Mickey Mouse 90. Yaşında!

Paylaşmayı unutmayın.

Bir İngiliz atasözü “Kedi, fareyi yakaladıktan sonra siyah mı beyaz mı fark etmez.” der ancak bizim konumuz olan siyah fare dünya çizgi film endüstrisi için pek çok şeyi fazlasıyla değiştirmiş hatta bir efsane olmayı başarmıştır. Elbette ki bahsettiğimiz fare, Mickey Mouse! Geçtiğimiz haftalarda doğum gününü kutlayan, 18 Kasım 1928 günü film sektörüne adım attığı tarihten bu yana tam 90 yıldır birkaç nesli büyütmüş, filmlerini izletmiş hatta ev eşyasından kıyafete, ayakkabıdan mobilyaya pek çok eşyaya yüzünü işletmeyi başarmış sıra dışı bir “siyah”  fareden!

mickey ilk çizimler

@scontent

Yaratıcısı karikatürist Walter Elias Disney’in ünü tüm dünyayı saran sevimli ve eğlenceli kahramanı Mickey’in doğuş hikayesi aslında oldukça trajik. Walter Elias Disney, herhangi bir gazetede karikatürlerini yayımlayıp düzenli gelir elde edemediği zamanlarda bir kilisenin garajında kalmaktadır. Ve kaldığı bu garajı zaman zaman fareler basmaktadır. Farelerden çok korkan Disney, kendi zihninde bu durumu katlanır hale getirmek için farelerin karikatürlerini çizer. Yani aslında, bu sefil ve hoş olmayan yaşam Disney’e dünyanın en ünlü çizgi film kahramanını yaratmak adına gerekli zemini ve ortamı hazırlamıştır.

mickey mouse nasıl doğdu

@Skitterphoto

Seyirciyle ilk buluştuğu yer olan  “Steamboat Willie”de halka tanıştırılan  Mickey Mouse, başlarda şimdikine oranla daha uzun ve ince olarak resmedilmekte idi. Hatta bu sevimli canlının görüntüsüne ters düşmesin diye pençe ve tırnakları sevimli bir eldivenle kapatılmış ve şu an Mickey’in kendisi olmadan dahi gördüğümüzde O’na ait olduğunu fark ettiğimiz meşhur  patisi yaratılmıştı.  Türkçe’ye “Çılgın Uçak” olarak çevrilen bu ilk bölümde Mickey’i bizzat Walt Disney seslendirmiş ve bu durum 1946’ya kadar sürmüştür.

mickey mouse

@pexels

İdealiste Doğru Değişim

Her zaman giydiği kırmızı şort, sarı ayakkabı ve beyaz eldiveni kadar koca kulakları, koca gözleri ile akıllarımıza kazınan Mickey,  bütün sempatikliğine karşın ilk başlarda daha yaramaz ve afacan olarak canlandırılmıştı. Hatta ikinci filminde sigara ve bira içerken bile görülmüştü. Serinin ilk bölümleri genel anlamıyla sevgilisi Minnie ile aralarındaki maceralara ayrılsa da şöhreti arttıkça örnek alınacak kişilik özellikleri ön plana çıkmıştır. Zaman içerisinde Goofy, Donald Duck ve Pluto’nun da katılımıyla arkadaşlık, paylaşma ve sevgi gibi çocuklara örnek olacak birçok konu, neşeli bir dille işlenmiştir.

disneyland

@pexels

2. Dünya Savaşı’ndan sonra gözden düşmeye başlayan Mickey Mouse için durumu yine babası Walt Disney açıklamıştır. Bir röportajında “Mickey kendi karakteri yüzünden gözden düşmüştür. İçki içmez, sigara içmez, şiddetten nefret eder ve her zaman iyi kalplidir. Sizce bu zamanda böyle bir kahraman olabilir mi?” diyerek daha uzun yıllar öncesinde günümüz kahramanlarının sinyalini bizlere vermiştir.

Her ne kadar Mickey Mouse, 1983’te “Mickey’in Noeli” adlı en güncel bölümü çıkarttı ise de akış hızı durmuştur. Sonrasında Walt Disney Co. 2013’te Mickey’in ilk filmindeki tarzıyla yakında yeniden aramıza döneceğini duyurmuştur. Hala bekliyoruz!

Peki, siz ne dersiniz? Bu koca kulaklı ve koca gözlü sevimli kahramanın şimdinin birçok doğa üstü gücü olan havalı kahramanları yanında çok şansı olabilir mi?

Daha önce blogumuzda yer verdiğimiz Disney Filmlerinin Bize Verdiği 5 Pazarlama Dersi yazımızı da okumanızı öneririz. 

Paylaşmayı unutmayın.

İlgili Sayfalar