Sakıp Sabancı’dan Başarının Sırları

Paylaşmayı unutmayın.

Hayatımızda pek çok başarılı insan tanımış ve onları örnek almış olabiliriz. Sakıp Sabancı da duruşu, başarıları ve keskin zekası sayesinde, bu başarılı insanların arasına girmiş ve iş hayatında kendinden sıklıkla söz ettirmiştir.

Sakıp Sabancı, çok çalışmasıyla ve keskin zekasıyla tanınırdı. Ekonomiye katkısı kadar kültür ve sanata da katkısı vardı. Yaşadığı süre zarfında, birçok başarıya adını yazdırmış ve örnek yaşantısıyla herkesin idolü haline gelmiştir. Böylesi başarılı ve azimli birinin söyledikleri ve izlediği yol hepimiz için önemli olmalı.

Öyleyse algılarımızı açalım, işte Sakıp Sabancı’dan başarının sırları:

1- Çalışma ve Başarı, Paradan Daha Önemlidir

“Hayatta doyamadığım bir şey varsa, o da para değil çalışmaktır. Çalışmak, bir işi başarmak, paradan farklı şeylerdir. Futbolcunun gol atması, bestekarın eserini tamamlaması gibi bir şey.” Sakıp Sabancı’nın bu sözünden anlaşıldığı gibi, bir şeyler başarmanın her şeyden üstün olacağını ve başarılı olunursa paranın kazanılacağını anlıyoruz.

2- Başarının Kaynağı Rekabet ve Dayanışmadır

Dünyanın her yerinde rekabet büyük bir kamçıdır. Sakıp Sabancı, bunu çok önceleri fark etti ve uyguladı. Savaşırken güçsüz veya işinizi büyütmek için maddi yönden yetersiz olabilirsiniz. Eğer uygun şekilde rekabet ortamına girerseniz, kamçı sizi hayal ettiğinizden öteye taşıyacaktır.

sakıp sabancı'nın başarısının sırrı

3- Çocuklarınıza Önce İş Disiplinini Öğretin

Sakıp Sabancı’nın babası Hacı Ömer, oğlunu 15 yaşındayken disiplinli bir yöneticinin eline vererek ona genç yaşta iş disiplini öğretmiştir. Geleceğin, yeni nesiller ile şekilleneceğini biliyoruz ve bu nedenle yeni nesli ne kadar doğru eğitirsek geleceğimiz o kadar iyi olur.

4- Hesabı Tutturamayan, İşletme Yönetemez

Sakıp Sabancı, gençken birçok yerde çalışmış, edindiği tecrübe ile hesap tutmayı öğrenmiş ve hesap tutmanın önemini kavramıştır. Hatta öyle ki, girdiği un fabrikasında patronu bazı günler hesap tutmaz, Sakıp Sabancı birkaç saat daha mesai yaparak hesabı tutarmış.

5- Önce İnsan Olun, Sonra Yönetici

Sakıp Sabancı, başarılı olmasını en çok insana değer vermeye bağlıyor. Sokaktaki dilenciden genel müdüre kadar herkesin değerli olduğunu hissettiren bir yapısı var. Bu sayede birçok başarı elde ettiğini söylüyor.

Sakıp Sabancı ve eşi

6- Yöneticilik, Adam Bulma Sanatıdır

Yöneticilik, doğru iş için doğru adamı, hiçbir din dil ırk gibi şeyler gözetmeksizin bulma sanatıdır. Futbol takımı gibi kurulması gerekiyor. Eğer doğru işte doğru adamı çalıştırırsanız, başarılı olmak için önünüzde engel kalmaz.

7- İyi Yöneticiye Cömert Davranın

“Çok paranız olduğu için yöneticinize yüksek meblağlar vermeyin, iyi paralar kazandırdığı için yöneticinize yüksek meblağlar verin.” Bu söz oldukça anlamlıdır. Bir yönetici çok yönlü olmalı, birçok özelliği kendinde taşımalıdır. Eğer doğru kişiyi bulup, doğru işler yaparsanız yöneticinize cömert davranarak başarıyı artırabilirsiniz.

8- Uzmanlığa Değer Verin

Bir işte uzman olmak o kadar kolay değildir. Uzman, bir işin nasıl olacağı, ne kadar üretileceği ve nerelere gönderileceği gibi birçok soruyu önceden kafasında kurar ve çözer. Uzmanlık size ve işinize çok şey katacaktır.

9- Parayı Yönetemeyen, İşi Yönetemez

Sakıp Sabancı, küçük yaşlarda bankada çalışmasının verdiği avantaj ile mesai konusunu; iş yönetimi ve ilişki yönetimi olarak bölmeyi tercih etmiştir. 1960 yılların başlarında İş Bankası genel müdür yardımcısını para yönetiminin başına getirmiş ve Akbank şaha kalkmıştır. Banka aynı banka, sermaye aynı sermaye, personel aynı personel ama banka şaha kalkıyor. Anlaşıldığı gibi iyi yönetici parayı yönetmeyi, ilişkileri yönetmeyle tamamlar.

10- İyi Yöneticiye Saygıda Kusur Etmeyin

Sakıp Sabancı yöneticilere, özel insan gözüyle bakmıştır. İyi yöneticiye her zaman saygı çerçevesinde yaklaşmış ve fikirlerine saygı duymuştur.

Sakıp Sabancı kimdir

11- İşinize Politikayı Karıştırmayın

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; Sakıp Sabancı, insanlara değer verir ve onları hiçbir şekilde din, dil, ırk ve mezheplerine göre ayırmazdı. “Herkes farklı siyaset görüşüne sahip olabilir. Başarıyı arayan kişi, politik tercihini işine yansıtmaz.” demiştir. Bu sözü destekler nitelikte babası Hacı Ömer: “Ticarette siyaset, siyasette merhamet olmaz.” demiştir. Bu düşünceye katılmamak elde değil.

12- Kurumsallaşmanın Özü: Aile Bireylerinin İcracı Değil, Denetleyici Olmasıdır

Sakıp Sabancı: “Aile şirketleri kurumsallaşmak istiyorsa, aile fertleri icra noktalarında değil denetim noktalarında çalışmalıdır. Çünkü aile fertlerinin hem sorumluluk taşımaları hem de kendilerini denetlemeleri zordur.” demiştir. Bu sözü ile şeffaflığın ve aile menfaati yerine şirket menfaatlerinin önemli olduğunu belirtmiştir.

Başarılı Türk iş adamlarının başında gelen Sakıp Sabancı’yı saygıyla ve sevgiyle anıyor, söylediklerinin bizlere ders olmasını umuyoruz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar