Sheboard: Cinsiyet Eşitliğini Savunan Klavye

sheboard klavye

Paylaşmayı unutmayın.

Kadın erkek gibi değil, bir insan olarak yaşadığımız bu çağın en büyük problemlerinden biri ‘cinsiyet eşitsizliği’. Ne zaman bu meseleyi aştığımızı düşünsek, eşitsizlik ruhunun aramızda dolaştığını görüyoruz. Fakat her şey o kadar da kötü değil dedirten ve umudumuzu tazeleyen bir adım da çocuk haklarını ve kızlar için toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan bir organizasyon olan Plan International tarafından atıldı. Plan International; Sheboard isimli bir klavye geliştirdi ve bu klavye, kızların kendine güvenini artıracak şekilde tasarlandı.

Android için geliştirilen bir klavye uygulaması olan Sheboard’un geliştiricileri, insanlara mesajlaşırken olumlu sözcük alternatifleri sunarak, kızlar hakkında kullandıkları dilin farkına varmalarını istiyorlar. Plan International’a göre insanlar genellikle bilmeden, konuşurken kızlara ve erkeklere karşı farklı sözcükler seçiyorlar. Sözcük seçimindeki bu farklılıklar, Sheboard uygulaması için bir tanıtım videosunda gösteriliyor. Örgütlenmeye göre seçilen sözcükler gençlerin belirli  kalıp yargılarına göre yetiştirilmesini (streotiplerini) teşvik ediyor ve kızların benlik saygısını da oldukça etkiliyor.

Plan International da varsayılan klavyenizin yaptığı gibi, siz yazarken kelimeleri öneren bir uygulamayla sorunu çözmek için yola çıktı. Sheboard önerileriyle kızların kendine olan güvenini ve benlik saygısını artırmayı hedefliyor.

Sheboard Nasıl Çalışıyor

Sheboard arabirimi ( sağdaki resim), Android telefonlar için varsayılan klavyeye (soldaki resim) benzer olacak şekilde tasarlandı.

sheboard klavye

@businessinsider

Sheboard Google’ın klavyesine oldukça benzer çalışıyor ve daha fazla öngörüyü daha iyi hale getiren bir öğrenme teknolojisine sahip. Klavye, akıl, güç ve cesaret gibi olumlu düşüncelerle ilişkili kelimeleri önermek için akıllı metin teknolojisini kullanıyor. Aşağıda da görüldüğü gibi Google klavye kızlar çok sevimli demenizi önerirken Sheboard kızlar çok yetenekli demenizi öneriyor.

sheboard klavyenin önerdiği kelimelerin farkı

@businessinsider

Ayrıca yaygın olarak kullanılan bazı kalıpların yerini alıyor.

sheboard klavye ile kalıplaşmış ifadeler değişecek

@businessinsider

Örneğin yukarıdaki resimde klavye, “benim küçük prensesim” yerine prensesten önce “maceraperest” kelimesini öneriyor. Küçük prenses ifadesi tamamen yazılmış olsa da bu sefer de  klavye sonucu değiştirmek için yeni bir ifade sunuyor.

sheboard ile pozitif ayrımcılık

@businessinsider

Ayrıca kullanıcı kadınlar hakkında konuşurken de benzer önerilerde bulunuyor. Google Play Store’dan indirilebilen uygulamanın dili şimdilik yalnızca İngilizce ancak Plan International, çalıştığı tüm ülkelerdeki kişilerin uygulamaya erişebilmesini sağlamayı umuyor. Ayrıca yalnızca Android’de mevcut. iOS cihazlarında bulunup bulunmayacağına dair bir açıklama yok.

İnsanlık için küçük, her kız çocuk için büyük bir adım olan bu çalışmanın ne kadar işe yarayacağı tartışma konusu olsa da örnek bir çalışma olduğunu kabul etmeliyiz.

Umarız en kısa zamanda Türkçe dil desteği ile kullanabiliriz.

Uygulamayı indirmek için

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar