Pazarlamada Gıybet Etkisi

Paylaşmayı unutmayın.

İnsanlar düşünebilen ve konuşabilen canlılardır. Hal böyle olunca da fikirlerini kelimelerle karşılarındaki kişilere aktarma konusunda bir becerileri mevcuttur. Peki, günlük konuşmaların içinde, yapılan dedikodularda kelimelerimiz arasında deneyimlerimizi, markalar hakkındaki düşüncelerimizi paylaşmıyor muyuz? Örneğin, “Tatlım, Bengi’nin Facebook’taki paylaşımını gördün mü? Ayrılık ona yaramamış mı? Baksana, nasıl da güzelleşmiş.” tadında bir gıybet anında Facebook’a giriş için karşımızdakini tetiklemiyor muyuz? Ya da tam da bir arkadaş buluşmasında “Gömleğin yakıyor’!” dediğiniz biri, “Sağol kanka, Mavi’den aldım.” diyorsa… Farkında olmadan öyle güzel bir şekilde ağızdan ağıza pazarlama faktörünü hayata geçiriyoruz ki…

Bir başka örnek de teknolojik ürünlerden; yeni bir bilgisayar alacaksınız ve bilgisayardan anlayan bir arkadaşınıza hangi markanın hangi modelini tavsiye ettiğini soruyorsunuz. Aslında birkaç siteye baktınız ve aklınızda bir marka var ama arkadaşınız “sakın o markayı alma” dedi. Üstüne de o markayı almamanız için geçerli sayılabilecek birçok gerekçe sıraladı. Şimdi ne yapacaksınız? Hangisini alacaksınız? İşte burada da ağızdan ağıza pazarlama etkisi devreye giriyor.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir?

“Word of Mouth Marketing(WOMM)” yani “Ağızdan Ağıza Pazarlama” dünya pazarlama stratejisinde hızla popüler olan ve pazarlama sektöründeki kurum ve kuruluşların her geçen gün daha çok odaklandıkları bir kavramdır. Tüketicilerin bir marka ya da ürün hakkında konuşması ve bu ürünle ilgili deneyimlerini üçüncü kişilere aktarması şeklinde tanımlanabilir.

@benwhite

İnsanların birbirine, bir kişi ya da kurumun para desteği olmaksızın bir ürünü veya hizmeti önermeleri sözlük anlamıyla reklam sayılmasa da bazı durumlarda etkili bir reklamdır. Pazarlama dünyasının trendi olan ağızdan ağıza pazarlama, sosyal medyanın gücü ve gelişimiyle doğru orantılı olarak gittikçe önem kazanmakta ve bu önemini günden güne arttırmaktadır.

Ağızdan Ağıza Pazarlama Neden Önemli Hale Geldi?

Günümüzde tüketiciliğin geçmişe göre çok daha fazla olması, ürün çeşitliliğinin ve reklam bombardımanının artması ve buna karşın en iyiyi bulmaya yönelik araştırma yapmak için tüketicilerin zamanının olmaması Ağızdan ağıza pazarlamayı önemli hale getiriyor. Tüketiciler güvendikleri insana danıştığında yeni bir ürün almanın riskini de onlarla paylaşmış oluyor. Çoğu araştırmaya göre tüketicilerin en çok etkilendikleri kaynak tanıdıklarının tavsiyesi; zira ticari kaygı güdülmeyen bir iletişim olduğu için ürünlere dair yapılan yorumların inandırıcılık oranı yüksek.

Sadık Müşterilerden Gönüllü Marka Savunulucuğu

Bir markanın sadık müşterilerinin olması halinde bu tüketicilerin markayı herkese karşı savunduğu görülmüştür. Markaların müşteri memnuniyetine daha çok önem vererek sadık müşterilerin sayısının arttırılması marka hakkındaki olumlu duygu ve düşüncelerin yayılmasını da sağlayacaktır.

ağızdan ağıza pazarlama

@ixactcontact

Bir kişi beş kişiye anlatsa, o beş kişi yirmi beş kişiye anlatsa markanın tanınma ağı da doğru orantılı olarak büyüyecektir. Bu sayede markalar ağızdan ağıza pazarlamanın masrafsız ve diğer reklam yöntemlerine göre daha etkili olabilen imkanlarından faydalanabilirler.

Bu konuda verilebilecek örneklerden biri: Red Bull’dur. Redbull ağızdan ağıza etki yaratmak için etkinlikler düzenlemektedir.

redbull ağızdan ağıza

@incisözlük

  1. Red Bull Kanatlar takımı: Red Bull’un çevrede markalı arabayla dolaşıp numune dağıtan ekibidir.
  2. Öğrenci Marka Yöneticisi Programı: Red Bull, öğrencilere markayı savunma ve kendi okullarındaki etkinliklerde markayı desteklemesi için sponsor olur.
  3. Red Bull Bedroom Jam: Öğrenci demografisine uygun bir çeşit yetenek yarışması etkinliğidir.
  4. Red Bull Muhabiri: Firmanın gazetecilik ve sinemacılık öğrencilerine Red Bull içeriklerinde haber yapması için sponsor olur.

 

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar