Skittles’tan Jest: Yalnızca Tek Bir Gökkuşağı Var!

Skittles'ın onur ayı kampanyası

Paylaşmayı unutmayın.

Gökkuşağı Kampanyaları

Haziran ayı tüm dünyada LGBTİ bireyler adına onur günleri olarak kutlanıyor ve birçok marka bu durumdan faydalanmak adına pazarlama kampanyaları başlatıyor. Bu kampanyalar bazen sosyal medya üzerinde tartışmalara da sebep olabiliyor.

Skittles’ın kampanyası da bunlardan biri. Skittles, Pride ayı için hazırladığı şekerlemeleri piyasaya sürdü ve Internet’ten gelen tepkiler pek de beklendik türde değildi.

“Skittles’ın LGBT pride kampanyasını düşündüğünü sanmıyorum.

Pride için tüm beyaz şekerleri ortalığa salıyor…

Şakaları onlar yazarlar.”

https://twitter.com/AltFfore/status/870263340924383233

Markete girip Skittles’larını almak isteyenler şok etkisi yaratan bir durumla karşılaştılar: O gökkuşağı rengindeki paketler ve şekerlemeler gitmiş yerine beyaz paketler ve şekerlemeler gelmişti!

“Bu beyaz Skittles’lar niçin kurbağa yumurtasına benziyor?”

https://twitter.com/EmilyPearson00/status/865583516137828352

Bu kampanya, gizemi sevenler için oldukça eğlenceliyken “ben klişelerin insanıyım” diyenler için pek de eğlenceli olmayacak! Aldığınız şekerin tadının ne olduğunu ancak yiyerek anlayabileceksiniz. Aslında gizemi severiz!

“Skittles’ın Pride için gökkuşağından vazgeçmesi nasıl hoşuma gitti! Oldukça yıkıcı ve alçakça.”

Şirket yaptığı açıklamada “Pride için önem taşıyan yalnızca bir gökkuşağı var. Gökkuşağını verin, gökkuşağının tadını çıkarın. Tüm şekerlemeler pride kutlaması için beyazdır. Gizemli karışımın tadını çıkarın!” Tuhaf bir saygı jesti olduğunu söylemeliyiz ama hoşumuza da gitti.

“Sınırlı sayıda renksiz Pride @Skittles, fıstığa alerjim olduğumu hatırlayana kadar harika bir fikir gibi görünüyordu.”

https://twitter.com/Emzular/status/875021058088292357

Aynı Zamanda Bir Sosyal Sorumluluk Kampanyası

Pride için sınırlı sayıda üretilen bu Skittles’ların satın alınan her paketi ile LGBT yardım kuruluşlarına 2 pound bağışta bulunuluyor.

“Bunu sevdim @Tesco #camberley müthiş pride Skittles’larını satıyor. Evimizde her zaman tek bir gökkuşağı var!”

Skittles’in enerjik şekerlemeleri ilk kez 2016 yılında Londra Pride kutlamaları adına beyaza bürünmüşlerdi. Bu durum birçok kişi tarafından eğlenceli ve zararsız bir pazarlama kampanyası olarak görülürken bazıları bu durumdan pek memnun olmadı ve bunun ırkçı bir tutum olduğu konusunda şikayetlerde bulundu.

“Skittles’tan zekice şeyler – yalnızca gökkuşağına odaklanmak için düz beyaz paketler”

Söylemeden geçemeyeceğiz; umuyoruz bir gün hangi dili konuştuğumuz, hangi ırktan olduğumuz, cinsiyetimizin ya da cinsel yönelimimizin ne olduğu insan olduğumuz gerçeğinin yanında önemsiz kalır. Çünkü hiçbirimiz hiçbir koşul altında ayrımcılığa maruz kalmayı ve ötekileştirilmeyi hak etmiyoruz.

Şu an markaların hazırladığı bu tip kampanyalar özel bir durummuş gibi algılanıyor olsa da önümüzdeki günlerde -ki bizce o günler hızla gelmelidir- hayata dair bir şey olarak algılanmaya başlayabilir.

Bildiğimiz bir şey var ki o da; beyaz, saflığın ve umudun rengidir.  Kim olursanız olun, olduğunuz insanla gurur duyun ve gelecek günlere olan umudunuzu koruyun!..

Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak.

Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.

Nâzım Hikmet

 

Kaynak

 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar