Reklam Dünyasının Klavyedeki Yüzü:Bloggerlar

https://unsplash.com/search/blog?photo=tMI2_-r5Nfo

Paylaşmayı unutmayın.

Artık bir meslek haline gelmiş olan bloggerlık, reklam dünyasının da dikkatini çekti elbette. Seyahat, moda, makyaj, çocuk yetiştirme gibi birçok konu üzerine fenomen haline gelmiş bir çok blogger bulunmakta. Bloggerlar açtıkları bloglarda daha önceden de Google üzerinden reklam alabiliyorlardı. Fakat yeni olan ve gittikçe de popülerleşen durum aslında reklam verenlerin ürünlerini tanıtmak için koca koca bilboardlara afişler astırmak yerine bloggerlarla çalışmayı tercih etmesi.

Bloggerların Reklamdaki Yeri

Peki reklamcılar ne tarz ürünleri, ne tarz bloglarda ve ne gibi imkanlar yaratarak blog siteleri üzerinden pazarlıyorlar?

Özellikle moda veya makyaj endüstrisi bloggerlar için önemli imkanlar sağlıyor. Ücretsiz deneme boyu ya da orjinal ürünler gönderiyor. Bununla da kalmayıp bloggerları yurt içi ve yurt dışındaki moda günlerine, kendi tasarımlarını da dahil edebilecekleri etkinliklere gönderiyor. Karşılığında ise istediği belli; bu süreçte markanın reklamı olacak video ve fotoğrafları elde etmekle birlikte konu üzerine bir şeyler yazması.

Gıda endüstrisi de aynı şekilde davranabiliyor. Örneğin, popüler bir kahve markası, anlaştığı bloggerları kahve üzerine eğitimlere, tadım testlerine, yurt dışında bulunan üretim bölgelerinin olduğu yerlere gönderebiliyor. Bloggerlar da hem marka üzerinden kendi bloglarını daha çok duyurmuş oluyorlar hem de markaların reklamcıları bloggerlar aracılığıyla daha çok ve birbirinden farklı insana ulaşmış oluyor. Kelimenin tam anlamıyla bir kazan-kazan durumu söz konusu.

https://unsplash.com/photos/jkDLNDGougw

The 5th

Bloggerlar aynı zamanda reklamını yaptıkları markalar için seyahat ederek; eğitimlere, tadım testlerine ve aktivitelere katılarak; eğer konu bir de modayla ilgili ise güzel giyinerek; toplantılarında veya galalarda boy göstererek ideal bir kadın ya da erkek imajı da yaratabiliyorlar. Böylece reklamın etkisi de arttırılmış oluyor aslında.

Blogu takip eden, genellikle de beğenen kısım tarafından blog içinde reklamı yapılan ürünü kullanmak bir nevi psikolojik bir statü de kazandırıyor insanlara. Tabii ki reklam verenler de bunun farkında.

Doğru Reklama Doğru Blogger

Markalar iletişim ağını kuvvetlendirip en doğru reklam için en doğru bloggerı seçmek istiyor. Hal böyle olunca da doğru blogger için aracı kuruluşlar ve ajanslar devreye giriyor.  Birbiriyle çalışmaya uygun blogger ve reklam verenleri bir araya getiriyorlar böylece onlar da kendi firmalarının reklamını yapmış oluyor aynı zamanda. Artık bu noktada reklam vermek isteyen marka da blogger da o bloggerı bulacak ajans da kazanmış oluyor.

https://unsplash.com/search/hands?photo=BppxrV1fo4s

Igor Ovsyannykov

Reklam dünyasında şu an en popüler yöntem; eskiden daha sık rastladığımız çok ünlü oyuncular üzerinden yapılan televizyon reklamları yerine, blogger olarak adını duyurmuş insanlarla çalışmak.

Bu ne kadar böyle sürer, bundan sonraki trend ne olur henüz bilinmez ama bloggerların reklamcılar ve tüketiciler için kuvvetli bir referans kaynağı olmaya uzun bir süre daha devam edeceği aşikar.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar