Nikon’dan Cinsiyetçilik Kokan Hareket

Nikon D850

Paylaşmayı unutmayın.

“Sene olmuş 2017, hala mı ötekileştirme hala mı kayırma?” derken hiç beklemeyeceğimiz bir yerden, cinsiyetçilik kokan bir hareketle karşı karşıya kaldık: Nikon.

ABD’de şöyle bir söz vardır: “Bir resim bin kelimeye bedeldir.” Ancak bunun aksine Nikon’un tam bir fiyasko olan son kampanyası, çok az şey söyleyebilmeyi başardı. Japonya merkezli Nikon D850 modelini tanıttığı reklam kampanyasında, kadın temsiline yer vermediği için bombardıman altında kaldı. Nikon, Asya Pasifik’teki 32 profesyonel erkek fotoğrafçının yer aldığı Instagram’da yayınlanan reklam fotoğrafının altına şunları yazdı:

“Asya, Orta Doğu ve Afrika’dan 32 yaratıcı kişiyle tanışın ve düğün, doğa, ticari ve spor dallarındaki en yeni FX formatlı D850 deneyimine tanık olun. Fotoğraf ve videografi, D850’nin teknolojisi ve Nikon’un işçilikteki uzmanlığıyla yaratıcı ve sınırsız görüntüleme olanakları sunan yeni bir dünyaya hazır bir DSLR.”

https://www.instagram.com/p/BYudIc1gsB5/

Takipçilerin bu kampanyaya tepkisi gecikmedi ve birçok kullanıcı twitter üzerinden tepkisini gösterdi:

İlk fotoğraf makinem bir @NikonUSA idi. Kendilerini burada göremeyecek olan tüm genç kadınları/kızları düşünmek üzücü: https://fstoppers.com/originals/nikon-d850-men-only-195822

 Bu twitin ardından benzer bir seri ile kullanıcılar tepkilerini gösterdiler:

Hey Nikon – Kadınlar da profesyonel fotoğrafçılardır. Oldukça olağanüstü olanlarından. Bu kabul edilemez.

Sanırım beni davet etmeyi unuttular? Ben bir Nikon büyükelçisiyim. Nikon D850 yalnızca erkekler için mi?

Hey Nikon: Kadınlar için D850 modelinin bir sürümünü piyasaya sürmeyi mi planlıyorsunuz? Belki pembe bir şey?

2017. Nikon D850 “büyüleyici yoldaşlık”ta kadınların yer almamasındaki bahaneniz nedir?

Hey @NikonUSA, tüm erkek listenizi çeşitlendirmekten çekinmeyin ve benimle başlayın.

https://twitter.com/moniquejaques/status/908076866749259776

Cinsiyetçilik suçlamalarının önüne geçebilmek için Nikon, eleştirilere yanıt olarak “Ne yazık ki, bu buluşmaya davet ettiğimiz kadın fotoğrafçılar katılamadı ve bu alana yeterince odaklanamadık, kabul ediyoruz.” şeklinde bir açıklamada bulundu.

https://twitter.com/NikonAsia/status/905643812936007680

Bununla birlikte pek çok kişi ikna olmamıştı ve böyle bir düşünce için bunun bir mazeret olamayacağı yönünde şirketi eleştirdi. Bir yorumcu “‘Kimse gelemedi.’ Sizden gelen bu tür bahaneleri dinlemek üzücü. Orada gerçekten hiç kadın yok muydu? Ofis ortamını hayal etmek zor.” yazdı.

Diğer bir yorumcu “Kaç kadın davet ettiniz? Mektubunuz burada doğan zararları karşılamıyor ve anlamlı değişikliklerden yoksun.”

Üzgünüm ama saçmalık. 30’dan fazla Nikon fotoğrafçısı kadın yok muydu? GOP stajyerler fotoğrafında sizinkinden daha fazla çeşitlilik var.

https://twitter.com/BrianDrourr/status/908394019113365504

İletişim kurduğunuz ve katılamayan kadınlar, tüm kadınlar için başka bir şey düzenleyin. Bu harika bir jest ve bir değişimin başlangıcı olurdu.

Şimdi Duramayız…

Yine de 2017 için Nikon’un kadın çalışanlarının işgücünün %11’ini oluşturduğunu göz önüne alırsak, bu hatalı karar hiç de şaşırtıcı değil. Nikon’daki kadınların yönetim pozisyonlarındaki oranı %6.1. Şirket bu yıl için %5’lik bir hedef belirlemişti.

Şirketin web sitesinde işe alımlardaki çeşitlilik ile ilgili Nikon, cinsiyetine bakmaksızın çalışanların işe alımını ve işlemlerini aynı şekilde yürütüyor. Milliyet, etnik köken veya cinsiyete bakılmaksızın çeşitlilik ortamı yaratmayı amaçlayan, ‘Gelecek Odaklılık’ adı verilen ‘Çalışanlar için grup çapında bir program’ geliştiren bir şirket için tabloda bir eksiklik var gibi görünüyor.

nikon d850

@Skitterphoto

Nikon, profesyonel kadın fotoğrafçıları tanıtmak amacıyla, D850 modelini test etmek için düzenlenen savaş kurbanlarının hayatlarının belgelendiği bir proje olan; 2017 Getty Image Grant for Editorial Photography‘i kazanan Paula Bronstein‘ı işe almıştı.

Biri, kadınların göz ardı edilmesine aldırmaksızın, kadınları fotoğraf çekmeye devam etmeleri için teşvik etmek amacıyla “2007’de, bir akıl hocası ‘kadınlar düğün fotoğrafı çekemez’ demişti. Onun yanıldığını kanıtladım. HEPİMİZ KANITLADIK. Şimdi duramayız. #nikon #nikond850.” yazdı.

Canon mu yoksa Nikon mu tartışmaları bir tarafta sürerken sanıyoruz ki kimilerimiz, teknik özellikler dışında, bu tür konulardaki duyarlılıkları da göz önüne alarak seçim yapıyoruz. Öyleyse Nikon büyük bir puan kaybetti diyebiliriz.

Irkçılık, cinsiyetçilik, homofobi, sınıf ayrımı, vb. ötekileştirmelerin karşısında her zaman böyle sağlam durabilmek umuduyla!

Kaynak

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar