Olimpik Marka Sponsorluğunun Değeri Nedir?

olimpik marka sponsorluğunun gücü

Paylaşmayı unutmayın.

Olimpiyatlar dünya çapında, küresel bir olaydır. Etkinliğin 150 yıllık tarihinde yer alan her Olimpiyat Oyunu, sadece kurallar, disiplinler ve organizasyon açısından değil, aynı zamanda ortaklar ve sponsorlarla işbirliği anlamında da yenilik ve değişim getirerek tarihi bir alan olmuştur.
Genel bir kanı olarak Olimpik Marka sponsorluğu söz konusu olduğunda, hiçbir ilgileri bulunmamasına rağmen bazı markalar direkt olarak aklımıza geliyor. Bu markalar arasında Nike, Pepsi ve Google sayılabilir. Bu durumun sebeplerinden biri,  Nike özelinde bakacak olursak, markanın  kendisini büyük sportif etkinliklerle ilişkilendirmedeki başarısı  olarak belirtilebilir. Diğer yandan markaların faaliyet gösterdikleri alanlar ve reklam kampanyaları bu durumun oluşmasında etkilidir.

@fubiz

Sanılanın aksine CocaCola, McDonald’s, Samsung, Visa, General Electric ve Toyota gibi pek çok değerli küresel marka, olimpiyat sponsorluklarına önemli bütçeler katmaktadır. Örneğin, 2012 Londra Olimpiyatları’na duygusal faaliyetler ile rezonans eden P&G’nin “Merhaba Anne” kampanyası, Interbrand‘ın 2012 Oyunları ile ilgili olarak anket yaptığı kişilerin %11’ini aldı. Bu, yalnızca finansal sponsor olan diğer markaların mesajlarını toplayan ortalama %4 ile karşılamaktaydı. Kampanya, satışları birkaç milyon dolar artıracak bir marka mesajını iletmek üzere tasarlandı ve uygulandı.

Sponsorluğun Gücü

Marka gücü çerçevemizde, özellikle önceden belirlenmiş pazarlama hedefleri ile ilgili olarak tüketici algılarını yönlendirmede sponsorlukların etkinliğini değerlendirmek mümkündür. Bu yol ile iş için doğabilecek riskleri en aza indirme olanağına sahip olunabilir. Marka analizinin rolü, markanın müşteri tercihleri ​​üzerindeki etkisini ortaya koymakta ve bir markanın sponsorluğunun pazardaki tercihini ne ölçüde etkilediğini ve dolayısıyla işletmenin gelirini artırdığını göstermektedir.

Spor konusunda sponsorluk değeri yaratabilmek – ister olimpiyat oyunları olsun, ister futbol dünya kupası olsun – yatırımlara odaklanmak, geri dönüşlerini arttırmak ve sonuç olarak bilinçli bir şekilde sonuçları yönetebilmek demektir.

@Adweek

Değeri belirleyen faktörlerden tam olarak haberdar olunduğu takdirde, olimpik marka sponsorluğunun ödülleri kapanış töreniyle sona ermez. Daha ziyade, önümüzdeki yıllarda markanın ve işin büyümesi adına zihinlere kazınacaktır.

Markalar ve spor aktiviteleri konusundaki çalışmalarını konu alan, daha önce blogumuzda yer verdiğimiz Adidas’ın Resmi Dünya Kupası Toplarının Serüveni 1970/2018 yazımızı da okumanızı öneririz.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar