Nöro-Dil Programlama Yoluyla Marka Araştırması

nöro pazarlama

Paylaşmayı unutmayın.

Pazar araştırmasındaki grup katılımcıları, genellikle tek başlarına sahip olduklarından daha tam ve doğru olarak kendilerini ifade etmekten ilham alırlar. Pek çok odak grup moderatörü ise bir takip sorusu sorduğunda veya projektif bir egzersizden daha fazla derinlik elde etmede katılımcıların temsil sistemini yansıtırlar. Bu nöro dil programlama ile mümkündür.

Duyusal Modalite

Duyusal yöntemler, insanların işledikleri bilgiyi nasıl dışsallaştırdıkları konusundaki kalıpları tanımlayan bir nöro-dil modelinin parçasıdır. Katılımcılar konuştuklarında, çoğu zaman bir anlamda diğerine göre daha uyumlu bir zihin durumundan söz ederler.

Birinin belirli bir duyusal modelde konuştuğunu duyduğunuzda ve aynı modalitede sorular sorduğunuzda, kişinin farklı bir duyumsal modalitede bir soru sormaktan ziyade konuşmaya devam etmesi daha olasıdır. Ayrıca uyumlu bir cevap almanız ve katılımcının katılımını sürdürmesi de daha olasıdır.

@oldskool

Bir odak grup moderatörü olarak bir katılımcıya yeni bir araba alma konusunda soru soruyorsanız ve gözlerini görüyorsanız, neye baktığını sorabilirsiniz. Çünkü gözlerinin ortaya çıkması, zihninde nasıl bir resim gördüğünü gösterir. Benzer şekilde, bir katılımcıya yeni bir araba alma konusunda soru soruyorsanız ve gözlerini yatay olarak görüyorsanız, ne dinlediğini sorabilirsiniz, çünkü gözleri yanlara doğru giderken aklındaki sözleri veya sesleri duyduğunu gösterir.

Nörolinguistik Programlama

Nöro-dil programlama, zamanının en önemli hipnoterapisti olarak tanınan Dr. Milton Erickson‘un dikkat çekici eserine dayanıyor. Dr. Erikson, müvekkillerinin problemlerini ve hali hazırda ellerinde bulundurdukları kaynakları nasıl ele alabileceklerini keşfetmelerine yardımcı olmak için belirsiz anlamlar içeren cümleleri ustalıkla yapılandırabilmiştir. Başarısı, sözel olmayan davranışları (duyusal keskinliği) okuma becerisine, müşterileriyle ilişki kurma becerisine, dil kalıpları ile ilgili becerilerine ve müşterileri hakkındaki inançlarına dayanıyordu. Nöro-dil programlama kurucuları olan Richard Bandler ve John Grinder, Erickson’u insanlarla çalışma yaklaşımlarını geliştirmelerinin bir parçası olarak inceledi.

Erickson’a yatak ıslatma konusunda görmesi için 12 yaşında bir çocuk getirildi. Erickson, diğer konularla ilgili olarak çocukla konuşmaya başladı ve yatak ıslatma hakkında doğrudan bir tartışmadan kaçındı. Oğlanın beyzbol oynadığını ve erkek kardeşinin futbol oynadığını öğrenince Erickson, futbolda kullanılan koordine olmayan kas becerilerine kıyasla beyzbol oynamak için gereken ince kas koordinasyonu üzerinde durdu.

Çocuk, Erickson’un ayrıntılı bir şekilde anlattığı, vücudunun otomatik olarak yaptığı tüm kas ayarlamalarını  dikkatli bir şekilde dinledi. Mesela eldiven doğru zamanda açılmalı ve doğru zamanda tekrar sıkılmalıdır. Topu başka bir ele transfer ederken aynı tür ince kas kontrolüne ihtiyaç vardır. Sonra, topu sahaya atarken erken davranılırsa top gitmek istediği yere gitmez. Aynı şekilde çok geç hareket edilmesi de istenmeyen bir sonuca ve sonuç olarak hayal kırıklığına yol açar. Erickson, doğru zamanda hareket etmenin beyzbolda başarıyı oluşturduğunu açıkladı.

Sonuç

Bu çocuk ile tedavi; diğer sporlar, kaslar hakkında konuşmaları içeren dört oturumdan oluşuyordu. Ancak yatak ıslatma (genellikle bir kas kontrol problemi) tartışılmamış ve “resmi bir hipnoz” gerçekleştirilmemiştir. Çocuğun yatak ıslaması kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştur. Ayrıca Erickson’un bazı ilkeleri, Nöro-Dil Programlama’nın ön kabulleri listesinde yer almaktadır.

@meo

Örneğin:

  • Her davranışın olumlu bir amacı vardır.
  • Bu, onları gördüğü koşullar göz önünde bulundurulduğunda, bir kişi için mevcut en iyi seçimdir.
  • Diğer kişinin dünya modeline saygı duyulmalıdır.
  • Bir müşteride direnç, uyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hiçbir dirençli müşteri yoktur, sadece esnek olmayan terapistler bulunur.

Böylece, bir katılımcıya ayak uydurmak için onun duruşlarını ve jestlerini, fiillerin seçimini, ses tonunu, vb. eşleştirerek başlamak doğru bir yoldur. Bağlantı yapıldıktan sonra, tüm duyulardan gelen tepkileri ortaya çıkarmak için tempo ve duyusal sistemi değiştirebilirsiniz. Görüyor, duyuyor, hissediyor, kokluyor, tadabiliyor veya düşünebiliyor muyuz? Bu, marka için tasarlayabileceğiniz rehberli görüntü alıştırmalarında daha faydalı olacaktır.

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar