Pazarlama Otomasyonu ve Markalar İçin Önemi

pazarlama otomasyonu

Paylaşmayı unutmayın.

Pazarlama Otomasyonu Nedir?

Pazarlamanın temel amacı, verilen hizmet ya da satılan ürünün insanlarda oluşturduğu farkındalığı arttırmaktır. Pazarlama ekibi bunun için mesai harcar ve buna kafa yorar. Otomasyon ise, bir işi mümkün olduğunca insan elinden uzak tutarak yapmaktır. Bu kadar emek isteyen bir “pazarlama” kavramının, insan eli değmeyecek şekilde “otomasyon” ile birleştirilmesi insanlarda şaşkınlık yaratmaktadır. Bununla birlikte e- ticaretin hızla geliştiği günümüzde, markalar rakipleri arasından sıyrılmak için çeşitli yollar deniyor. Bu yolların en etkili olanlarından biri ise “Pazarlama Otomasyonu”.

pazarlama otomasyonu

@startupstockphotos

Pazarlama otomasyonu markanın; kime, ne zaman, ne şekilde, hangi ürün ya da hizmeti sunacağını belirleyen hareket ve stratejileridir. Listenizde bulunan abonelere, onlarla kurduğunuz bağlantının farkında olduğunuzu göstermenin ideal bir yoludur. Müşteri yolculuğu yönetimi için gerekli olan e-posta, mobil uygulama, reklam, içerik ve veri yönetimi gibi entegre çözümlerden oluşan pazarlama otomasyonu, müşteri ve marka arasındaki etkileşimin kolay ve etkin olması için tasarlanmıştır.

Bu açıklamalar doğrultusunda diyebiliriz ki; pazarlama otomasyonunda amaç, hedef kitleniz ile uygun platformda doğru içerikle etkileşime girmenizi sağlamak ve bu yolla satınalma sürecine etki etmektir.

Pazarlama Otomasyonunun Sağlayacağı Faydalar

1)Personel Maliyetini Minimuma İndirir

Pazarlama otomasyonu bir şirket içinde yer alan 50 kişilik pazarlama ve satış departmanının yerine geçebilir. Pazarlama kampanyaları birkaç ay sonra, işletmeniz için otomatiğe bağlamış olarak her gün binlerce kişiselleştirilmiş e-posta gönderiyor ve personel maliyetlerinizi azaltıyor olacaktır.

2) Geliri ve Satışı Arttırır

Müşteriyi otomatikleştirdiği için müşteri sadakatinde bir artış gözlemleyebilirsiniz. Bu artışı doğru değerlendirerek satış oranınızı daha yüksek bir seviyeye çekebilirsiniz.

3) Pazarlama ve Satış Ekiplerinin Hesap Verebilirliğini Geliştirir

Net süreçlere sahiptir. Raporlama yapabilir. Dolayısıyla şirketinizdeki tıkanıklıkların nerelerde oluştuğunu kolayca keşfedebilirsiniz. Ayrıca personelin ve departmanların hesap verebilirliklerini geliştirir.

4)Tekrarın Önüne Geçer, Yaratıcı Olmanızı Sağlar

Manuel bir sistemle tekrarlayan işleri, otomatik kurallara göre düzenlediğinizde, personelinizin yaratıcılığa daha çok zamanı kalır. Yani pazarlama otomasyonu, ekibinizi daha yaratıcı yapar.

5) Az Miktarda Pazarlama Yatırımından Fazlasını Geri Dönüş Olarak Almanıza Katkı Sağlar

Hangi kampanyaya, hangi kalitede müşteri kitlesi geldiğini doğru şekilde analiz eden bir otomasyondur. Buna bağlı olarak, yapmış olduğunuz bütün kampanyaları karşılaştırabilir. Bu sayede de hangi kampanyanın sizin için daha verimli olduğunu görebilirsiniz.

Kimler Pazarlama Otomasyonu Platformu Kullanıyor?

Pazarlama Otomasyonu Platformu, Marketing Cloud, B2B çalışan firmalardan kar amacı gütmeyen kuruluşlara kadar farklı sektörlerden birçok firma tarafından kullanılmaktadır. Dünya çapında tanınan kullanıcıları arasında Sony, GE, HauteLook ve News Corp Australia bulunuyor.

pazarlama otomasyonu

@startupstockphotos

Pazarlama otomasyonun asıl önemi ise müşterinizin satın alma sürecinde ne kadar rol oynadığına bağlı olarak özel mesaj üretebilmesinden geliyor. Bu durumdan yola çıkacak olursak satınalma sürecine girmiş bir kişiye, karşılaştırmalı bir analiz göndermek satın alma eylemine geçebilmesi için onu motive edebilir.

Satınalma sürecine girmiş bir kişiye, karşılaştırılmalı bir analiz göndermek demişken, “Pazarlama Araştırmalarında Adgager Farkı” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar