikçi bul.
  3. Tedarikçi ile anlaş.
  4. Ürünleri kendi e-ticaret sitende yayınla.
  5. Gelen siparişleri tedarikçiye yönlendir (bunu, sizin için yapan yazılımlar da var.)
  6. Azalan eksilen ürünleri tekrar e-ticaret sitene ekle.
Dropshipping'in Hukuksal Boyutu

@rawpixel

Peki, Bu Kadar Kolay mı?

Tabii ki de değil! Her işte olduğu gibi bu işte de belli sorumluluklar ve zorluklar var. Aynı zamanda bir miktar riskli bir iş ama sonuç olarak ticaret yaptığınızı düşünürsek risk bu işin olmazsa olmazlarından. İşin risk kısmı şuradan geçiyor aslında; eğer doğru ürün tercihi yapmadıysanız satış gerçekleştiremeyebilirsiniz. Dolayısıyla az da olsa yaptığınız yatırıma bir karşılık alamamış olursunuz. İşin özü aslında ürün seçmekten ve yapacağınız reklamlardan geçiyor. Doğru ürün ile doğru pazarlama kanallarında, doğru iletişim yaptığınız takdirde muhtemelen satış yapmaya başlarsınız. Hedef kitlenizi bu ürünleri almaya yatkın kullanıcılardan seçerek pazarlamasını yaparsanız yüksek ihtimalle başarı da gelecektir.

Bu işin aynı zamanda bir de hukuki yükümlülüğü var. Yani vergilendirme kısmı. Dropshipping yaptığınız ülke sınırları içerisinde satış yaptığınız için bir vergilendirme söz konusu. Hangi ülkede dropshipping yapacaksanız o ülke vergi yasalarını, kurallarını biliyor olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde başınız ağrıyabilir. Daha detaylı bilgi için Startup Hukuku videolarını incelemenizi tavsiye ederiz.

Aynı zamanda Dropshipping yapmak için de Türkiye’de bir şirket açmanız gerekiyor. Bu nedenle Türkiye’de de vergi ödemeniz gerekecek. Çünkü yurtdışında satış yaparak kazandığınız para, yurtdışındaki hesabınıza yatıyor ve bu parayı Türkiye’ye getirdiğinizde gelir beyanında bulunmanız gerekiyor. Yasalar gereği belirli bir miktar kazancın üzerine çıktığınızda da gelir vergisi ödüyorsunuz. Aksi takdirde yine başınız ağrıyabilir.

Son dönemde kendinden sıkça bahsettiren bir konu olan dropshipping, yeni bir işe atılmak isteyenlerin radarında olan bir iş modeli. Ama tam anlamıyla araştırmadan, mümkünse  aktif olarak yapan bir tanıdığınızdan geri dönüşler almadan yapmak riskli olabilir. O yüzden tam anlamıyla araştırıp eksiksiz bir şekilde bu işe girmek daha sağlıklı bir yol olarak karşımıza çıkıyor.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar