Online Alışveriş Alışkanlıkları & Robot Devrimi

online alışveriş alışkanlıkları ve robot teknolojisi

Paylaşmayı unutmayın.

Online alışveriş ve robotların gelişimi insanların ve dünyanın gündemini en çok meşgul eden konulardan ikisi. Online ticari alışveriş 2018 yılında $2.489 trilyon (%8.8) olarak gerçekleşti ve online tüketicilerin oranı %47.3 oranına ulaştı. Diğer yandan, işbirlikçi robot satışı günümüzde %3 oranında gerçekleşirken bu rakamın 2025’te %34 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Online Alışveriş ve Robotların Ortak Özelliği Nedir?

Sorumuzu sorduk, sizler için hemen yanıtlayalım, tüketiciye teslim edilmek üzere yapılan hazırlık çalışmalarının depolarda yakın zamanda robotlar tarafından yapılacak olması. Bu durumun bir devrim yaratması bekleniyor. Dahası robot teknolojisi markalar tarafından daha yaygın şekilde kullanılmaya başlandı bile; Adidas örneğinde olduğu gibi.

Bilinmesi gereken iki önemli şey var: Tüketiciler her online alışverişlerinde robot devrimini daha yaklaştırıyorlar ve depolarda insanların yaptığı ürünleri arayıp bulma, barkod okutma gibi işleri robotlar yapıyor olacak.

Niçin Robot Devrimi?

Öte yandan, robot geliştirme sektöründe önemli bir açık olan üniversite + sanayi işbirliği Amazon’un Picking Challenge’ı ile cevap bulmuş görünüyor. Robot araştırmaları için çok büyük ve önemli bir adım. wired.com’da yayınlanan bir makaleye göre, Amazon’un yarışmasında robotlara yaptırılan iki teknikten biri, çok sayıda ürünü tutturmak ve diğeri, robotların yaptığı işten öğrenmesini sağlamak. Robotların insanların yaptığı işleri yapabilmesinin yanı sıra robotların yaptığı tekniklerin bir meslek olmadığı vurgulanarak insanlara hala çok ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.

Aynı makale, robot devrimi için 3 neden öne sürüyor: 1) Robotların karmaşık ortamlarda çalışabilmesini sağlayan sensörlerin ucuz ve güçlü hale gelmesi, 2) Yapay zekanın hızlı gelişmiş olması, 3) Para kazancı potansiyelinin yüksek olması.

Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki çok da uzak olmayan bir gelecekte çalışma arkadaşlarımız arasına robotlar da katılacak. İşimizi tamamen elimizden almadıkları sürece -bu konuyu Yapay Zeka İşimiz İçin Bize Yardımcı mı Yoksa Tehdit mi? yazımızda ele almıştık- sanıyoruz ki bir sorun yok. “Milenyum hayallerimiz yavaş yavaş gerçek oluyor.” diyebilir miyiz, ne dersiniz?

Yapay zekanın pazarlama alanındaki örneklerine göz atmak isterseniz Yapay Zeka Pazarlama Örnekleri yazımızı okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar