SafeCap: Akıllı Şapka ile Güvenli Yolculuk

safecap

Paylaşmayı unutmayın.

Teknolojinin hayatımıza dahil olduğu günden beri her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ettiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Teknoloji ile hayatımızı kolaylaştırmak dışında güvenliğimizle alakalı birçok yeniliğe de imza atılıyor. Bu yazımızda da güvenliğimize yönelik bir teknolojiden, trafikte güvenli yolculuk yapmamızı sağlayacak bir üründen bahsedeceğiz. Öyleyse Ford’un uzun yol şoförleri için ürettiği  ”SafeCap: Akıllı Şapka”yı hep birlikte tanıyalım.

Ford'un akıllı şapkası

@cnet

SafeCaP Nedir?

Trafik kazalarının genellikle dikkatsizlik, direksiyon başında uyuya kalma gibi etkenler sonucu meydana geldiği konusunda hepimizin düşüncesi aynıdır. Tam olarak bu sorunlardan dolayı Ford ‘akıllı şapka‘ üretimine geçti.

Yollarda meydana gelen dikkatsizlik veya uykusuzluk nedenlerinden dolayı kazaları minimuma indirmek için üretildiği söylenilen bu şapkanın görevini tamamıyla yaptığını ve trafik kazalarını azaltabileceğini biz de söyleyebiliriz.

SafeCap Ne Yapıyor?

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden dolayı kamyon şoförlerine özel üretilen bu şapka, sürücünün kafa hareketlerini takip ederek şoförün neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışıyor. Yani şapka sürücünün uyuduğunu veya uyumaya ihtiyacı olduğunu algılarsa, sürücüyü bu konuda hemen uyarıyor.

Şapka,  içine yerleştirilmiş olan minik sensörler sayesinde şoförün kafa hareketlerini takip ediyor. Şapka şoförün belirli bir süre boyunca belli bir açıda dik ya da yatay olarak kafasını hareket ettirdiğini algılarsa onu hemen dinlenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

safecap

@instash

SafeCap teknolojisi insan hayatının güvenliğiyle alakalı yapılan projelere oldukça iyi bir örnek gibi görünüyor. Henüz ne kadar etkili olacağıyla ilgili Ford’tan açıklama gelmemiş olsa bile bu proje neredeyse tüm şoförler tarafından kullanılacağa benziyor.

Ford’un ürettiği bu şapkayla beraber kazalara yönelik daha ilginç projelerle buluşabileceğimizi düşünüyoruz. SafeCap ileriye dönük fazlasıyla iyi bir ilham kaynağı gibi görünüyor. Bunun gibi insan hayatına yönelik projeleri her geçen gün takip edip sizlerle de paylaşmak için heyecanla bekliyoruz. Sağlıkla kalın!

BONUS:

Teknolojinin hayat kurtarma amacıyla kullanıldığı başka bir girişimden bahseden Nissan Pathfinder’dan Hayat Kurtaran Sistem adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar