Pantone 2018 Rengi: Ultra Violet 18-3838!

Ultra Violet 18-3838

Paylaşmayı unutmayın.

Ultra Violet 18-3838!

Her sene yılın rengini seçen Pantone’nin renk uzmanları, 2018 rengini açıkladı. Yılın rengi olarak belirlediği renklerle trend olan ve tasarım dünyasına yön veren Pantone’nin yeni rengi Ultra Violet 18-3838!

Pantone Renk Enstitüsü Müdürü Eiseman’nın açıklamasında ‘”Parlak morötesi bu renk; özgünlük, yaratıcılık ve vizyon dile getiriyor.” dedi. 2017 yılında doğa temasıyla yeniliği simgeleyen Greenery rengini sıkça duymuştuk. Moda, teknoloji ve medya trendlerine baktığımızda Pantone bu işte gerçekten başarılı.

ultra violet

@PopSugar

Neden Ultra Violet?

Pantone’nin açıklamasına göre bu renk geleceği simgeliyor. Kozmos temasını kullanımına bu yıl birçok yerde rastlamak mümkün. Pantone bu keşif sembolünden etkilenildiğini, dünyanın bir başka boyutunu simgeleyen bir rengi canlandırması için öngörülen bir renk olarak anlatıyor. Renklerin psikolojide ve pazarlamada etkisinden daha önce söz etmiştik. Renklerin spesifik duyguları çağrıştırması dışında trend olarak da algısal olarak bir seçiciliği var.

Şöyle bir düşünelim;

Trend dedik, moda dedik… Tabii ki pazarlamacılar ve tasarımcılar bu rengi kullanmayı ihmal etmeyecekler. Bir iki derken her yerde Ultra Violet gören gözlerimiz onu benimseyecek ve sonrası için de o rengi gördüğü anda dikkat kesilecek. Dolayısıyla bu durum psikolojik olarak da bir sonuç doğurmasına şaşırmamak gerekiyor.

Diğer yandan esrarengiz mor tonları geçmişten günümüze karşıt kültür, geleneksel olmayan ve sanatsal görkemi simgeliyor. Müzik dünyasının ikonları olan Prince, David Bowie ve Jimi Hendrix, Ultra Violet tonlarını Batı pop kültürünün öncülüğünde kendi kişiliklerini ifade etmek için kullandılar. Bu noktada PANTONE  Ultra Violet 18-3838 derinliği, farklılığı, duygu yoğunluğunu ve uyumsuzluğu sembolize ediyor. Bu renk bireyleri, dünyadaki benzersiz izlerini hayal etmeye teşvik ediyor ve yaratıcı düşünmeye itiyor.

Prince, David Bowie ve Jimi Hendrix

@i.pinimg

Ayrıca tarihsel bağlamda Ultra Violet, tasavvufi ya da ruhsal bir kalitenin simgesi de olmuştur. Renk genel olarak dünya uyaranlarına aşırı derecede maruz kalanların sığınmak istediği bir zemin sunar ve dikkat uygulamaları ile ilişkilendirilir. Meditasyon alanlarında ve diğer toplantı alanlarında mor tonlamalı aydınlatmaların kullanılması ilham ve enerji ile ilgilidir.

Enstitünün başkan yardımcısı Laurie Pressman da yılın renklerinin bir trendi bildirmenin ötesinde zamanın ruhunu ve dünyanın ihtiyaç duyduğu şeyleri dile getirdiğinin altını çiziyor. Pressman bu konuda “Yılın Pantone Rengi, tasarım dünyasında ‘trend’in belirlenmesinden çok daha fazlasını ifade ediyor; bu, dünyamızda bugün ihtiyaç duyulan şeylerin gerçekten bir yansımasıdır.” diyor.

Kısacası bu yıl özgünlük ve yaratıcılık anlamında harika bir yıl olacak!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar