Reklam Dünyasında Yeni Bir Soluk : Reklamception!

reklamception

Paylaşmayı unutmayın.

“Inception” filminden sonra iç içe geçmiş durumlara eklenilen “-ception” eki, reklamların reklamı yapılmaya başlanınca reklamception kelimesinde de karşımıza çıktı.

Reklam kavramını araştırdığımızda uzunca bir tanımla karşılaşıyoruz. Teknik tanımlamasını bir kenara bırakıp, hayatımıza nüfuz etmiş örneklerle çıkarımlar yapalım. Reklam; en sevdiğimiz diziyi izlerken dizinin en heyecanlı sahnesinde araya giren ürün, Youtube‘da klip izlemek için tıklandığımızda karşılaştığımız kısa bir video, instagramda paylaşılan fotoğraflara bakarken karşımıza çıkan bir kare, durakta otobüs beklerken bilboardda olan görsel, radyoda sevdiğimiz şarkıyı beklerken duyduğumuz ses, farkında olmadan tekrarladığımız sloganlar, dilimize dolanan şarkılar… Kısacası reklamlar; hayat akarken her an karşımıza çıkmak için sabırsızlıkla bekliyor.

reklamception

@pexels

Reklam yayınlamak için bunca kanal varken hedef kitleye ulaşmak kolay gibi görünebilir. Fakat durum hiç de zannedildiği gibi değil. Çünkü, her yerde karşılaşılan bu reklamlara karşı toplumsal bir körlük oluşmuş durumda. Bu noktada ilgi çekici reklam yapma uğraşları başladı ve bununla beraber de kısa film tadında reklamlar hayatımıza girdi. Bu iyi bir haber. Fakat hala daha çok kişiye ulaşma konusunda yeterli değil. İşte burada “reklamception” kurtarıcı rolü ile sahnedeki yerini alıyor.

Artık, yeni ürününüzün tanıtımını yapmak için elinizde güzel bir reklam filmi olması yeterli değil. Eksiğiniz “reklamception”. Reklamınızı yayınlamadan önce reklamınızın reklamını yapmalısınız.

Bazı firmalar, “reklamception” kavramını kullanılmaya başladı bile. Bir örneği Pınar süzme peynir reklamıdır. Aşağıda göreceğiniz gibi çocuk ile anne reklam yayınlanırken “reklamın içinde” olduklarını belirtip gülüşüyorlar.

En yeni reklamception hareketini ise Türk Telekom’un yeni reklam filminde görüyoruz. Ümmiye Koçak’ın yönettiği ve Christiano Ronaldo’nun oynadığı bu reklam filminde, reklamın içindeki reklamı net bir şekilde görebilirsiniz.

Reklamception’ın kullanım detaylarına bakacak olursak,

“Reklamception”a biraz farklılık katarak uygulanabilirliğini web sitelerine ve sosyal medya platformlarına taşımak mümkün. Sosyal medya sayfalarından yayınlanan oyunlarla, bulmacalarla, mantık sorularıyla kullanıcının dikkati çekilerek asıl reklam filmine ulaşılması hedefleniyor. Bir diğer yöntem ise; sosyal medya fenomenlerini ve “youtuber“ları kullanmak, bu kişilerin şahsi hesaplarından yayınlanan skeçlerle reklam filmlerine doğru bir tünel oluşturmak.

reklamception

@unsplash

Youtuber yoluyla yapılmış reklamception hareketinin sürecine bakalım. Bir firma, izlenme oranı yüksek bir youtuberin bir vlogu için sponsor olur. İzleyicinin ise bu durumdan haberi yoktur. İzleyici videoya bir reklam filmi izlemek için değil bir vlog izlemek için tıklar ve videonun devamı için reklama yönlendirilir. Yani bir vlog aracılığıyla reklamın reklamı yapılmış olur.

Günümüzde -her şey gibi- hızla gelişen ve büyüyen reklam sektöründe; iyi bir sonuca ulaşmak adına firmaların, “reklamception”ı kullanım oranı da artış gösterecektir.

Keyifle izleyebileceğimiz ‘‘reklamception’’ların olması dileğiyle…

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar