Pepsi, Dünya’yı Nasıl Daha İyi Bir Yer Yapacak?

Paylaşmayı unutmayın.

Pepsi-Kendall Jenner Skandalı!

Geçtiğimiz günlerde Pepsi, Kendall Jenner’la çalıştığı ve büyük sansasyon yaratan reklam filmiyle adından fazlaca söz ettirmişti. Gelen ağır eleştiriler nedeniyle yayından ve Pepsi’nin resmi YouTube kanalından kaldırılan reklam filminin etkisi hala devam ediyor gibi gözüküyor.

“Irkçı ve siyahilere yönelik polis şiddetini küçümsediği” yönünde gelen tepkilerin en büyük nedeni, geçen yaz ABD’de öldürülen siyahiler için düzenlenen protestolarda; büyük yankı uyandıran, bir kadının zırhla kuşanmış iki polis memurunun önünde sakince durduğu fotoğraf karesindeki görüntünün bir benzerinin reklam filminde de yer alması. Tek fark, reklam filminde bir kutu Pepsi tüm sorunu ortadan kaldırıyor.

Pepsi ve Kendall Jenner reklam filmi

@nbcnews

“Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamı Değerlidir)” hareketine saygısızlık ettiği gerekçesiyle insanların tepkisini çeken Pepsi, videoyu yayından kaldırdıktan sonra şu açıklamayı yaptı:

Pepsi birlik, barış ve birbirini anlama üzerine evrensel bir mesaj vermeye çalıştı. Net bir şekilde amaca ulaşamadık ve bu sebeple özür dileriz. Hiçbir ciddi meseleyi küçümsemeyi amaçlamadık. Reklamı tüm mecralardan çekiyoruz. Ayrıca Kendall Jenner’ı böyle bir pozisyona soktuğumuz için kendisinden de özür dileriz.

Her ne kadar reklam filmini yayından kaldırıp böyle bir açıklama yapmış olsa da Pepsi, bu olayı insanlara nasıl unutturur ve yeni hamlesi ne olur, büyük bir soru işareti.

Ama Birileri #PEPSICAN Diyor!

Pepsi’nin barış ve eşitlik temalı reklam filmi çıkarıp bunda başarısız olması üzerine Sai He ve Will Hammack yaratıcı bir fikirle insanların karşısına geçti. Pepsi’nin dünyayı daha iyi bir hale getirmesini iddia etmeyi bırakıp bunu harekete geçirmesi gerektiğini düşünen bu iki isim #PEPSICAN isimli bir kampanya başattı.

#pepsican

@adweek

#PEPSICAN hem “Pepsi Yapabilir” hem de “Pepsi Kutusu” anlamına geliyor. İletmek istediği mesajı basit bir yolla veren bu slogan şimdiden büyük ilgi görmekte.

Pepsi logosunu dört ayrı dizaynla karşımıza çıkaran bu kampanya; LGBT hakları, Black Lives Matter (Siyahilerin Yaşamı Değerlidir) hareketi, kadın hakları ve Dakota Access Petrol Boru Hattı‘na karşı direnen Amerikan yerlilerinin kurduğu direniş kampı NoDAPL hareketi’ni konu alıyor.

Ayrıca belirtmekte fayda var ki bu kampanya kapsamında satılan kolalardan elde edilen gelirin bu dört aktivist gruba gitmesi planlanıyor.

Kampanya kapsamında Pepsi’ye seslenmek için hazırlanan görsel ve Türkçe çevirisini de hemen bu satırların altında bulabilirsiniz.

”Sevgili Pepsi,

Biz, söyleyecek sözleri yasaklanan ve konuşmak isteyen yeni jenerasyonun sesiyiz.

Kalbinin doğru yerde olduğunu biliyoruz.

Bu yüzden, senin de yardımınla; “Daha Cesur”, “Daha Gürültülü” ve “Şu An İçin” yaşayabileceğimizi göstermek istiyoruz.

Bunların hepsi sadece bir Pepsi Kutusuyla gerçekleşebilir.

İşte nasıl olacağı;

1.Logonu sessiz kalan Black Lives Matter, Kadın Hakları, LGBT ve NoDAPL’nin sesi olarak kullan.

2.Bu kutuları onurlu bir şekilde sat ve gelirini her logonun ilgili olduğu harekete bağışla.

3.Yapmış olduğun bu değişimle, bıraktığınız etkiyi izle.

Bu, mertliğe inananların birleşme ve dünyaya Pepsi’nin bu değişimi yapabileceğini gösterme vakti.

Biz yeni jenerasyonun sesiyiz.

Hadi biraz gürültü çıkaralım!”

Pepsi’nin amaçlayıp yapamadığını hayata geçiren bu iki yaratıcı, sesini Pepsi’ye duyurabilecek mi?

Gerçekten planladıkları gibi dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilecekler mi?

Yoksa bu güzel kampanya, hiç ses getirmeden tarihin tozlu raflarına mı gömülecek?

Bu soruların cevapları şu an belirsiz olsa da sizden bu kampanya hakkındaki yorumlarınızı almaktan büyük mutluluk duyarız.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar